3 Νοε 2013

Παίρνουν ακόμη και τώρα 15 μισθούς

Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου και τις μεγάλες περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους, ορισμένες διοικήσεις συνεχίζουν το «έργο» τους, παρότι οι νόμοι επιβάλλουν την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου-Βαθμολογίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα....


Κάνοντας «παιχνίδια» με το βαθμολόγιο, συνέχιζαν να αποδίδουν υψηλά επιδόματα, παρείχαν υπερωρίες και ανακάλυπταν νέες διευθύνσεις για να τοποθετήσουν ημέτερους σε θέσεις, καλύπτοντας τις απώλειες εισοδημάτων με το επίδομα θέσης ευθύνης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», που επικαλείται πληροφορίες, οι διοικήσεις φέρονται να προσπαθούν μέσω πολιτικών πιέσεων να εξαιρεθούν οι οργανισμοί από τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ισχυριζόμενοι ότι δεν ανήκουν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

ΟΒΙ: Υπέρβαση στο μισθολόγιο έως 3.245 ευρώ

Σύμφωνα με έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών, από το 2009 μέχρι το 2012 οι μισθοί και τα επιδόματα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 4,49% (4,7 εκατ. ευρώ το 2009 φτάνοντας τα 4,9 εκατ. Το 2012).  Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) απασχολεί 90 εργαζόμενους και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη μισθοδοσία του προβλέπονται: οικογενειακό επίδομα 10% επί του βασικού μισθού, δώρα εορτών και αδείας, επίδομα διαχιεριστικών λαθών για τους εργαζόμενους των οικονομικών υπηρεσιών και πρόσθετη αμοιβή αποτελεσματικότητας, που ισοδυναμεί με έναν ακόμα μισθό, φτάνοντας έτσι οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν 15 μισθούς.

Παραχωρούνται επίσης 300 ευρώ μηνιαίως ως επίδομα  βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα κατασκήνωσης (600 ευρώ) και επίδομα ισολογισμού. Η Συλλογική Σύμβαση εργασίας, που καταργήθηκε με τον νόμο 4093/2012 προβλέπει ακόμα ομαδικό ασφαλιστήριο και ημερήσια έκπτωση 3 ευρώ για την κατανάλωση προϊόντων από το κυλικείο.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι στις αρχές του 2013 καταβλήθηκε ο 15ος μισθός για το 2012 ως «αμοιβή αποτελεσματικότητας» και αναδρομικές αυξήσεις καθώς στον εσωτερικό κανονισμό προβλέπεται ειδικό βαθμολόγιο που δίνει βαθμό και αυξήσεις κάθε χρόνο. Είναι η περίοδος που ο νόμος προβλέπει την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και την κατάργηση των επιδομάτων.

Στο πόρισμα εντοπίζεται υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που λάμβανε μόνο από το οικογενειακό επίδομα περί τα 1.100 ευρώ. Και αναφέρεται πως χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες παροχές στον οργανισμό, οι διαφορές με τους μισθούς στο δημόσιο κυμαίνονται από 465 ευρώ έως και 3.245 ευρώ.

Αναφέρεται, επίσης, ότι γενικός διευθυντής αντί να λαμβάνει 4.750 ευρώ μικτά αμειβόταν με 7.063 μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο.

Μεταλλουργική Ηπείρου: Έκαναν τους μισούς διευθυντές

Η Μεταλλουργική Βιομηχανία στα Γιάννενα είναι θυγατρική των ΕΑΣ (Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων), εταιρεία για την οποία η τρόικα πιέζει να μπει λουκέτο.

Η διοίκηση εφάρμοσε τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια έβαλε σχεδόν τους μισούς σε θέσεις ευθύνης. Τους 29 από τους 67, εκ των οποίων οι 11 μέσα σε μια μέρα έπειτα από εισήγηση επιτροπής που συστάθηκε για αυτό το λόγο.

Στόχος μάλλον ήταν η απολαβή των επιδομάτων ευθύνης (από 400 έως 900 ευρώ), αλλά η καταγγελία ήρθε από εργαζόμενους. Ενημέρωσαν τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή και έγινε έλεγχος. Η καταγγελία ανέφερε ότι έγιναν προαγωγές σε θέσεις προϊσταμένων υπαλλήλων που δεν είχαν ούτε απολυτήριο λυκείου.

Οι επιθεωρητές σημείωσαν ότι πρέπει να μειωθούν οι θέσεις ευθύνης και να «καθαιρεθούν» οι 11 που εν μια νυκτί έγιναν προϊστάμενοι.
capital.gr


Πηγή:www.capital.gr