11 Οκτ 2013

ΑΣΥΛΙΑ ΓΙΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗ – ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ

Ασυλία προσφέρεται σε ιατροδικαστή, πρώην πολιτευτή, η οποία εμπλέκεται σε υποθέσεις παράνομων ταριχεύσεων και «πειραγμένων» δικαιολογητικών. Πρόκειται για την προϊσταμένη της ..
Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας και πολιτευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κυρία Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία παρόλο που εμπλέκεται σε ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις οι οποίες απασχολούν την Ελληνική Δικαιοσύνη, εντούτοις τιμωρήθηκε με ενάμιση μήνα στέρηση μισθού!
Οι δυο αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατροδικαστών είναι τόσο μνημειώδεις που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος άσκησε, άμεσα, ενστάσεις.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η ίδια ιατροδικαστής είχε τεθεί σε προσωρινή αργία, ωστόσο επέστρεψε στα καθήκοντά της ύστερα από προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Υπέγραφε από απόσταση
Στο φάκελο ο οποίος τέθηκε υπ' όψη του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου υπήρχαν στοιχεία τα οποία έφεραν την επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας να πραγματοποιεί, μεταξύ άλλων, ταριχεύσεις από απόσταση. Εντυπωσιακά είναι τα όσα προκύπτουν για μια ιατροδικαστική πράξη που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2011, στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και υπογράφεται από την κυρία Λεονταρή, καθώς βάσει της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου προκύπτει ότι εκείνη την ημέρα βρισκόταν στη Λάρισα!
Από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι η ιατροδικαστής με το πιστοποιητικό ταρίχευσης που υπογράφει, βεβαίωσε ψευδώς ότι παρακολούθησε την ταρίχευση του Κ. Χ. που απεβίωσε συνέπεια νεοπλασίας του οισοφάγου και κίρρωσης του ήπατος στις 6 Απριλίου 2011 στον Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και «βεβαίωσε το άψογο της εκτέλεσής της».
Όπως αποδείχτηκε όμως από την έρευνα, η ιατροδικαστής, στις 6 Απριλίου 2011, δεν ήταν παρούσα στην ταρίχευση, καθώς το διάστημα εκείνο νοσηλευόταν στην ορθοπεδική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας!
Μάλιστα για τον υπάλληλο που πραγματοποίησε την ταρίχευση (και χρησιμοποίησε την σφραγίδα της) διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε καν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Ενδεικτικό της «κατάρτισής» του, είναι το γεγονός ότι το πιστοποιητικό που συνέταξε περιείχε πλήθος ορθογραφικών λαθών, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η ταρίχευση, όπως και η χρήση της σφραγίδας της προϊσταμένης Λάρισας, διενεργήθηκε -εκτός των άλλων- και εκτός υπηρεσίας.
«Κάλυψε» τέσσερις γιατρούς
Το δεύτερο «μέτωπο» της κυρίας Λεονταρή είναι η ανάμιξή της σε ιστορία σύνταξης ψευδούς πιστοποιητικού θανάτου. Συγκεκριμένα εναντίον της στράφηκε ο συνυποψήφιός της, δικηγόρος και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών, κ. Γιώργος Μπαρτζώκης κατηγορώντας την ότι παραποίησε στοιχεία με σκοπό να καλύψει τέσσερις γιατρούς που φέρονται να ευθύνονται για τον θάνατο του 72χρονου πατέρα του.
Μάλιστα, για την συγκεκριμένη υπόθεση, η ιατροδικαστής, σε πρώτο βαθμό, καταδικάστηκε σε επτά μήνες φυλάκιση για το αδίκημα της ψευδορκίας.
Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2005. Στις 10 Μαρτίου ο πατέρας του κυρίου Μπαρτζώκη, Νικόλαος, εισήχθη εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και απεβίωσε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή.
Έπειτα από σχετική παραγγελία του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή από την κυρία Λεονταρή, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία θανάτου.
Στην ιατροδικαστική της έκθεση, η Ρουμπίνη Λεονταρή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του 72χρονου οφειλόταν σε «πνιγμονή από εισρόφηση σε έδαφος μικρού αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου».
Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Μπαρτζώκης υπέβαλε μήνυση, προκαλώντας την ποινική δίωξη εις βάρος τεσσάρων γιατρών του νοσοκομείου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για τον θάνατο του πατέρα του.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης των γιατρών ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, τα όσα κατέθεσε η κυρία Λεονταρή ως μάρτυρας διέφεραν κατά πολύ από αυτά που ανέφερε στην ιατροδικαστική της έκθεση.
Συγκεκριμένα, ενώ στην έκθεση παρουσίαζε ως αιτία θανάτου την «πνιγμονή από εισρόφηση σε έδαφος μικρού αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου», στο δικαστήριο υποστήριξε ότι ο 72χρονος αντιμετώπισε πολύ σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι η πνιγμονή από την αναρρόφηση -επειδή λειτουργούσε ο δεξιός πνεύμονας- δεν μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο. Δηλαδή, παρουσίασε ως κύρια αιτία θανάτου το εγκεφαλικό και όχι την εισρόφηση τροφίμων.
Το δικαστήριο τελικά έκρινε ότι ο θάνατος του 72χρονου επήλθε από το εγκεφαλικό επεισόδιο και όχι από την πνιγμονή, αθωώνοντας τους τέσσερις ιατρούς.
Οι ενστάσεις
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλούν οι αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατροδικαστών, το οποίο κλήθηκε να κρίνει τις ενέργειες της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.
Το συμβούλιο, αφού μελέτησε και τις δύο υποθέσεις, έκρινε την κυρία Λεονταρή ένοχη επιβάλλοντάς της, όμως, ποινές-χάδι.
Συγκεκριμένα, για την πρώτη υπόθεση, στην κυρία Λεονταρή επιβλήθηκε πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές 15 ημερών, ενώ για την δεύτερη, πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές ενός μήνα!
Και οι δύο αποφάσεις, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κ. Ρακιντζή, ο οποίος θεώρησε ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στην ιατροδικαστή θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρές.
Γράφει ο Νίκος Σέκερης
e-reportaz.gr