24 Νοε 2013

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΗ ΡΟΔΟ. ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΝΙΓΗΚΕ. ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΩΝ




nekros-rodosΤο πτώμα του  Γιάννη Μπαϊράμη βρέθηκε πριν απο λίγη ώρα σε μικρή απόσταση απο το σημείο που βρέθηκε και το αυτοκίνητο του.
Ο Γιάννης Μπαϊράμης, ο πρώην ..
διευθυντής του ΕΚΑΒ αγνοούνταν μέχρι και σήμερα, ενώ η αναγνώριση του πτώματος έγινε απο τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο μέσα στο ασθενοφόρο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΡΟΔΙΑΚΗ.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=266519&catid=5&maincatid=1
Θρήνος και οδύνη για το χαμό 4 ανθρώπων
Θρήνος και οδύνη στη Ρόδο για τον χαμό τεσσάρων ανθρώπων, οι δύο εκ των οποίων ακόμη αγνοούνται, αλλά και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η προχθεσινή Θεομηνία!
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην περιοχή μας στοίχισαν την ζωή σε δύο γυναίκες, στην Καλλιόπη Παναγιώτου 54 ετών η οποία εργαζόταν στο ΕΒΕΔ και εντοπίστηκε προχθές βράδυ μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής και την Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη 26 ετών εκπαιδευτικό από την Εύβοια που βρέθηκε χθες το πρωί στην κοίτη του ποταμού στην Κρεμαστή.

Την ίδια ώρα αγνοείται ο 50χρονος Κώστας Αργυρόπουλος εκπαιδευτικός από το χωριό Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας για τους οποίους συνεχίζονται οι έρευνες από εθελοντές, αστυνομία, πυροσβεστική αλλά και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κ.α.
Στις ίδιες έρευνες συμμετέχουν, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος -ΕΛ.ΑΚΤ, ελικόπτερο Super Puma με δέκα άνδρες της ΕΜΑΚ αλλά και καταδρομείς του ΕΤΕΘ που έχουν ριχτεί στη μάχη για τον εντοπισμό των αγνοούμενων στο νησί μας. Ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και συνδράμει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων όπου του ζητηθεί.

Συνολικά 50 άνδρες Καταδρομείς αλλά και πεζικάριοι ψάχνουν στα σημεία που τους έχουν υποδείξει, ενώ έχουν διατεθεί και μηχανήματα του στρατού.
Οι έρευνες ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής (22 Νοεμβρίου) όταν έγινε γνωστό, πως δύο εκπαιδευτικοί, η 26χρονη Κατσαρού και ο 50χρονος Αργυρόπουλος είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου της Κρεμαστής κάτω από τη γέφυρα. Μαζί τους στο ίδιο αυτοκίνητο βρισκόταν και 30χρονος συνάδελφος τους, ο οποίος κατάφερε να βγει από το όχημα, να κρατηθεί από τα πέδιλα της γέφυρας και τελικά να διασωθεί. Δεν έγινε όμως το ίδιο και με τους άλλους δύο εκπαιδευτικούς, καθώς όπως αποκάλυψε η ΡΟΔΙΑΚΗ, σύμφωνα με την κατάθεση του 30χρονου, μέσα σε λίγα λεπτά τους έχασε από τα μάτια του!
Στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν προχθές στις 10.30 το βράδυ μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής, τη σορό μίας γυναίκας η οποία δεν είχε σχέση με την εκπαιδευτικό.

Μάλιστα καθώς δεν είχε γίνει άλλη δήλωση για αγνοούμενους στο νησί, εκδόθηκε ανακοίνωση από την αστυνομία προκειμένου να γίνει η αναγνώριση της.
Μετά από έρευνες που ακολούθησαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ιαλυσού εντοπίστηκε χθες στις 10.30 το πρωί ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW από τα στοιχεία του οποίου προέκυψε πως ήταν αυτό στο οποίο επέβαιναν η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Μπαϊράμη, οι οποίοι και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Η άτυχη εκπαιδευτικός από την Εύβοια εντοπίστηκε στην παραλία της Κρεμαστής χθες το πρωί, πεντακόσια μέτρα από τις εκβολές του ποταμού. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίστηκαν έως αργά χθες το απόγευμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα!

Το μόνο που κατάφερε να βρεθεί ήταν επτά αυτοκίνητα που είχαν παρασυρθεί από το χείμαρρο και για τα οποία εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες τους και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ποτάμι είναι δύσβατο και με αρκετές παγίδες ακόμη και για όσους διενεργούν τις έρευνες για αυτό και αποφασίστηκε αυτές να ξεκινήσουν και πάλι με το πρώτο φως της σημερινής ημέρας.

Τραγωδία
Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από την βιβλική καταστροφή που προκλήθηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί μας αλλά κυρίως από το χαμό των τεσσάρων ανθρώπων οι οποίοι ήταν ιδιαιτέρως γνωστοί και αγαπητοί.
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση για τον θάνατο της 54χρονης Καλλιόπης Παναγιώτου αλλά και η αναζήτηση του συζύγου της Γιάννη Μπαϊράμη, ο οποίος εκτός από διευθυντής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για πολλά χρόνια, είχε διατελέσει και Νομαρχιακός Σύμβουλος.

Αλλά και στο Παραδείσι μικροί και μεγάλοι αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη σε δύο δικούς τους ανθρώπους, τους δασκάλους τους Αναστασία Κατσαρού και Κώστα Αργυρόπουλο. Και οι δύο υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου και ήταν σεβαστοί για το ήθος και την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές
Το φως της χθεσινής ημέρας, αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η προχθεσινή Θεομηνία και η οποία είναι ανυπολόγιστη.
Ο μεγαλύτερος όγκος νερού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπεσε στο βόρειο τρίγωνο του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Ιαλυσού, Κρεμαστής, Παστίδα, στις οποίες καταγράφηκαν και τα περισσότερα προβλήματα.

Δεκάδες υπόγεια αλλά και σπίτια πλημμύρισαν και το ύψος του νερού έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το ενάμιση μέτρο, καταστρέφοντας όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων, οι οποίοι παρατηρούσαν ανήμποροι να χάνονται οι περιουσίες τους!

Αλλά και δεκάδες αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, σκάφη, γουρούνες, ακόμη και άμαξα παρασύρθηκαν στους δρόμους που ήταν σταθμευμένα από τα ορμητικά νερά και στοιβάχτηκαν το ένα πάνω στο άλλο! Μία μάζα έγιναν όλα και μαζί τους φερτά υλικά και καλαμιές που μεταφέρονταν με το νερό! Μετά την υποχώρηση των υδάτων τόνοι λάσπης έμειναν στους δρόμους καθιστώντας αδύνατη την διέλευση οχημάτων και πεζών και χρειάστηκε η παρέμβαση, χθες από νωρίς το πρωί, μηχανημάτων του δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και ιδιωτών για τον καθαρισμό τους. Μεγάλες ποσότητες λάσπης όμως κάλυψαν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τα εμπορεύματα στις επιχειρήσεις και στα σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.

Οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και στο δρόμο ό,τι μπορούσαν να διασώσουν, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπήρχε με τον καθαρισμό αφού σε αρκετές περιοχές δεν είχαν ούτε νερό! Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο οδικό δίκτυο καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση οχημάτων ακόμη και σε κεντρικούς οδούς. Έτσι στην παρακαμπτήρια οδό από την Κρεμαστή που δόθηκε στην κυκλοφορία, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα καθώς σε τρία σημεία το οδόστρωμα είχε υποστεί ζημιές. Στην περιοχή της Ιαλυσού οι περισσότεροι δρόμοι ήταν αδιάβατοι λόγω της λάσπης, των φερτών υλικών αλλά και των οχημάτων που είχε μετακινήσει ο μεγάλος όγκος νερού, ενώ παρόμοια προβλήματα σημειώθηκαν και στην περιοχή της Παστίδας. Σημειώνεται πως ο δρόμος από την Λ. Ηρακλειδών για το χωριό των Τριαντών (προς την εκκλησία) ακόμη και χθες το πρωί ήταν κλειστός, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, καθώς το νερό που κυλούσε προχθές το απόγευμα στο δρόμο αυτό, έφθανε το μισό μέτρο!

Χωρίς φως και νερό
Για ώρες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό αλλά και νερό αρκετές περιοχές του νησιού μεταξύ των οποίων και οι πληγείσες από την κακοκαιρία. Οι κάτοικοι στην Ιαλυσό δεν είχαν ούτε νερό (!) από προχθές το απόγευμα έως και χθες λίγο πριν το μεσημέρι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ούτε τα βασικά. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση, εκτός είχε μείνει η ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Αφάντου από προχθές στις 4 το απόγευμα έως και χθες το μεσημέρι (με εξαίρεση το κέντρο του χωριού) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Συνεδριάζει το ΣΝΟ
Όπως είναι γνωστό, το βόρειο τρίγωνο της Ρόδου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ήδη συνεργεία που συστάθηκαν από δήμο και Περιφέρεια έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών. Επίσης σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο προκειμένου να γίνει μία πρώτη προσέγγιση του μεγέθους της καταστροφής αλλά και να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών. Σημειώνεται πως όλες οι υπηρεσίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αύριο αναμένεται να «χτυπήσει» το νησί νέο κύμα κακοκαιρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τις περιοχές που ήδη μετρούν τις «πληγές» τους!

Δήλωση Βασίλη Υψηλάντη
Στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία βρέθηκε προχθές αλλά και χθες ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος μιλώντας στην «Ροδιακή» δήλωσε τα εξής: «Η καταστροφική καταιγίδα και η δυνατή βροχόπτωση στη Ρόδο, πέρα από τις τεράστιες υλικές ζημιές υπήρξε και η αιτία να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού είναι όμως συνάμα η στιγμή να συλλογιστούμε και τις ευθύνες μας σαν κοινωνία και σαν πολιτεία.

Ο ποικιλόμορφος μη σεβασμός του περιβάλλοντος και η ολιγορία στο να δημιουργήσουμε δυνάμεις πολιτικής προστασίας στον τόπο μας, καταδεικνύει ακόμα μία φορά ότι μας αφήνει έκθετους στις κάθε λογής φυσικές καταστροφές. Με την καταγραφή των ζημιών θεσμικά θα επιδιώξω την συνδρομή της πολιτείας στην αποκατάσταση τους, θα συνεχίσω να εργάζομαι ώστε σε εκείνους που αναλογεί μερίδα ευθύνης, για την πρόληψη των δυσμενών συνεπειών αναλόγων φαινομένων να υλοποιούν σχέδια πρόληψης.
Τέλος θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στους συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων”.
μακελειο