22 Οκτ 2013

Στο Μαξίμου «τρέμουν» στο ενδεχόμενο τον Δεκέμβριο να μην έχει η χώρα πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αυτό που θα κρίνει τα πάντα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο δεν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε το οικονομικό επιτελείο, όπως και η κυβέρνηση η ίδια θα πρέπει να αλλάξει την ανένδοτη στάση της στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Όπως μάλιστα δημοσιεύει το real.gr, τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ευελπιστούν να έχουν έστω και μικρό πλεόνασμα καθώς η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια για σχέδιο Β΄.
«Ο προσανατολισμός προς την ανάπτυξη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης χάσαμε το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας και οι πολίτες απώλεσαν το 40% του εισοδήματός τους. Παρά ταύτα, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι ενδεικτικό της επιτυχίας των προσπαθειών μας και της σταθεροποίησης της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογο του, Ενρίκο Λέτα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών που εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα η χώρα μας θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό ήδη από φέτος, είναι μια θετική έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί θεωρούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει αυτόν τον στόχο. Αυτή είναι η προσπάθεια που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός και είναι αυτοί οι δείκτες, που δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται, χωρίς λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες και να ζητά από τους εταίρους τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας, που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων» σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Φωτογραφία: Eurokinissi
 http://www.koolnews.gr