18 Νοε 2013

635 άνεργοι ανά 2 ημέρες αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 500 θέσεις των 300 € ως το ΄16

Η ανάπτυξη δεν έρχεται… Τη στιγμή που τον τελευταίο χρόνο, κατά μέσο όρο, καθημερινά περνούν στην ανεργία 317,8 άτομα (συνολικά μέσα σε 12 μήνες στις λίστες των ανέργων προστέθηκαν επιπλέον 95.326 άτομα, σύμφωνα με ...
τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής – ΕΛΣΤΑΤ) και δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο», η κυβέρνηση ζει το δικό της «success story» παρουσιάζοντας σαν επιτυχία το γεγονός ότι πολυεθνικές τάζουν κάποιες δεκάδες θέσεις εργασίας, σε βάθος… τριετίας, με μισθούς 300 ευρώ το μήνα, μικτά.
Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η εκδήλωση της Nestle, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και στην οποία, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης και Γ. Βρούτσης για να φωτογραφηθούν και να παρουσιάζουν σαν μείζον γεγονός την πρόθεση της εν λόγω πολυεθνικής να πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο του προγράμματος της επιχείρησης «Nestle Need Youth», 10.000 προσλήψεις και να δημιουργήσει ισάριθμες θέσεις μαθητείας σε όλη την Ευρώπη.
Για την Ελλάδα, τι σημαίνει αυτό; Οτι θα γίνουν τα επόμενα 3 χρόνια συνολικά… 250 κανονικές προσλήψεις και θα δημιουργηθεί αντίστοιχος αριθμός θέσεων πρακτικής άσκησης.
Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εργασίας «πανηγύρισαν» επειδή η Nestle, από το σύνολο των 20.000 θέσεων απασχόλησης και μαθητείας σε όλη την Ευρώπη, αποφάσισε στην Ελλάδα να κάνει:
Α) 250 προσλήψεις με μισθούς από 586 ευρώ μικτά (511 ευρώ μικτά, εάν οι «τυχεροί» θα είναι κάτω των 25 ετών, βάσει της νέας, μνημονιακής εργατικής νομοθεσίας) και
Β) να δημιουργήσει 250 θέσεις μαθητείας με το 60% του βασικού μισθού, δηλαδή με αμοιβές από 306 μέχρι 351 ευρώ το μήνα.
Και αυτές οι θέσεις απασχόλησης και μαθητείας δεν θα γίνουν άμεσα. Οπως ήδη ειπώθηκε, θα γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία!
Φυσικά, από την πλευρά τους, οι πολυεθνικές ορθώς στη βάση της απόκτησης υπερκερδών και χωρίς να νοιάζονται για τις κοινωνικές επιπτώσεις, επιχειρούν να αξιοποιήσουν κάθε νέο νόμο αποδόμησης των εργασιακών και περικοπής των μισθολογικών δικαιωμάτων για να εκμεταλλευτούν προσωπικό με αμοιβές – «ρεγάλο». Το θέμα είναι για ποιο λόγο χαίρονται οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, όταν οι 500, στην προκειμένη, θέσεις εργασίας και μαθητείας που «τάζει» η Nestle την επόμενη τριετία, είναι κατά πολύ λιγότερες από τους εργαζομένους που μέσα σε μόλις δύο ημέρες περνούν στην ανεργία, στην Ελλάδα.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που απευθύνω χαιρετισμό σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση, που εγκαινιάζει την πανευρωπαϊκού επιπέδου πρωτοβουλία της Nestle για τους νέους. Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος παρά την μεγάλη του επιθυμία να παραβρεθεί στην εκδήλωση, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Η πρωτοβουλία της Nestle να προσφέρει στα επόμενα τρία χρόνια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, 20.000 νέες θέσεις εργασίας, μαθητείας και κατάρτισης στις κατά τόπους εταιρείες της, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αποτελεί μια πρωτοβουλία με ισχυρά μηνύματα οικονομικού και κοινωνικού συμβολισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Nestle στην Αθήνα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.«Το γεγονός, μάλιστα, ότι η Nestle επιλέγει την Αθήνα, προκειμένου να ανακοινώσει αυτό το μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης, έχει πολλαπλή σημασία. Υπογραμμίζει την κρισιμότητα του προβλήματος της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα και την ανάγκη κινητοποίησης όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου για τη στήριξη της νεανικής απασχόλησης. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα η πρωτοβουλία αυτή και ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και τις δυνατότητες της», πρόσθεσε ο κύριος Υπουργός δημιουργώντας πολλαπλά ερωτήματα για τις τοποθετήσεις του αυτές, όταν μέσα σε μόλις ένα χρόνο συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 95.326 άτομα πέρασαν στην εργασίας και 88.242 θέσεις εργασίας, επιπλέον, χάθηκαν.
Προφανώς, αποτελούν μέρος ενός «success story» που μόνο τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ενώ η κοινωνία «βυθίζεται» στις δρεπανηφόρες πολιτικές που εφαρμόζουν.
Φωτό: Από την εκδήλωση της Nestle. Αριστερά ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης – Στο κέντρο ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζητδάκης. Λείπουν οι σαμπάνιες για τις 500 θέσεις από 300 ευρώ για την επόμενη τριετία.
 http://www.nez.gr/archives/30477