25 Νοε 2013

Στη «ρουλέτα» των πλειστηριασμών 100.000 κατοικίες το 2014 – Οι αλλαγές της κυβέρνησης

exosi1
Στο «σφυρί» κινδυνεύουν να βγουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά περισσότερες από 100.000 πρώτες κατοικίες (συμπεριλαμβάνοντας και....
τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ μετά το «φιάσκο» με τη δήθεν λύση που θα δινόταν) με βάση τα σενάρια στα οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση σε σχέση με τις επικείμενες, νέες νομοθετικές αλλαγές – «γκιλοτίνα» για την άρση των πλειστηριασμών.
Οσων η οικία ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, σε αντικειμενική αξία, και τα εισοδήματα τους είναι πάνω από… 1.666,6 ευρώ το μήνα (ανεξάρτητα εάν έχουν οικογένεια της οποίας τα υπόλοιπα μέλη μπορεί να είναι άνεργοι ή ανήλικα παιδιά) θα μπει στο «στόχαστρο» των τραπεζών και των εταιριών – «κοράκια» που καιροφυλακτούν να «βάλουν στο χέρι» για «ένα τενεκέ λάδι» χιλιάδες σπίτια στην Ελλάδα για να καλυφθούν, μεταξύ άλλων, οι παραθεριστικές ανάγκες των συνταξιούχων του ευρωπαϊκού Βορρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», καταργείται η προστατευτική διάταξη του «νόμου Παπαθανασίου», σύμφωνα με την οποία μέχρι σήμερα δεν γίνεται πλειστηριασμός για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Με βάση του κυβερνητικούς σχεδιασμούς, εκτός προστατευτικού πλαισίου, από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα τεθούν όσες πρώτες κατοικίες έχουν αντικειμενικά αξία άνω των 200.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες τους έχουν εισοδήματα τα οποία ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ το χρόνο.
Καμιά εξαίρεση για τους μη έχοντες
Όπως φαίνεται, το «πλαφόν» αυτό δεν θα παίρνει καμιά προσαύξηση ούτως ώστε να υπάρξει προστασία των πιο αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, δεν φαίνεται ότι θα υπάρχει προσαύξηση του κριτηρίου το οποίο θα τεθεί με βάση το ετήσιο εισόδημα, στις περιπτώσεις για παράδειγμα που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του δανειολήπτη είναι άνεργοι, ανήλικα παιδιά ή άτομα με ειδικές ανάγκες ή χρόνια πάσχοντες.
http://www.nez.gr/archives/30749