15 Σεπ 2013

Ξεκίνησαν οι εκλογές στη Βαυαρία με το βλέμμα στη κρίσιμη ομοσπονδιακή «αναμέτρηση»

Στις κάλπες προσέρχονται 9,5 εκατομμύρια βαυαροί ψηφοφόροι για την ανάδειξη του τοπικού Κοινοβουλίου. Σε απόλυτη πλειοψηφία ελπίζει το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU), αδελφό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), με την Άνγκελα Μέρκελ να..

 ελπίζει ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα μια σαφή επίδειξη δύναμης, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία. Οι κυβερνητικοί σύμμαχοι της γερμανίδας καγκελαρίου ελπίζουν να κερδίσουν σχεδόν το 50% των ψήφων στις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας, ενώ η ίδια η Μέρκελ προσδοκά σε εκλογικό μπόνους από αυτή την νίκη.
«Αγαπητή Άνγκελα, θα βάλουμε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι, θα πρέπει απλά να την κλοτσήσεις» ανέφερε ο ηγέτης του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το CSU θα λάβει τουλάχιστον το 47% των ψήφων, επιτρέποντας του να κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στην περιφερειακή συνέλευση στο Μόναχο και ενισχύοντας ταυτόχρονα τους συντηρητικούς σε εθνικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση είχε υποστεί βαρύτατες απώλειες στις εκλογές του 2008 στο πλούσιο κρατίδιο της Βαυαρίας, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία που κατείχε για δεκαετίες.
Ο συνδυασμός CDU και CSU κατέχει περίπου το 40% της εκλογικής επιρροής σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι αν κατακτήσουν αυτό το ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου θα χρειαστούν έναν εταίρο για να σχηματίσουν κυβέρνηση, είτε πρόκειται για το FDP ή το SPD.
Στη Βαυαρία και στην εθνική Κάτω Βουλή, το FDP πάντως κινδυνεύει να μην καταλάβει το όριο του 5% για να κερδίσει έδρες στο Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μπορεί το κόμμα των Φιλελευθέρων να μην ξεπεράσει το όριο του 5% για να στείλει εκπροσώπους στην βαυαρική Βουλή, ωστόσο δεν αποκλείεται να ενισχυθεί στις ομοσπονδιακές εκλογές. Για το παράδοξο αυτό θα ευθύνεται το σύνδρομο «συμπάθειας» προς το κόμμα, όπως το αποκαλούν οι δημοσκόποι.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βαυαρία έδιναν στους Σοσιαλδημοκράτες ποσοστό μικρότερο του 25%, ενώ αστάθμητο παράγοντα αποτελούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, κόμμα με ισχυρές αναφορές στην τοπική πολιτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 10% που συγκέντρωσαν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι στις εκλογές του 2008 στοίχισε στο CSU την απόλυτη πλειοψηφία.
Η -υπερήφανη για την τοπική της οικονομία και τις παραδόσεις της- Βαυαρία των 12,5 εκατομμυρίων ανθρώπων (στο σύνολο 80,5 εκατομμυρίων της Γερμανίας), είναι το μοναδικό κρατίδιο που έχει το περιφερειακό του κόμμα – το CSU – στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Τα πρώτα exit polls από τις περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία, αναμένονται στις 18:00 το απόγευμα τοπική ώρα.
 http://www.lykavitos.gr/archives/50387