3 Οκτ 2013

Τα πολλά κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Συρίας

Οι αρχικές αψιμαχίες το 2011 μεταξύ των υποστηρικτών του Άσαντ και των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης εντάθηκαν με τα χρόνια και με τις έξωθεν πάσης φύσης παρεμβάσεις δημιουργώντας μια αυξανόμενη αποσταθεροποίηση του ...
πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας αυτής.
Αποτέλεσμα αυτού είναι σήμερα να υπάρχουν εκατό χιλάδες περίπου νεκροί απ όλες τις πλευρές και η Συρία να πλησιάζει το σημείο διάλυσης στις διάφορες συνιστώσες της π.χ τους Σουνίτες και τους Αλεβίτες (Σιίτες) ή/και στην απόσπαση εδαφών της για τη δημιουργία του Κουρδιστάν.
Σημειώστε, ότι οι Κούρδοι αποτελούν το 9% περίπου του πληθυσμού και είναι Σουνίτες (κατά της κληρονομικής διαδοχής) ενώ οι χριστιανοί αποτελούν το 10%.

Οι Αλεβίτες (Σιίτες) με τον Άσαντ (υπέρ της κληρονομικής διαδοχής) αποτελούν μόλις το 12% του πληθυσμού και ελέγχουν κατά 90% το στρατό και το υπόλοιπο κομμάτι του λαού, που είναι Σουνίτες.
Στον χάρτη αριστερά, φαίνεται πάνω σε ένα ανάγλυφο χάρτη της Google στη περιοχή της Συρίας μια διαφάνεια ενός άλλου χάρτη γνωστού απο το 2007, για τον οποίο σας έχω μιλήσει προηγουμένως εδώ στον οποίο φαίνονται μετρήσεις ΜΑD (Magnetic Anomaly Detection) που έχουν γίνει  στην περιοχή. Οι περιοχές που έχουν κόκκινο χρώμα είναι περιοχές που είναι υποψήφιες να έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτές με το κίτρινο χρώμα δείχνουν την ύπαρξη κοιτασμάτων σε μεγαλύτερο βάθος,

Αν παρατηρήσει κανείς το χάρτη αυτό μπορεί να ξεχωρήσει τα κοιτάσματα της Συρίας σε τρείς κυρίως περιοχές, τις Κ, Λ και Σ, εκ των οποίων οι περιοχές Κ και Σ φαίνονται να είναι οι περισσότερο υποσχόμενες. Δεν προκαλεί καμμία εντύπωση το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα κοιτάσματα της Συρίας που είναι στα Τουρκοσυριακά σύνορα και τα οποία στη πραγματικότητα αποτελούν προέκταση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στο Βόρειο Ιράκ. Δυστυχώς για τους Τούρκους φαίνεται ότι για την περιοχή αυτή ενδιαφέρονται και άλλοι.

Στη φωτογραφία αριστερά, φαίνεται η θέση που αναμένεται να δημιουργηθεί το Κουρδιστάν, μετά την σταδιακή “εξαύλωση” της κρατικής δομής της Συρίας απο την συνεχή πολεμική αντιπαράθεση των εμπολέμων, που θα συνεχίσουν να ενισχύονται εκατέρωθεν.

Παρατηρείστε ότι το Κουρδιστάν, η δημιουργία του οποίου ευνοείται απο τις ΗΠΑ (πετρελαικές εταιρείες) αναμένεται να προσαρτήσει στο Ιρακινό Κουρδιστάν ένα μέρος της Συρίας που πιθανότατα θα είναι η περιοχή Κ.
Η Συρία αναμένεται να περιοριστεί στη περιοχή των κοιτασμάτων Λ και Σ.

Σημειώστε ότι ήδη στη περιοχή του Γκολάν το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις εκμεταλλευόμενο την αδυναμία της κυβέρνησης της Συρίας να ελέγξει την περιοχή.

Αυτά τα οποία συμβαίνουν στη Συρία δίνουν μια εικόνα το τί πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα. Δύο εκατομμύρια “στρατός” μουσουλμάνοι μετανάστες και ένας συνεχώς αυξανόμενος εθνικισμός θα κάνει το θαύμα του. Στο τέλος, η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Συρία!

Κατά την άποψή μου η κυβέρνηση προωθεί τα πράγματα πρός μια εξέγερση, αφενός με τα νέα μνημόνια που έρχονται μετά τις Γερμανικές εκλογές και αφετέρου με την συνεχιζόμενη οικονομική πολιτική της ύφεσης και το συνεχώς αυξανόμενο χρέος.

Η παρουσίαση ενός πλεονάσματος το 2014, που η κυβέρνηση προβάλλει απο φέτος σαν success story, είναι κάτι πλασματικό και άνευ ουσιαστικού αντικρύσματος.

Είναι μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα, ότι στο υπ.Εξωτερικών, παραμένει ως υπουργός ότι “καλύτερο” υπάρχει για τη “περίπτωση”, ο πρώην Τούρκογλου.

http://zcode-gr.blogspot.jp/2013/09/blog-post_3937.html