12 Νοε 2013

«Προς ένα σύγχρονο κράτος μακριά από ιδεοληψίες»


Eισηγηση του Ν .Πρωτεκδικου στην συνδιασκεψη της Νεας ΜΕΡΑς.
Φίλες και φίλοι,

Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης προϋποθέτει σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση απαλλαγμένη από τις...

ιδεοληψίες του παρελθόντος και προσανατολισμένη στην αυτονόητη αποστολή της, την υποστήριξη του Κράτους και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η παραδοσιακή λειτουργία, που βασιζόταν τυπολατρικά στην τήρηση ξεπερασμένων κανόνων διαδικασίας, παραχωρεί την θέση της στον καθορισμό οριοθετημένων στόχων και στην διαρκή αξιολόγηση της απόδοσης. Το αποτελεσματικό Κράτος Δικαίου επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να δημιουργούν και να παράγουν προσφέροντάς τους τις αναγκαίες συνθήκες και διασφαλίζοντας τους κανόνες με αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό.

Η γραφειοκρατία, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελληνικής πραγματικότητας, που κοστίζει ετησίως 6,8% του ΑΕΠ, περιορίζεται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την χρήση τηλεπικοινωνιακών μεθόδων μέσω διαδικτύου, την υποχρεωτική κωδικοποίηση της νομοθεσίας, την τυποποίηση των διαδικασιών και την ψηφιοποίηση των εγγράφων σε όλα τα επίπεδα.

Βασική αρχή λειτουργίας του δημόσιου τομέα αποτελεί η μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους, το οποίο εξαρτάται αποφασιστικά από την κοινωνική συγκρότηση κάθε περιοχής. Αναπόφευκτη συνέπεια αυτής της παραδοχής είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενιαία διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων.

Η διαχείριση της καθημερινότητας ανατίθεται στον φυσικό της φορέα, τους Δήμους, που καθίστανται κυρίως και πρωτίστως αυτοδιοικούμενες κοινότητες με κεντρικό λόγο στην οικονομική ζωή του τόπου. Η αναζήτηση της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας μέσα από επιλογές τοπικού χαρακτήρα και η φορολογική ανταποδοτική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους φόρους καθιστούν τα Δημοτικά Συμβούλια αποκλειστικά αρμόδια για την δημοσιονομική λειτουργία των Δήμων και τους επιτρέπουν να προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Οι δημότες μπορούν να παρεμβαίνουν στην λειτουργία του Δήμου εισάγοντας θέματα προς συζήτηση και ψήφιση, προκαλώντας τοπικά δημοψηφίσματα δεσμευτικού χαρακτήρα και ελέγχοντας την Δημοτική Αρχή με δυνατότητα ανάκλησής της.

Τα Υπουργεία αποκτούν χαρακτήρα ευέλικτου μηχανισμού επιτελικού και στρατηγικού σχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο με καθήκοντα σχεδίασης δράσεων και έργων, ανάθεσης και ελέγχου υλοποίησής τους, ενώ οι εκτελεστικές αρμοδιότητες της Κεντρικής Διοίκησης ασκούνται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Η Κυβέρνηση αποτελείται από τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο, που συντονίζει το έργο των Υπουργείων ως Προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Διακυβέρνησης, δέκα Υπουργούς και επτά Υφυπουργούς, που προΐστανται των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Η Γενική Γραμματεία Διακυβέρνησης στελεχώνεται με εξειδικευμένους επιστήμονες, αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, και με σύμβουλο τον Συνήγορο του Πολίτη εξετάζει όλα τα σχέδια νόμων, προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, ώστε η νομοθεσία να είναι πλήρης και σαφής, να μην επικαλύπτει άλλες διατάξεις και να εξυπηρετεί τον στόχο της αποτελεσματικότητας.

