10 Οκτ 2013

802.000 προσλήψεις από 200 έως 656 ευρώ μέσα σε 9 μήνες – Νέα δεδομένα στην αγορά

Η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, Γιάννη Στουρνάρα και Γιάννη Βρούτση, αντίστοιχα, μπορεί να…
πανηγυρίζει για το δήθεν πλεόνασμα των 165.702 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τις απολύσεις που έλαβαν χώρα μέσα στους πρώτους 9 μήνες του 2013, όμως, στην πραγματικότητα λέει μόνο το 1/3 της αλήθειας…
Πρώτον, για να προκύψει το θετικό ισοζύγιο (στη σύγκριση προσλήψεων απολύσεων για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα) δεν συνυπολογίζονται όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έμειναν στο δρόμο. Για το λόγο αυτό, ενώ η ανεργία θα έπρεπε μα βάση τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπ. Εργασίας ήδη να είχε μειωθεί στο ποσοστό περίπου του 26%, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) καταγράφει διαρκή άνοδο (τον Ιούνιο έφτασε στο 27,9% ή 1,4 εκατ. ανέργους).
Δεύτερον, οι εν λόγω υπουργοί δεν λένε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα, όσοι εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά συμφώνησαν –χωρίς άλλη επιλογή- να εργάζονται με ποσά από 200 έως και 656 ευρώ το μήνα, καθαρά (αλλά προ φόρων) χωρίς να υπολογίζεται η προϋπηρεσία τους ή η κατοχή πτυχίου, στις περισσότερες περιπτώσεις. Και αυτό γίνεται νόμιμα, αφού οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά φρόντισαν να ισοπεδώσουν τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, χθες, ο κ. Βρούτσης παρουσιάζοντας μια πραγματικότητα που απέχει από αυτή που βιώνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, το σύνολο των προσλήψεων σε θέσεις μισθωτής απασχόλησης από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2013 ανήλθε στις 802.881 από 640.126 που είχαν γίνει την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Το υπό εξέταση χρονικό διάστημα οι απολύσεις (μαζί με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις που σε πολλές περιπτώσεις υποκρύπτουν «αναγκαστική… απόλυση») που κατεγράφησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ανήλθαν στις 637.179 από 606.480 που έγιναν από τον Ιανουάριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2012.
Από τη σύγκριση των ροών προσλήψεων και απολύσεων προκύπτει ένα «πλεόνασμα» 165.702 θέσεων εργασίας. Συνολικά, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι προσλήψεις το πρώτο εννεάμηνο του 2013 έφτασαν στις 802.881.
Θέσεις με μνημονιακές αμοιβές – «ψίχουλα»
Για ποιο λόγο, όμως, τα στοιχεία της «Εργάνης» και ο ενθουσιασμός του υπουργού Εργασίας θεωρείται ανούσιος, και σαφώς «τεχνητός», αποτελεί στην πραγματικότητα ένα ακόμη φτηνό επικοινωνιακό τέχνασμα;
Καταρχάς, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται αφού στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δεν καταμετρούνται, όπως πράττει η ΕΛΣΤΑΤ, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μένουν χωρίς αντικείμενο απασχόλησης και περνούν στην ανεργία.
Προσλήψεις με αμοιβές νεόπτωχων
Κατά δεύτερον, οι αμοιβές που δίνονται στους εργαζομένους οι οποίες προσλήφθηκαν σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», συμβάλλουν περαιτέρω στη δημιουργία και εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης απασχολουμένων, των «φτωχών και υποαμειβομένων εργαζομένων». Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 802.881 προσλήψεων που έγιναν, στη συντριπτική τους πλειονότητα:
  1. Οι 392.573 αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης με μηνιαίες αμοιβές από 511 (για τους κάτω των 25 ετών) μέχρι και 820 ευρώ το μήνα, μικτά (για μεγαλύτερους με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών).
  2. Οι 251.012 αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης με μισθούς από 255,5 μέχρι και 410 ευρώ το μήνα, μικτά και
  3. Οι υπόλοιπες 51.006 θέσεις αφορούν εκ περιτροπής εργασία (απασχόληση για λιγότερες από 5 ημέρες το μήνα) με τις αμοιβές, κατά μέσο όρο, να φαίνεται ότι κυμαίνονται από 200 μέχρι 500 ευρώ το μήνα, μικτά!
Πολύ απλά, λοιπόν, όχι μόνο η ανεργία αυξάνεται αλλά και οι προσλήψεις που γίνονται δεν δίνουν οικονομικό διέξοδο στους εργαζομένους αφού οι αμοιβές είναι κατά πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα (εκτιμάται στο επίπεδο των 680 ευρώ το μήνα). Αρα, η κυβέρνηση, μέσω του κ. Βρούτση αυτή τη φορά, στη «γραμμή» που έχει χαράξει ο κ. Στουρνάρας, χαίρεται επειδή δημιουργείται –και «μονιμοποιείται»- μια νέα κατηγορία απασχολουμένων: των «νεόπτωχων εργαζομένων» της εποχής του Μνημονίου.
Ζωή Χατζή
http://www.nez.gr/archives/28862