1 Νοε 2013

Πρεμιέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων με...4 τιμές μόνο στα λόγια - Τι θα γίνει την Κυριακή;

Οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις έχουν στόχο την αναθέρμανση της αγοράς
- Μπέρδεμα για τους καταναλωτές οι 4 τιμές που πρέπει αναγράφουν τα προϊόντα
- Σε ολόκληρη Ερμού δεν εντοπίσαμε ούτε ένα μαγαζί που να τηρεί την οδηγία αυτή...
- Οχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή λένε οι περισσότεροι έμποροι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ
- Με πανελλαδική απεργία απαντούν οι εμποροϋπάλληλοι

Οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν σήμερα θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου με την αγορά να καλείται να αντιμετωπίσει δυο προβλήματα.

Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ τόσο στην αρχική όσο και στην μετά έκπτωση αξία του προϊόντος.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι θα παρατηρηθεί το φαινόμενο των εκπτώσεων "δύο ταχυτήτων" με μικρό και μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες και παλιές παραλαβές εποχιακών εμπορευμάτων.


Στην Ερμού κανείς δεν έχει ταμπελάκια με 4 τιμές στα εκπτωτικά προϊόντα



Η αγορά πάντως σήμερα πρώτη μέρα των εκπτώσεων δεν έχει τηρήσει την υποχρεωτική αναγραφή των τεσσάρων τιμών στα ταμπελάκια που συνοδεύουν τα προϊόντα. Οπως θα δείτε όλοι έχουν το παλιό σύστημα με την αναγραφή της τιμής προ εκπτωσης και με την αναγραφή της τιμής μετά την έκπτωση.








Ο "πόλεμος" της Κυριακής - Τι λένε οι έμποροι


Σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, την πρώτη δηλαδή Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου

 Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΣΕΕ εως τώρα δείχνουν οτι οι έμποροι δεν είναι σύμφωνοι με το άνοιγμα των καταστημάτων τους την Κυριακή.

Από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00, ο Πειραιάς 11:00-15:00, υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.

Με απεργία απαντούν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή


Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Η 3η Νοεμβρίου 2013 είναι η πρώτη Κυριακή που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά μετά το 1908 οπότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα η κυριακάτικη αργία

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ αναφέρει επίσης ότι η απεργία δεν γίνεται μόνο για τη διατήρηση της αργίας την Κυριακή, αλλά και για την επαναφορά όλων των βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως οι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 

 http://www.newsit.gr