12 Οκτ 2013

Η Ευρώπη σε παρακμή και… τα χειρότερα έρχονται

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη via efsyn
Μαύρο κι άραχνο προβλέπεται το μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς η παρατεταμένη λιτότητα των τελευταίων ετών έχει βυθίσει τη γηραιά ήπειρο σε ...
κοινωνική και οικονομική παρακμή. Αυτό καταγράφει η 68 σελίδων έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού την οποία δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα χθες ο «Guardian», βάσει της οποίας η Ευρώπη εισέρχεται σε παρατεταμένη περίοδο διαρκώς αυξανόμενης φτώχειας, μαζικής ανεργίας, μεγαλύτερης ανισότητας, κοινωνικού αποκλεισμού και συλλογικής απελπισίας, εξαιτίας της τετραετούς πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται.
Το πλέον αποκαρδιωτικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης (φευ) δεν έχουν ακόμη έρθει στην επιφάνεια, αλλά ακόμη κι όταν αυτό συμβεί, τα προβλήματα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται επί δεκαετίες ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η οικονομική κατάσταση βελτιωθεί.
Η έκθεση καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του 2013 και αφορά 28 χώρες της Ε.Ε. και σε 14 των Βαλκανίων, της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, με τις προοπτικές για δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους να διαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνες. Μείζον πρόβλημα παραμένει η ανεργία, ειδικότερα μεταξύ των 120 εκατομμυρίων νέων Ευρωπαίων που ζουν ή βρίσκονται κοντά στη φτώχεια, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα κύματα των παράνομων μεταναστών, προκαλώντας ξενοφοβικές αντιδράσεις στις χώρες που τους υποδέχονται. Επιπροσθέτως η πολιτική σταθερότητα είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερη απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνεται η ανασφάλεια μεταξύ των πολιτών της μεσαίας τάξης. Το αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων να καθιστά το ευρωπαϊκό μέλλον το πλέον αβέβαιο μεταπολεμικά.
Συγκριτικά με το 2009, εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους σε ουρές συσσιτίων, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εκατομμύρια παραμένουν άνεργοι και πολλοί απ’ αυτούς που εξακολουθούν να έχουν δουλειά αντιμετωπίζουν πρόβλημα συντήρησης των οικογενειών τους λόγω των ανεπαρκών μισθών και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους διαβίωσης. Αλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι η μεσαία τάξη οδεύει ολοταχώς προς τη φτώχεια, όπως προκύπτει από τον αριθμό των ατόμων που εξαρτώνται από τα συσσίτια του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος μεταξύ 2009 και 2012 αυξήθηκε σε 22 χώρες κατά 75%!
Δεν είναι ωστόσο μόνον ο ευρωπαϊκός Νότος που υποφέρει από τη λιτότητα, αλλά και πολλές χώρες που θεωρούνται επιτυχημένες, όπως η Γερμανία ή Δανία ή το Λουξεμβούργο. Στη Γερμανία, παρά την επιτυχία της κυβέρνησης Μέρκελ να κρατήσει χαμηλά τα ποσοστά της ανεργίας, το 25% των εργαζομένων καταγράφονται ως χαμηλόμισθοι, καθώς από το 2008 και μετά οι εργασιακές συμβάσεις είναι στην πλειονότητά τους ελαστικές και πολύ σφιχτές οικονομικά. Πρόκειται δηλαδή για τις αποκαλούμενες μίνι-δουλειές, με τον εργαζόμενο συνήθως ανασφάλιστο και χωρίς καμία κοινωνική παροχή.
Γι’ αυτό και τον Ιούλιο του 2012, 600.000 Γερμανοί εργαζόμενοι δεν είχαν αρκετά χρήματα για να επιβιώσουν, ενώ 5,5 εκατομμύρια Γερμανοί, οι οποίοι ανήκαν στη μεσαία τάξη, έγιναν λόγω λιτότητας χαμηλόμισθοι, ενώ και στη Γαλλία 350.000 άνθρωποι έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μεταξύ 2008-2011. Η έκθεση αναφέρει τέλος ότι στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες, πολλοί εργαζόμενοι στη Σλοβενία έχουν να πληρωθούν επί μήνες, ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι από τα 26 εκατομμύρια ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα 11 εκατομμύρια δεν κατάφεραν να βρουν απασχόληση για περισσότερο από ένα χρόνο, αριθμός διπλάσιος από τα 5,5 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί το 2007.