πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε ότι είναι αντισυμβατικό με τους κανόνες της Ε.Ε.
Από την άλλη, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, βρίσκονται στην τελική φάση τα κριτήρια για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά θα ισχύουν ανά προϊόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:
- Για τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι είναι «ελληνικό» σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα.
- Υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση με ελληνικό σήμα θα πρέπει να τηρείται αρχείο με τους προμηθευτές και με τις εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.
- Θα διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και με την αντίστροφη επιβεβαίωση.
- Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα.
- Το γάλα που θα διατίθεται στην κατανάλωση θα πρέπει να παράγεται σε μονάδα εκτροφής γαλακτοτρόφων στην Ελλάδα.