Γράφει η Γωγώ Κυριαζή
Σκηνικό έντασης επικρατεί στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και τις αντιπολίτευσης....
με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μεταξύ των οποίων τα νέα σενάρια για την επιβολή μέτρων από την κυβέρνηση, η προγραμματική συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η κίνηση των 58 για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς αλλά και η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.Σκηνικό έντασης επικρατεί στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και τις αντιπολίτευσης....
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος αφενός με τις κοινωνικές αντιδράσεις, αφετέρου με την γκρίνια από γαλάζιους βουλευτές, που σε κάθε περίπτωση θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης.
Οι αντιδράσεις που αναμένεται να προκύψουν στο εσωτερικό της ΝΔ εστιάζονται κατά κύριο λόγο στο ενδεχόμενο κλείσιμο ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, τις απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και το επόμενο κύμα της διαθεσιμότητας.
Ένταση στην ΚΟ της ΝΔ έχει προκαλέσει και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος φαίνεται να ανησυχεί ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι εντοπίζουν κοινωνικές αδικίες στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, αναστάτωση έχει δημιουργηθεί και από τη προγραμματική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, η οποία εντείνει τη δυσαρέσκεια των γαλάζιων βουλευτών που φοβούνται πως η ΝΔ θα κατηγορηθεί για επιχείρηση κάλυψης του Ευάγγελου Βενιζέλου στην υπόθεση με τα υποβρύχια.
Την ίδια ώρα, το κλίμα καχυποψίας και αμφισβήτησης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Χαριλάου Τρικούπη για την πορεία του κόμματος εξαπλώνεται μετά την προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικές ήταν, άλλωστε, οι τοποθετήσεις βουλευτών του κόμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος την Πέμπτη, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος αιφνιδιάστηκε διαπιστώνοντας ότι οι βουλευτές του δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται με την επικύρωση της προγραμματικής συμφωνίας με την Νέα Δημοκρατία.
Όπως είχε γράψει και το newpost.gr, η κριτική των βουλευτών εστιάστηκε στην διαπίστωση πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συμπορεύεται επ' αόριστον με την δεξιά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ το νόημα των παρεμβάσεων των βουλευτών ήταν πως η συμπόρευση με την ΝΔ δεν οδηγεί πουθενά και καλό θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να κοιτάξει και προς τα αριστερά.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος στην δευτερολογία του δεν άφησε αναπάντητες τις ...επιθέσεις που δέχτηκε η γραμμή του, κατηορώντας εμμέσα κάποιους βουλευτές ότι δεν στηρίζουν ούτε την προγραμματική συμφωνία ούτε την Κεντροαριστερά.
Ανάλογο σκηνικό έντασης έχει στηθεί και στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η υπερψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.
Ανάλογο σκηνικό έντασης έχει στηθεί και στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η υπερψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.
Εκτός από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ψήφισε παρούσα και τους Γιώργο Σταθάκη και Μανώλη Γλέζο, οι οποίοι απουσίαζαν από τη ψηφοφορία, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Αντώνης Νταβανέλος δήλωσαν ότι την ψήφισαν παρά τη ριζική τους διαφωνία, μόνο και μόνο για να μη δώσουν την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ να αξιοποιήσει τη διαφωνία τους.
Δύο ημέρες μετά, αντιδρώντας με την λογική της αναγκαστικής ομογενοποίησης των απόψεων και της επιβολής κομματικής γραμμής, που κατά το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς έχει υιοθετήσει η ομάδα του κ. Τσίπρα, ο Μανώλης Γλέζος με άρθρο του άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γλέζος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για την λογική του «μαντριού» που έχει εξαπλωθεί σαν ίωση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ «είτε αφορά το συνέδριο είτε το νέο ενιαίο κόμμα είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε είτε το ποιοι και πως θα μιλάμε δημόσια είτε το πώς θα ψηφίζουμε!».
Μάλιστα, ο κ. Γλέζος προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το να αφομοιώνει «συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού» απλά διαψεύδει τς πολίτες που στήριξαν τις ελπίδες τους για αλλαγή στο κόμμα.
Διχασμός επικρατεί και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ μετά τις αντιπαραθέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ στελεχών με αφορμή την κίνηση των 58.
Το κλίμα στην Αγίου Κωνσταντίνου παραμένει τεταμένο καθώς παρά την ξεκάθαρη στάση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έσπευσε να απορρίψει την πρόταση των 58 για την Κεντροαριστερά, δύο από τα μέλη του κόμματος, οι Σταύρος Λιβαδάς και Μάκης Γεωργάτος εντάχθηκαν στην Συντονιστική Γραμματεία των 58.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι «ενστάσεις» αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς με πρωτοβουλία μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας, αρχίζει άμεσα η συλλογή υπογραφών σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις προς τον κ. Κουβέλη, ώστε να επανεξεταστεί η στάση του κόμματος απέναντι στην πρωτοβουλία των 58, ενόψει και της συζήτησης που θα ανοίξει σύντομα για το Συνέδριο που να γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/287734/anabrasmos-sta-kommata-dyskoloi-kairoi-gia-boyleytes#ixzz2iiZ7mSUh