27 Οκτ 2013

Επέστρεψε με νέο μνημόνιο εξαιτίας της ανικανότητας των υπουργών να μεταρρυθμίσουν το τέρας του Δημοσίου


Αίφνης η αμαρτωλή λέξη ανάπτυξη που εκστόμισε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν υποδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο ξεχάσθηκε μπροστά.....
στην οργή της Μέρκελ για τον ελληνικό μπελά. Ο Σαμαράς διαπίστωσε στην διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μπλόφες με τους δανειστές. Ο ίδιος δείχνει να βρίσκεται σε ομηρία ανάμεσα στα σαγόνια της Μέρκελ και στην ανικανότητα των υπουργών του να μεταρρυθμίσουν το τέρας του Δημοσίου και να πατάξουν τους φοροφυγάδες. Μετά και την αποστολή από την Task Force της λίστας των 100 ονομάτων των πλουσίων  Ελλήνων, που ο Ράιχενμπαχ υποπτεύεται για φοροδιαφυγή αλλά και την 5λεπτη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι τα εξής
1ον> Ο ΣΔΟΕ τελεί στην ουσία υπό κατάργηση. Οι δανειστές μας βρίσκονται μια ανάσα από το να τοποθετήσουν έναν ξένο τεχνοκράτη επικεφαλής. Ο Στασινόπουλος αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο βγήκε στην εκπομπή του ALPHA "Αυτοψία" να παρουσιάσει έργο. Μόνο που ο τραγέλαφος της λίστας Λαγκάρντ, την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ χρειάσθηκε να την στείλει δυο φορές στην Αθήνα, είναι κάτι που δεν μπορούν να καταπιούν οι δανειστές μας.
2ον> Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ας ετοιμασθεί να υποβάλλει την παραίτησή του εάν συνεχίσει να υποδύεται τον Ρουπακιώτη. Για την ώρα ο Μητσοτάκης δεν έχει εντοπίσει ούτε έναν κηφήνα του Δημοσίου να απολύσει την στιγμή που γίνεται σφαγή στον ιδιωτικό τομέα. Ένας Μητσοτάκης που πριν γίνει υπουργός έλεγε ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Τώρα πάπαλα, ούτε απολύσεις ούτε μεταρρυθμίσεις δείχνει ικανός να κάνει. Όσο ακραίο και να ακούγεται ο Μητσοτάκης μπορεί να αποδειχθεί νέος Ρουπακιώτης.
3ον> Έρχονται νέα μέτρα και νέο μνημόνιο μια και δεν μας λείπουν 500 εκατ. όπως ισχυρίζεται ο Στουρνάρας αλλά κοντά στα 4 δις.
Για να δείτε πόσο τραγική είναι η κατάσταση μπορείτε να διαβάσετε πίσω από τις γραμμές το ρεπορτάζτου ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες Νίκου Χρυσολωρά που ακολουθεί.
Έτοιμος για μια επίπονη και υψηλού ρίσκου διαπραγμάτευση με την τρόικα, στην οποία, ουσιαστικά, παρέπεμψε η κ. Αγκελα Μέρκελ, μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους, είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που φαίνεται αποφασισμένος να εμμείνει μέχρι τέλους στη γραμμή «όχι νέα μέτρα», ως απάντηση στη σκλήρυνση της στάσης των εκπροσώπων των δανειστών.