30 Σεπ 2013

Πλιατσικολόγοι λεηλατούν τη Συρία

Tο υπαίθριο μουσείο – όπως αποκαλούν συχνά τη Συρία - μπορεί να μείνει χωρίς εκθέματα. Από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης το 2011 στη χώρα έχουν καταστραφεί πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Μάλιστα, εκείνα που δεν... έχουν ακόμη ισοπεδωθεί, ανελέητα λεηλατούνται και μεταφέρονται στο εξωτερικό από αρχαιοκάπηλους. 
 
Μέσα σε δύο χρόνια, η λαθραία εξαγωγή αρχαιοτήτων από το έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας αυξήθηκε κατά 10 φορές. Αν δεν αναχαιτιστεί αυτή η διαδικασία στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να χαθεί για πάντα για την ανθρωπότητα, - επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες. 
 
Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία έχει ήδη λεηλατηθεί τουλάχιστον το ένα τρίτο των τοπικών μουσείων. Προξενήθηκε σοβαρή ζημιά ή καταστράφηκαν πλήρως πολλά ιστορικά μνημεία, ένα νέρος των οποίων, εξάλλου, περιλαμβάνονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Τα περισσότερα δε από τα αρχαία αντικείμενα που είχαν συλλεχθεί προσεκτικά από τις αρχαιολογικές αποστολές μέσα στα τελευταία 150 χρόνια, έχουν πωληθεί στις μαύρες αγορές των γειτονικών με τη Συρία χωρών. 
 
Για το ενδεχόμενο της απώλειας της πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου και την εμφάνιση των αγορών «μαύρης αρχαιολογίας», οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούσαν πριν από ένα χρόνο ακόμα.  
 
Τότε η κυβέρνηση της χώρας υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη διατήρηση των αγαθών. Σήμερα, όμως είναι σαφές ότι οι Αρχές είναι ανίκανες να εξασφαλίσουν την προστασία τους. Από τις πρώτες μέρες της, η ένοπλη σύγκρουση έχει προσελκύσει την προσοχή εκείνων, που ασχολούνται επαγγελματικά με το λαθρεμπόριο και που θα χρησιμοποιήσουν χωρίς δισταγμό όλα τα δυνατά μέσα στο όνομα του κέρδους, - πιστεύει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γεβγκένι Σατανόφσκι:
 
- Δεν είναι τυχαία η εκεί παρουσία χιλιάδων ενόπλων ανδρών, μαζί και από τις περιοχές εντατικής λεηλασίας των αρχαιολογικών συλλογών του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης. Στα χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία από τη δικτατορία του Καντάφι, από τη δικτατορία του Σαντάμ, και από τη δικτατορία του Νατζιμπουλάχ - λεηλατίστηκαν σχεδόν όλα τα εθνικά μουσεία και τα αρχαιολογικά πάρκα.
 
 Έτσι, λοιπόν, η παρουσία τέτοιου είδους επαγγελματιών στο συριακό έδαφος, τους δίνει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες να γεμίζουν την παγκόσμια αγορά «μαύρης αρχαιολογίας». 
 
Η καταλήστευση των μνημείων τέχνης και πολιτισμού κατά τη διάρκεια των πολεμικών και ενόπλων συγκρούσεων είναι φαινόμενο που έχει ήδη γίνει τόσο μόνιμο, όσο και πλέον συνηθισμένο. Μέχρι τώρα αγνοείται η τύχη των μνημείων της Βαβυλώνας μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, δεν είναι δυνατή η αποτίμηση των διαστάσεων της καταλήστευσης στη Λιβύη και οι θησαυροί της Αιγύπτου εξακολουθουν να λεηλατούνται από τους αρχαιοκάπηλους. Το εμπόριο των συριακών αρχαιοτήτων έχει ήδη αποκτήσεις πρωτόγνωρες διαστάσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων και πάνω δολαρίων. 
 
Η σύγκρουση στη Συρία συνεχίζεται από τον Μάρτιο του 2011. Μέχρι σήμερα, καταστράφηκαν στη Συρία πλήρως ή εν μέρει 11 νεκροταφεία που ανήκουν στη ρωμαϊκή εποχή, στην εποχή του πρώιμου Χριστιανισμού και του αραβικού Χαλιφάτου, το φρούριο του Χ αιώνα στο Χαλέπι και πολλά άλλα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​σύμφωνα με τις αρχές της Συρίας, σκοτώθηκαν περίπου 8 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ – πάνω από 20 χιλιάδες.
 
ΠΗΓΗ: ''Η Φωνή της Ρωσίας'' 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr