2 Νοε 2013

Οδηγούν τα ΕΛ.ΠΕ. στην απαξίωση

Σε αέναη παραγωγή…. ζημιών οδηγούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια, εξαιτίας της αδυναμίας της διοίκησης να λειτουργήσει το... σύνθετο διυλιστήριο της Ελευσίνας μια επένδυση που κόστισε –και στους Έλληνες φορολογούμενους– 1,4 δισ. ευρώ. Τι έχει συμβεί, όμως, και..
παρουσιάζει ζημιές το διυλιστήριο και οι υπεύθυνοι επικοινωνίας φροντίζουν να θολώνουν τα νερά, αναφέροντας τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη που μόνο αυτοί καταλαβαίνουν;

Στο προηγούμενο εξάμηνο η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 173 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 95 εκατ. εκατ. ευρώ προήλθαν από την αποτίμηση αποθεμάτων και τα υπόλοιπα αφορούσαν λειτουργικές ζημιές. Και το επόμενο τρίμηνο (14 Νοεμβρίου) τα ΕΛ.ΠΕ. εκτιμάται πως θα προσθέσουν άλλα 20 εκατ. ευρώ ζημιές εξαιτίας των λειτουργικών αρρυθμιών στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Για τις συνεχείς ζημιές υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης του κ. Ι. Κωστόπουλου, η οποία όπως φαίνεται δεν απολογείται ούτε στους μετόχους πλειοψηφίας (Όμιλος Λάτση), αλλά ούτε και στο ελληνικό Δημόσιο που διατηρεί ακόμη το 33% των μετοχών. Η μοναδική αντίδραση που έχει βρει (για να αποκρύπτει την αλήθεια…) η διοίκηση στα Ελληνικά Πετρέλαια είναι οι διαφημίσεις και χορηγίες στον ελληνικό Τύπο, πρακτική που υποδεικνύει και αναδεικνύει τις βαρύτατες ευθύνες της για την πορεία της εταιρείας, η οποία, αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, θα μείνει στα αζήτητα, καθώς κανένας διεθνής επενδυτής δεν θα επιδείξει ενδιαφέρον. Η «Α» έχει αναδείξει τον ρόλο του Ευάγγελου Στράνη που μέσω διαφημίσεων στα ΜΜΕ «πουλούσε» προστασία στα εκτελεστικά μέλη της διοίκησης και κυρίως στον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο.

Ευθύνες, όμως, εντοπίζονται και στον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος δεν ασκεί τον απαιτούμενο έλεγχο. Άλλωστε, τα δικαιώματα ψήφου του Δημοσίου είναι αρκετά για να ζητηθεί έλεγχος, καθώς δεν πρόκειται για ένα ποσοστό 15%.

Ελευσίνα: Πώς παράγει ζημιές

Το διυλιστήριο, το οποίο είναι σύνθετο όπως θα δούμε, κόστισε 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. σχεδίασε λανθασμένα τον εξοπλισμό, ο οποίος δεν λειτουργεί πλήρως στο 110% της δυναμικότητάς του όπως προβλέπει ο κατασκευαστής, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές σε όλο το σύστημα του διυλιστηρίου. Ειδικότερα τα ενδεικτικά όργανα που έχουν τοποθετηθεί δεν είναι τα κατάλληλα (σ.σ.: οι πληροφορίες αναφέρουν για βάνες που προέρχονται από την Ινδία και την Κίνα), σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωπικό– να είναι αξιόπιστες. Οι συνέπειες της χρησιμοποίησης λάθος εξοπλισμού έχουν ως αποτέλεσμα τις διαρροές, ενώ ο βασικός εξοπλισμός FLEXICOCKER βούλωσε όπως και οι σωληνογραμμές. Από αυτές τις αρρυθμίες, η διεύθυνση αναγκάστηκε να κλείσει το διυλιστήριο για περίπου δύο μήνες, ωστόσο και μετά την επανέναρξη οι ζημιές συνεχίζονται καθώς ο εξοπλισμός λειτουργεί μόλις στο 60%.

Σε οικονομικό επίπεδο τα περιθώρια διύλισης στη Ν.Α. Ευρώπη είναι 3 δολάρια ανά βαρέλι και το κόστος λειτουργίας ανά βαρέλι είναι 4 δολάρια. Αντίθετα, στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου το περιθώριο διύλισης είναι 2,5 δολάρια ανά βαρέλι και το κόστος λειτουργίας διαμορφώνεται σε 2 δολάρια, έτσι προκύπτει ένα κέρδος 0,50 δολάριο για κάθε βαρέλι που παράγεται. Η ανταγωνίστρια εταιρεία Motor Oil που διαθέτει πιο σύνθετο διυλιστήριο διαθέτει περιθώριο διύλισης στα 7 δολάρια ανά βαρέλι και το κόστος λειτουργίας διαμορφώνεται σε 2,5 δολάρια, γι’ αυτό τα υπόλοιπα αποτελούν κέρδος. Η εταιρεία παρά τις διεθνείς πιέσεις κα την πτώση στην εσωτερική αγορά, στο 9μηνο αναμένεται να επανέλθει στα κέρδη.

Μετατρέπουν σε σταθμούς μεταφόρτωσης δύο διυλιστήρια

Εν τω μεταξύ εδώ και 1,5-2 μήνες έχει σταματήσει η λειτουργία του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν υπάρχει νόημα η διύλιση αργού πετρελαίου με ζημιές. Η διοίκηση επιδιώκει να μετατρέψει το διυλιστήριο σε σταθμό μεταφόρτωσης, όπου θα προωθούνται έτοιμα προϊόντα από τις δύο υπόλοιπες μονάδες. Ο ίδιος σχεδιασμός υπάρχει και για τα Σκόπια, όπου το διυλιστήριο επίσης θα γίνει σταθμός με τα προϊόντα να μεταφέρονται μέσω του αγωγού από τη Θεσσαλονίκη.