11 Σεπ 2013

ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ Ανάλυση: Πιθανές εξελίξεις για τη Συρία

Ως γνωστόν το αμερικανικό Κογκρέσο είναι αντίθετο μέχρι στιγμής σε στρατιωτικό κτύπημα κατά της Συρίας. Ωστόσο υπάρχει μία νέας μορφής κινητικότητα από μία οκταμελή ομάδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών Γερουσιαστών ,οι...
οποίοι θα καταθέσουν πρός ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα στο Κογκέσο ,σχέδιο κειμένου.
Αυτό θα προβλέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας σε περίπτωση που η απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας από τον ΟΗΕ δεν ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Η πρότασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά στην υιοθέτηση από τον ΟΗΕ μιας απόφασης, η οποία θα αναφέρει ότι έγινε χρήση χημικών όπλων και θα προβλέπει ότι ο ΟΗΕ θα απομακρύνει τα όπλα αυτά από την Συρία έως μια καθορισμένη ημερομηνία.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία, δια στόματος Πούτιν και Λαβρόφ, έχει δηλώσει ότι η απειλή στρατιωτικής βίας πρέπει να ανακληθεί προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί η ρωσική πρόταση για την τοποθέτηση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας κάτω από διεθνή έλεγχο.
Εδώ είναι  και η παγίδα των ΗΠΑ. Εάν η Ρωσία εμείνει  στο ΣΑ του ΟΗΕ στη θέση της για ανάκληση της στρατιωτικής βίας ως προαπαιτούμενο για την τοποθέτηση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας κάτω από διεθνή έλεγχο, τότε ο Ομπάμα θα έχει δύο δυνατότητες.
Η πρώτη να καταγγείλει ως μη αποδεκτό και εκβιαστικό για τις ΗΠΑ κάτι τέτοιο, να απορρίψει στη συνέχεια την ρωσική πρόταση  για την τοποθέτηση των  χημικών όπλων της Συρίας κάτω από διεθνή έλεγχο και να εξηγήσει σε διάγγελμα πρός τον αμερικανικό λαό ότι εξάντλησε κάθε διπλωματικό περιθώριο.Τό μόνο που μένει είναι να διατάξει στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας άμεσα, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Η δεύτερη δυνατότητα είναι ίδια με την πρώτη μόνο που δεν θα διατάξει άμεσα την στρατιωτική επίθεση, αλλά θα περιμένει την απόφαση του Κογκρέσου αναφορικά με τη νεότευκτη πρόταση των  οκτώ γερουσιαστών την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχει όμως σοβαρότατο ενδεχόμενο να χάσει την ψηφοφορία...
Το κλίμα στις ΗΠΑ είναι σαφώς κατά της επίθεσης στην Συρία.
Το ποιά από τις παραπάνω δύο δυνατότητες θα επιλέξει θα εξαρτηθεί από την πρόθεση ψήφου ή όχι από το Κογκρέσο της πρότασης των 8 γερουσιαστών, κάτι το οποίο βολιδοσκοπείται ακόμη και αυτή τη στιγμή.
Εάν η Ρωσία  δεν εμείνει στη θέση της στο ΣΑ του ΟΗΕ και αποδεχθεί το σχέδιο το οποίο προβλέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας σε περίπτωση που η απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας δεν ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα , τότε θα αναβληθεί για κάποιο χρονικό διάστημα η στρατιωτική επίθεση σε βάρος της Συρίας ,μέχρις ότου να βρεθεί η αφορμή. Αυτή μπορεί να είναι η  μη τήρηση του καθορισθέντος χρονοδιαγράμματος του ψηφίσματος του ΟΗΕ,γεγονός που θα αποδωθεί στην έλλειψη επαρκούς συνεργασίας του Assad, η τυχόν ανεύρεση κρυμμένων χημικών όπλων τα οποία ο Assad δεν είχε αποκαλύψει, εννοείται ότι αυτό μπορεί να το κάνουν οι ισλαμιστές αντάρτες για να ενοχοποιήσουν τον Assad,ή οποιαδήποτε άλλη προβοκατόρικη ενέργεια κατά του Ισραήλ ή της Τουρκίας ή οτιδήποτε άλλο.
Και πάλι τότε θα πραγματοποιηθεί το στρατιωτικό κτύπημα κατά της Συρίας, όπως άλλωστε θα προβλέπει το ψήφισμα του ΟΗΕ.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι αν όντως η πρόθεση του Ομπάμα είναι να κτυπήσει τη Συρία,τότε με τους παραπάνω ελιγμούς μπορεί να το κάνει. Αν όχι ,τότε τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους ,ο οποίος θα είναι δύσκολος και χρονοβόρος χωρίς όμως στρατιωτικό κτύπημα, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον.
Φυσικά όλα τα παραπάνω προυποθέτουν ότι η Ρωσία δεν θα «χοντρύνει» επικίνδυνα το παιγνίδι απειλώντας ακόμη και με χρήση παντός είδους όπλων της, ακόμη και με πυρηνικά ,κάτι το οποίο προσωπικά μου φαντάζει εξωπραγματικό αλλά και εφιαλτικό ταυτόχρονα.
Τελειώνοντας την παρούσα ανάλυση πιστεύω ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και τελικά να αποφευχθεί το στρατωτικό κτύπημα, με αμοιβαίους συμβιβασμούς των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσίας,κάτι όμως το οποίο δεν έχει μέχρι τώρα επισυμβεί στο παρελθόν και γιαυτό κατατείνω στο συμπέρασμα ότι παρά τα ελπιδοφόρα μυνήματα τελικά είμαστε ποιό κοντά στο στρατιωτικό κτύπημα παρά στην οριστικά αποφυγή του
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr