2 Σεπ 2013

MEΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ...

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του προσδόκιμου ζώης των γυναικών στα 50 τους στις φτωχές και στις πλούσιες χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο Οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι μπορεί...

να διευρυνθεί περαιτέρω χωρίς την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.
Σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ, στις πλουσιότερες χώρες το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται σε μη μεταδιδόμενες ασθένειες έχει μειωθεί δραματικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες- ειδικά από καρκίνους του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.
Οι γυναίκες άνω των 50 ετών σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα ζουν περισσότερα χρόνια, αλλά πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία -σε σχέση με εκείνες σε πλούσιες χώρες- από χρόνιες παθήσεις περιλαμβανομένου του διαβήτη.
Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου στις γυναίκες άνω των 50 ετών, ανεξάρτητα από το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας όπου ζουν, είναι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες -ιδιαίτερα ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά.
Όπως επισημαίνει η μελέτη, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αντιμετωπίσει τις καρδιαγγειακές νόσους και τον καρκίνο στις γυναίκες με απτά αποτελέσματα.
Λιγότερες γυναίκες σε ηλικία 50 ετών ή μεγαλύτερη στις πλούσιες χώρες πεθαίνουν από καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό ή διαβήτη σε σχέση με πριν από 30 χρόνια και αυτό συνεισέφερε περισσότερο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Στη Γερμανία μία γυναίκα μπορεί να ζήσει μέχρι τα 84 χρόνια της, στην Ιαπωνία μέχρι τα 88, ενώ στη Νότια Αφρική τα 73 και στο Μεξικό τα 80.
Αυξανόμενο χάσμα παρατηρείται και ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των ανδρών άνω των 50 σε πλούσιες χώρες και σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.
Πηγή: ΑΜΠΕ