18 Οκτ 2013

Φαγοπότι 12 δισ. € από μίζες – 350 εκ. $ ποινή σε 5 πολυεθνικές για ελληνικό «λάδωμα»

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών της τάξης των 12 δισ. ευρώ ετησίως (!) το οποίο υφίσταται το ελληνικό Δημόσιο (με τους πολίτες και δη τους μικρομεσαίους εισοδηματικά να «πληρώνουν το μάρμαρο») οφείλεται σε…
μίζες πολυεθνικών εταιριών προς Ελληνες που βρίσκονται σε θέσεις – «κλειδιά».
Οσο και αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συστηματικά επιχειρούν να χαρακτηρίσουν σαν «λαϊκίστικες» τέτοιες απόψεις, αυτή τη φορά η είδηση αυτή στοιχειοθετείται πλήρως από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ τα οποία επιβεβαιώνει στην πρόσφατη έκθεση – «βόμβα» η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΓΓΔΑΔ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, της οποίας δεν ηγείται «συριζαίος» ή κάποιος αντιπολιτευόμενος αλλά ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σούρλας, ο οποίος ωστόσο έχει –διαχρονικά- δώσει τις διαπιστεύσεις του, όσον αφορά στο ήθος του…
Μάλιστα, τα αμερικάνικα δικαστήρια την περίοδο 2010 – 2011 επέβαλαν πρόστιμα ύψους 350 εκατ. δολαρίων σε 5 πολυεθνικές (από τους κλάδους των φαρμακευτικών, ορθοπεδικών ειδών, των ιατρικών συσκευών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των… τηλεπικοινωνιών). Εχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ποσό αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να τους επιρριφτεί ως ποινή, δεδομένου ότι… οι διοικήσεις τους παραδέχτηκαν ενώπιον της Θέμιδας ότι «λάδωσαν», και πολύ μάλιστα, πρόσωπα – «κλειδιά» για να κάνουν «χρυσές μπίζνες» με το ελληνικό Κράτος.
Το τραγικό είναι ότι ενώ τα αμερικάνικα δικαστήρια «ξεγυμνώνουν» πολυεθνικά κυκλώματα διαφθοράς που δρουν στην Ελλάδα, οι επιτήδειοι που έχουν δημιουργήσει από μίζες περιουσίες δισ. ευρώ –τόσο μεγάλες που αποτελούν και τον βασικό λόγο της οικονομικής κρίσης- παραμένουν ελεύθεροι, ανεξαρτήτως ρόλου (πολιτικού ή διοικητικού εντός του κρατικού μηχανισμού). Και η αδράνεια απέναντι στη διαφθορά αποτελεί χαρακτηριστικό -και- της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός ότι οι χιλιάδες ύποπτοι της λίστας Λαγκάρντ, των off shore και πολλών ακόμη περιπτώσεων παραμένουν ουσιαστικά ανέλεγκτοι.
Ακόμη πιο τραγική είναι η διαπίστωση της ΓΓΔΑΔ για το πρόβλημα της αδιαφάνειας, όπως διατυπώνεται στην πρόσφατη έκθεση της: «Έτσι φτάσαμε στη χρεοκοπία Κατά τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε περισσότερα από 12 δισ. ευρώ το χρόνο. Εάν ληφθεί υπόψη ότι είναι πολυετής η δράση τους γίνεται αντιληπτό ότι εάν είχαν αντιμετωπισθεί τα φαινόμενα αυτά δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει σε αυτό το βαθμό και τουλάχιστον δεν θα χρειαζόταν περικοπές μισθών και συντάξεων».
Οι περιπτώσεις που καταδικάστηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
«H επιβολή προστίμων σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και προωθούν τα προϊόντα τους δωροδοκώντας Έλληνες που έχουν έμμισθη σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ήρθε να επιβεβαιώσει κατά τρόπο κατηγορηματικό αυτό που αποτελούσε αντικείμενο ευρέων συζητήσεων και δημοσιευμάτων. Πρόκειται για κυκλώματα διαφθοράς που επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο και συνετέλεσαν στην κατάρρευση της Εθνικής Οικονομίας» αναφέρεται στην έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας. Πρόκειται για εταιρείες που ήταν στο απυρόβλητο αλλά και υπεράνω υποψίας λόγω της θέσεως ισχύος και πρόσβασης στον κρατικό μηχανισμό και της διεθνούς επιρροής που διαθέτουν. «Οι διωκτικές και δικαστικές αρχές δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να διερευνήσουν και να επιβάλλουν κυρώσεις σε πολυεθνικές εταιρείες που δωροδοκούσαν» αναφέρει όμως η ΓΓΔΑΔ.
Ήρθε, όμως, το Ποινικό Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την ΓΓΔΑΔ και επέβαλλε πρόστιμα τον Απρίλιο του 2011 σε πολλές πολυεθνικές για δωροδοκία στην Ελλάδα. Τα ζητήματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τον Ιούνιο του 2012.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του (Ιούνιος 2012) αναφέρθηκε σε πρόστιμα 350 εκ. δολαρίων που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια σε 5 πολυεθνικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρείες που δωροδοκούσαν Έλληνες λειτουργούς προκειμένου να προωθήσουν σε οργανισμούς του Ελληνικού Δημοσίου τα προϊόντα τους, φαρμακευτικά, ορθοπεδικά, ιατρικές συσκευές, αυτοκινητοβιομηχανίας και τηλεπικοινωνίας. Ωστόσο, όμως, στην Ελλάδα οι ενδιάμεσοι και τελικοί αποδέκτες παρέμειναν ατιμώρητοι.
6 εκατ. ευρώ σε μεσάζοντα για εταιρία τηλεπικοινωνιών
«Κατά την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλλαν στους Έλληνες μεσάζοντες εκατομμύρια δολάρια σε εικονικές εταιρείες και, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις δρούσαν και για λογαριασμό άλλης χώρας όπου καταβλήθηκε σε ένα μεσάζοντα το ποσό των 6.000.000 δολαρίων (!) για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών» επισημαίνεται στην έκθεση της ΓΓΔΑΔ.
Οι ελληνικές Αρχές γνώριζαν
Ο ΟΟΣΑ «εκφράζει την ανησυχία του για την αδράνεια των Ελληνικών Αρχών σε περιπτώσεις που Έλληνες υπήκοοι διέπραξαν το αδίκημα της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων υπαλλήλων. Παρά το γεγονός ότι γνώριζαν τις καταγγελίες επί δύο χρόνια, όχι μόνο παρέλειψαν να κινήσουν εσωτερική έρευνα παρά μόνο μετά την επιτόπια επίσκεψη το 2012 και μάλιστα τις αρχειοθέτησαν».
Τις ανακοινώσεις των καταδικαστικών αποφάσεων των δικαστηρίων των ΗΠΑ για δωροδοκία πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα που έγινε αποδέκτης η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβίβασε με έγγραφό της στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρ. Πεπόνη στις 12-10-2012, επισημαίνοντας ότι: «οι αποστολείς των στοιχείων θέλουν να πληροφορηθούν αν οι Ελληνικές Αρχές είναι ενήμερες για τη δράση αυτών των κυκλωμάτων, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι δικαστικές αρχές της χώρας μας, σε ποιες προτίθενται να προβούν για την καταβολή στο Ελληνικό Δημόσιο των ποσών που καταχράστηκαν, ποιες ποινικές κυρώσεις αλλά και διοικητικές επεβλήθησαν σε όσους κατείχαν θέσεις του Δημοσίου».
Νάσος Χατζητσάκος
 http://www.nez.gr/archives/29248