8 Οκτ 2013

Στρώνουν χαλί για το νέο μνημόνιο του 2014 – Μειώσεις μισθών, συντάξεων και απολύσεις

Κυβέρνηση και τρόικα «στρώνουν το χαλί» για ένα ακόμη μνημόνιο (το 4ο, 5ο, 6ο δεν έχει σημασία, πλέον, εάν ληφθούν υπόψη και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα) το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι τα μέσα του...
επόμενου έτους προκαλώντας νέες μειώσεις εισοδημάτων, περαιτέρω ισοπέδωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων καθώς και ένα ακόμη «κύμα» συρρίκνωσης των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε, χθες, ο Γ. Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ, σημειωτέον, αποτελεί ένα εκ των τριών μελών της τρόικας, μαζί με την Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ο κ. Ασμουσεν τόνισε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου νέα χρηματοδοτική βοήθεια εάν δεν καταφέρει να βγει στις αγορές (γεγονός το οποίο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαντάζει σχεδόν αδύνατο).
«Αν η χώρα δεν καταφέρει να ανακτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, τότε θα χρειαστεί νέα στήριξη της χώρας, όπως συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο» ανέφερε το μέλος του ΕΣ της ΕΚΤ, λίγο πριν η κυβέρνηση, χθες, δώσει στη δημοσιότητα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.
Ένα προσχέδιο για «σκίσιμο»
Από τα στοιχεία που έχουν αξία στο εν λόγω προσχέδιο, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξει σε μεγάλο ποσοστό σε διάφορα σημεία τα οποία δημιουργούν πρόσκαιρη αισιοδοξία, αξίζουν προσοχής δύο δεδομένα: πρώτον, ότι η ανεργία το 2014 προβλέπεται να μειωθεί στο 26% από 27% που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι, κατά μέσο όρο, για το 2013 και δεύτερον, οι προβλέψεις για την… ανάπτυξη. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προβλέψει, για μια ακόμη φορά, θετικό ρυθμό της τάξης του 0,6% – ποσοστό που κυμαίνεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Με δεδομένη φυσικά τη συνέχιση της υπερφορολόγησης, αξία για τους πολίτες έχει η βάσιμη εκτίμηση ότι και το 2014 το βιοτικό τους επίπεδο θα συρρικνωθεί περαιτέρω και οι υποσχέσεις περί… ανάπτυξης αναμένεται, βάσει των διεθνών προσεγγίσεων, «να (παρα)μείνει… μύθος»
Πηγή φώτο:Wikipedia.
http://www.nez.gr/archives/28733