Η αναγκαία εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της Διοίκησης αποκαθίσταται και τα υπουργεία στελεχώνονται αποκλειστικά από δημοσίους υπαλλήλους. Επαναφέρεται η θέση του Γενικού Διευθυντή ως καταληκτικού βαθμού, ώστε να εξασφαλίζεται η διαχρονική συνέχεια της Υπηρεσίας ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων. Συντονιστής των Γενικών Διευθύνσεων καθίσταται ο Γενικός Γραμματέας κάθε Υπουργείου ως επικεφαλής του αντίστοιχου Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Δημιουργείται Κέντρο Διοικητικής Πληροφόρησης ως αποκλειστικός φορέας ενημέρωσης των πολιτών μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, επιφορτισμένο με την καταγραφή, τον επανασχεδιασμό και την τυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών και των αντίστοιχων ηλεκτρονικών ή φυσικών εγγράφων. Οι πολίτες αποκτούν εξειδικευμένο συνομιλητή, που τους καθοδηγεί αξιόπιστα στην επίλυση των προβλημάτων τους χωρίς παραπομπή σε άλλες Υπηρεσίες, και οι δημόσιοι υπάλληλοι αποφορτίζονται από την σχετική αρμοδιότητα, που λειτουργεί σε βάρος της κύριας αποστολής τους.

Οι αιτήσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων γίνονται με τυποποιημένα υποδείγματα, που περιλαμβάνουν μόνο τα αναγκαία στοιχεία, χωρίς την κατάθεση περιττών δικαιολογητικών. Στον ηλεκτρονικό φάκελο, που ανοίγεται με αυτοματοποιημένη διαδικασία, συσχετίζονται αυτεπαγγέλτως τα απαιτούμενα στοιχεία και οι αρμόδιες διασυνδεδεμένες υπηρεσίες αποστέλλουν μόνο την ζητούμενη πληροφορία. Η κατάργηση του φυσικού αρχείου, εκτός από οικονομία μεγάλης κλίμακας για χαρτί, μελάνια και χώρο αποθήκευσης, εκμηδενίζει την ανάγκη φυσικής παρουσίας του πολίτη σε διάφορες υπηρεσίες για την ίδια αίτηση, περιορίζει την απίστευτη ταλαιπωρία σε ατέλειωτες ουρές, υποχρεώνει την Διοίκηση να απαντάει αυθημερόν, επιτρέπει τον έλεγχο της πορείας των αιτημάτων ανά πάσα στιγμή, απλοποιεί την αδειοδότηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και εξαλείφει την κυριότερη αιτία της διαφθοράς.

Η αποδέσμευση προσωπικού από τον προληπτικό έλεγχο, την διεκπεραίωση των εγγράφων και την πληροφόρηση του κοινού ενισχύει τις δομές των ελεγκτικών μηχανισμών, που ενοποιούνται και δρουν με ενιαίους κανόνες στο πλαίσιο της Γενικής Επιθεώρησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Η διαδικασία πρόσληψης και εξέλιξης των Δημοσίων Υπαλλήλων ανατίθεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και υποστηρίζεται με την λειτουργία διαρκούς επιμόρφωσης των στελεχών της Διοίκησης. Προϋπόθεση για την ανέλιξη στους βαθμούς του Διευθυντή και του Γενικού Διευθυντή αποτελεί η επιτυχής παρακολούθηση ειδικού Τμήματος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Το σύγχρονο κράτος δεν είναι πλέον το Κράτος – εξουσιαστής, αλλά βασίζεται στις αρχές της διαβουλευτικής Δημοκρατίας και την εισαγωγή θεσμών άμεσης Δημοκρατίας. Ο πολίτης επιστρέφει στο κέντρο της πολιτικής ζωής με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, που συνεπάγεται η ενεργή καθημερινή συμμετοχή του.

Η δυνατότητα των Ελλήνων να προτείνουν νόμους και να ζητούν την διενέργεια εθνικών δημοψηφισμάτων με δεσμευτικό χαρακτήρα δίνει τέλος στην θεσμική παράλυση, που ζούμε, επιβεβαιώνει την λαϊκή κυριαρχία και ενισχύει την Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι,

Η εικόνα και λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης δεν μπορεί να αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη. Το νέο Κράτος πρέπει να σχεδιαστεί στις λεπτομέρειές του, να λειτουργήσει δοκιμαστικά παράλληλα με τις σημερινές δομές, να δοκιμαστεί και να αντιμετωπίσει τις σχεδιαστικές και λειτουργικές αδυναμίες του, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση.

Η νέα μέρα της Πατρίδας μας ανήκει στα παιδιά μας και εναπόκειται σε όλους μας να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας, να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα, να επενδύσουμε στους ανθρώπους, να κυνηγήσουμε το ανέφικτο και να πετύχουμε να παραδώσουμε την Ελλάδα μας καλύτερη από αυτή, που παραλάβαμε.

Σας ευχαριστώ