23 Σεπ 2013

Πάτρα: Ούτε ν’ αρρωστήσουν δεν μπορούν οι οικοδόμοι – Χιλιάδες οι ανασφάλιστοι – Καταγγελίες στο thebest.gr για "όργιο" μαύρης εργασίας στα μεγάλα έργα!

Σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο απασχολούνται οι εργάτες στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αχαΐα κάνει μέσω του thebest.gr ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Δημήτρης Αγγελόπουλος. Όπως.. 
υποστηρίζει οι συνάδελφοί του υποχρεώνονται να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των έργων τους κολλούν ελάχιστα ή και καθόλου ένσημα.
«Απορούμε γιατί το ΙΚΑ, ενώ γνωρίζει μετά από σχετικές μας καταγγελίες, το τι ακριβώς συμβαίνει, δεν παρεμβαίνει να γράψει τους υπευθύνους. Εκεί γίνεται χορός πολλών χιλιάδων ευρών, μιλάμε για χοντρό παιχνίδι, με την ανοχή των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών», σχολιάζει ο κ. Αγγελόπουλος.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις οικοδομές ή τις ανακαινίσεις που γίνονται σε σπίτια της Πάτρας καθώς ελάχιστοι είναι οι οικοδόμοι που παίρνουν κανονικά τα ένσημα που δικαιούνται. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ανεργία «χτυπούν» πολύ χαμηλά τα μεροκάματα και φυσικά για ασφάλιση ούτε λόγος.
Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τους οικοδόμους της Πάτρας η πλειοψηφία των οποίων κάνει ελάχιστα μεροκάματα μέσα στο χρόνο και παραμένει ανασφάλιστη. «Οι συνάδελφοι και οι οικογένειές τους δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν αφού δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Μιλάμε για εκατοντάδες οικογένειες της πόλης», εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου η ανεργία στον κλάδο, στην πόλη της Πάτρας και τις γύρω περιοχές, αγγίζει το 80%!
Την ίδια ώρα μειώσεις-σοκ που φτάνουν μέχρι και το 60% από το 2005 μέχρι το 2012 στον αριθμό των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, στον τομέα οικοδομο-τεχνικών έργων, αποτυπώνουν στοιχεία που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ενώ το 2005 ο αριθμός παλαιών και νέων ασφαλισμένων στα οικοδομοτεχνικά έργα ήταν 299.207 ασφαλισμένοι, το 2012 ο αριθμός αυτός έπεσε στους 112.444.
Τα στοιχεία, που βασίζονται στις μη ακυρωμένες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, δείχνουν επίσης ότι, ενώ το 2005 το πλήθος των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις ήταν 2.269.393, το 2012 ο αριθμός αυτός έπεσε στους 2.086.963.
http://www.thebest.gr