12 Σεπ 2013

ΕΥΑΘ: Διαρροές εμφανίζει η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης

Της Άννης Καρολίδου

Η κυβέρνηση, από τη μια μεριά, θέλει να τρέξουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ και από την άλλη, το κοντέρ γράφει καθυστερήσεις αλλά και ...
ανακολουθίες, που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο μεθοδευμένα προωθείται η πώληση της εταιρείας.

Στις 21 Αυγούστου, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία, το πολύ σημαντικό έργο « Παροχή υπηρεσιών κοστολόγησης του αδιύλιστου νερού και αξιολόγησης των όρων των Συμβάσεων Παραχώρησης προς την ΕΥΑΘ ΑΕ και την  ΕΥΔΑΠ ΑΕ και των τιμολογίων των σημαντικότερων παρόχων υπηρεσιών ύδατος της  χώρας».

Πρόκειται για τις συμβάσεις παραχώρησης, που, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΕΥΑΘ, περιμέναμε να δούμε την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη Ιουλίου. Αυτή λοιπόν η πρόταση δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί. Όπως πληροφορείται η Voria.gr, φήμες θέλουν να μην έχει ακόμη μεταφραστεί το κείμενο της πρότασης από τα αγγλικά!

Πέραν αυτού, ο ιδιώτης που ανέλαβε το παραπάνω έργο ( ECOS Μελετητική ), έχει περιθώριο επτά μηνών για να ολοκληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση, παρουσιάζοντας το νέο τρόπο, τη νέα μέθοδο κοστολόγησης του αδιύλιστου νερού, στη βάση και της Κοινοτική Οδηγίας για τα Ύδατα.  Η Οδηγία προβλέπει υπολογισμό του κόστους με βάση τη χρήση και την επάρκεια νερού, το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, το κόστος υπηρεσιών, τη χρηματοδότηση δικτύων υποδομών και την απόσβεση των επενδύσεων, όπως και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ενώ λοιπόν περιμένουμε να καταρτισθεί ο νέος μηχανισμός κοστολόγησης, στα μέσα Ιουλίου το ΥΠΟΙΚ, ανακοίνωσε το εύρος των τιμών του νερού (1,23- 1,31 ευρώ/κ.μ. Νερού) για την πενταετία 2014-2018. Υπάρχει μήπως κάτι που θα έπρεπε να καταλάβουμε και δεν το κατανοούμε;

Με τις παραπάνω ανακολουθίες και καθυστερήσεις, επόμενο ήταν η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ΑΕ να έχει μείνει πίσω, ασχέτως του εάν κανείς είναι υπέρ ή κατά της κυβερνητικής απόφασης και δέσμευσης.

Έτσι και οι επισκέψεις των δύο υποψήφιων επενδυτών στην εταιρεία, από εκεί που είχαν προγραμματιστεί για το τέλος Αυγούστου, μετατέθηκαν για την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου και ...βλέπουμε.
 http://www.voria.gr