16 Οκτ 2013

ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Δ. Σ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ!

Η θεσμοθέτηση του κεντρικού ετήσιου, επίσημου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στο Καλπάκι, εκεί που γράφηκε το έπος του 40, ήταν αίτημα που είχε ακουστεί δειλά κατά το παρελθόν, χωρίς όμως ποτέ μέχρι σήμερα να έχει τεθεί επίσημα από φορέα της Ηπείρου.

Αυτό τελικά έγινε, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Ντόντη, ο οποίος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση και σχέδιο ψηφίσματος.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να υιοθετήσει το ψήφισμα όπως επίσης αρνήθηκε να υιοθετήσει και το δεύτερο σκέλος που αφορά στη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων.
«Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες της 28ης Οκτωβρίου, του έπους του '40 και της Εθνικής Αντίστασης, γιατί έτσι κρατάμε ζωντανή τη νίκη των λαών ενάντια στο Φασισμό. Ιδιαίτερα σήμερα που οι πολιτικοί συνεχιστές των συνεργατών των Ναζιστών και Φασιστών κατακτητών διεκδικούν ξανά κοινωνικό και πολιτικό ρόλο, έχουμε χρέος να πούμε και εμείς τα δικά μας ΟΧΙ» αναφέρει ο κ. Ντόντης και τονίζει πως είναι ανάγκη ο εορτασμός να πραγματοποιηθεί στο φυσικό πεδίο των μαχών, στο Καλπάκι, καθώς οτιδήποτε άλλο αποτελεί παραχάραξη της Ιστορίας.
Ο κ. Ντόντης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη οι εκδηλώσεις για την επέτειο να απαλλαγούν από χορηγίες ιδιωτών επιχειρηματιών, καθώς κάτι δεν τέτοιο δεν συνάδει με το πνεύμα και το νόημα του αγώνα.
Μάλλον το σημείο αυτό ήταν που προκάλεσε την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής η οποία απέρριψε και την ουσία της πρότασης η οποία αφορούσε τον κεντρικό εορτασμό και τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων.
Αυτά άλλωστε ήταν και τα δύο βασικά σημεία του ψηφίσματος, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ντόντης.
- Θεσμοθέτηση Κεντρικού Ετήσιου Επίσημου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Καλπάκι καθώς οτιδήποτε άλλο αποτελεί παραχάραξη της Ιστορίας.
- Σοβαρή κυβερνητική προσπάθεια διεκδίκησης των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του αυθαίρετου κατοχικού δανείου. Σήμερα που το Βερολίνο αρνείται να καταβάλλει ακόμα και τις οφειλόμενες αποζημιώσεις σε απογόνους θυμάτων της Χιτλερικής αγριότητας προτείνουμε τον μονομερή συμψηφισμό αυτών που η Γερμανία από τότε μας χρωστάει με τα οφειλόμενα προς τους σημερινούς τοκογλύφους «εταίρους μας».
Η απόρριψη του ψηφίσματος, για λόγους μάλιστα που δεν εξηγήθηκαν επαρκώς και κυρίως δεν αφορούν στην ουσία της πρότασης, μόνο ερωτήματα προκαλεί...
epiruspost