5 Οκτ 2013

Συρία: Προελαύνει ο Άσαντ

Περιοχή στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό του Χαλεπιού ανακατέλαβε χθες ο συριακός στρατός, ύστερα από εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις 26 Αυγούστου οι αντάρτες είχαν...
καταλάβει το Χανασίρ, τη μοναδική δίοδο ανεφοδιασμού του στρατού στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, όπου εδώ και πάνω από έναν χρόνο μαίνονται οι μάχες.

"Ο τακτικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις της εθνικής άμυνας (φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή), κατάφερε να ανακαταλάβει το Χανασίρ, στα νότια του Χαλεπιού", σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 25 αντάρτες, 18 παραστρατιωτικοί και δεκάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες (Τετάρτη) στις συγκρούσεις.
Ο στρατός δεν έχει πάντως καταφέρει ακόμη να θέσει υπό τον έλεγχό του όλον τον δρόμο ανεφοδιασμού, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στα γύρω χωριά. Από τις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε χθες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην δείχνουν τόση απροθυμία στο να φιλοξενήσουν Σύρους πρόσφυγες και ζήτησε να τους διασφαλίσουν "ισότιμη πρόσβαση στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου".
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να φιλοξενήσει 12.000 ανθρώπους. Τα αιτήματα χορήγησης ασύλου από Σύρους αυξάνονται διαρκώς φέτος. Από την έναρξη των συγκρούσεων, τον Μάρτιο του 2011, έχουν υποβληθεί συνολικά 52.037 τέτοια αιτήματα στις χώρες της Ε.Ε., τη Νορβηγία και την Ελβετία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων έχει κατατεθεί στη Γερμανία (14.842) και τη Σουηδία (14.083).

ΑΥΓΗ