Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι και ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και την εξέλιξή του. Παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν θεωρείται κύριος σεισμός η δόνηση των 6,2 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης ήταν σε απόσταση 39 χιλιόμετρα νοτίως και νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, 50 χλμ δυτικά των Χανίων, 274 χιλιόμετρα νοτίως της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες περιοχές της χώρας, από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο ως την Πρέβεζα. Από τη δόνηση ταρακουνήθηκαν και οι κάτοικοι της Αττικής.
Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί για τις επόμενες 48 ώρες. Κάθε ώρα που περνά ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό.
«Βραχυπρόθεσμα οι σεισμοί δεν προβλέπονται οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιες πληροφορίες», είπε ο κ. Παπαζάχος, σημειώνοντας πως η περιοχή όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της σημερινής δόνησης έχει υψηλή σεισμικότητα. Όπως εξήγησε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστεί ο έλεγχος των κτηρίων στο νησί.
Ο σεισμολόγος δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησε στο zougla.gr για τη σεισμική δόνηση και τόνισε ότι παρακολουθείται στενά η σεισμική ακολουθία.
Το μεγάλο βάθος μείωσε τις επιπτώσεις. Η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς. Η Κρήτη θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές δεν θα πρέπει να κατοικηθούν. Είναι αυθαίρετο να βγάλουμε από τώρα το συμπέρασμα ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος», τόνισε μιλώντας στο zougla.gr.
Την εκτίμηση ότι ο ισχυρός σεισμός στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων ήταν ο
Πλούσια σεισμική ακολουθία σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Ινστιτούτου:
Μετρούν τις ζημιές
Ζημιές σε σπίτια και καταστήματα καθώς και πτώσεις βράχων προκάλεσε ο σεισμός.
Μέχρι και αργά το απόγευμα είχε αναφερθεί πτώση βράχου στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές το οδόστρωμα και μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.
Πτώση βράχου σημειώθηκε και στον επαρχιακό δρόμο Παλαιόχωρα - Κουντούρα, όπου μετέβη συνεργείο του δήμου για να τον απομακρύνει. Στην Παλιά Πόλη καταγράφηκαν ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες.
Στη Χαλέπα έπεσε η μισή οροφή από εγκαταλελειμμένη παλιά οικία, ενώ από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα και επιχειρήσεις, όπου πολλά προϊόντα έπεσαν από τα
Από την πρώτη στιγμή βγήκαν στους δρόμους οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες στην Παλιά Πόλη, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Ως γνωστόν, οι αλυσίδες έχουν τοποθετηθεί επειδή στην περιοχή απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός πολίτη.
Όπως έγινε γνωστό οι κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει τυχόν ρωγμές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28213 40100 προκειμένου να τις αναφέρουν ώστε να γίνει καταγραφή της κατάστασης.
http://www.zougla.gr
