19 Νοε 2013

Έως τον Μάρτιο αντέχουν τα Ταμεία

Στη δίνη των ελλειμμάτων -και μάλιστα περισσότερο διογκωμένων από πέρυσι- θα εξακολουθήσουν να βυθίζονται ΙΚΑ και ΟΑΕΕ όπως δείχνουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών των Ταμείων για το 2014. Η μαύρη τρύπα του ΙΚΑ προϋπολογίζεται σε...
1,2 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ του ΟΑΕΕ, θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ από 600 που ήταν πέρυσι. Με δεδομένο ότι το ύψος των ελλειμμάτων αποτελεί κόκκινο πανί για την τρόικα, η οποία αξιώνει την κάλυψή τους με επώδυνα μέτρα, το οικονομικό επιτελείο θα ανεβάσει στροφές μέχρι τον Φεβρουάριο - Μάρτιο με στόχο την εξασφάλιση 800 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας. Υστερα από αυτή την περίοδο χάριτος, το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό αν τα έσοδα παραμένουν αναιμικά, με δεδομένη την υψηλή ανεργία και τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση κατά 2,1 δισ.

«Το έλλειμμα είναι το Νο 1 πρόβλημα. Η αγωνία μας κάθε μήνα να συγκεντρώσουμε το κονδύλι για την πληρωμή των συντάξεων μέσω ταμειακής διευκόλυνσης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εσωτερικό δανεισμό θα συνεχιστεί», επισημαίνει στο «business stories» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Κώστας Παπαθανασίου και συνεχίζει: «Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων, εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε από την τρόικα να αυξήσει τις δόσεις σε 72 για τη ρύθμιση οφειλών. Ως τώρα δεν έχει συμφωνήσει. Από την πλευρά μας, δεν έχουμε προχωρήσει κανένα σχέδιο επεξεργασίας για μείωση των συντάξεων ούτε στα ειδικά ταμεία. Η κυβέρνηση έχει βάλει κόκκινη γραμμή σ’ αυτό το θέμα».

Πάντως «το κράτος δεν είναι πια εδώ», όπως επεσήμαναν εύστοχα στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτό οδηγεί μοιραία στο συμπέρασμα ότι, αν δεν μειωθούν οι συντάξεις κατ’ επιταγή της τρόικας ή λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης των Ταμείων, θα μπουν στο στόχαστρο το 2015 με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 3863/10. Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης θα συστήσει Επιτροπή Σοφών για την προετοιμασία της μεταρρύθμισης, ενώ ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει έτοιμο σχέδιο για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου μισθωτών σε 4-5 χρόνια υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ με τρεις κλάδους (αγρότες, μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αυταπασχολούμενοι) για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος. Ο κ. Σπυρόπουλος, κάνοντας λόγο για συνεργία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απορρόφησης των επικουρικών ταμείων ως αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας των συντάξεων που χορηγούν, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Το κράτος θα εγγυάται τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, ενώ μετά το 2020, καθώς το σύστημα θα γίνεται σταδιακά περισσότερο ανταποδοτικό, αναμένεται να φανούν μεγαλύτερες μειώσεις κυρίως στις υψηλές συντάξεις. Οι χαμηλές δεν αναμένεται να θιγούν, ενώ η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ θα έχει οριακή αύξηση και θα φτάσει από τα 490 ευρώ στα 520.

Τα επαγγελματικά ταμεία υποδεικνύονται από τον διοικητή του ΙΚΑ ως η μόνη λύση για κάποιον που θέλει -και μπορεί- να πληρώσει πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας. Ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων που έχει εισαχθεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με νόμο του 2002, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά ανενεργός, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί -επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος- με τη θέσπιση φορολογικών και άλλων κινήτρων. Προτείνει μάλιστα, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εργοδότες και ΓΣΕΕ να συμπράξουν για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου που θα καλύπτει όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Λύσεις για την κάλυψη του ελλείμματος αναζητεί επειγόντως και ο ΟΑΕΕ

«Με μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκατ. ευρώ για το 2014) και αρνητικές αποδόσεις από τη ρύθμιση οφειλών, το Ταμείο των Επαγγελματοβιοτεχνών θα έχει χρήματα για να καταβάλει συντάξεις ως τους πρώτους μήνες του 2014. Εκτός αν εγκρίνει η τρόικα έξτρα επιχορήγηση, όπως είχε συμβεί και πέρυσι. «Εχουμε υποβάλει προτάσεις για βελτίωση της εισπραξιμότητας. Δεν υπάρχει σενάριο για μείωση συντάξεων», τονίζει ωστόσο η διοικητής του ΟΑΕΕ κυρία Γεωργία Κωτίδου.

Οι προτάσεις της διοίκησης του ΟΑΕΕ (που πρέπει να πάρουν το πράσινο φως της τρόικας) για να εισρεύσει ζεστό χρήμα στο Ταμείο προβλέπουν την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ για ποσά μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης και τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Από την κεφαλαιοποίηση και εφεξής το ενιαίο κεφάλαιο θα παύει να επιβαρύνεται με προσαυξήσεις, αλλά μόνο με ένα επιτόκιο, το οποίο όμως πρέπει να εγκρίνει και η τρόικα. Ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάτι που αποτελεί καυτό πρόβλημα για τον κλάδο, ενώ κατά τη συνταξιοδότηση η κεφαλαιοποιημένη οφειλή θα μετατρέπεται σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου.

Mε το πάγωμα, την κεφαλαιοποίηση και την αφαίρεση ασφαλιστικού χρόνου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης εκτιμά ότι θα εξασφαλιστούν ετήσια έσοδα στον ΟΑΕΕ από τους «ενεργούς» οφειλέτες ύψους περίπου 994 εκατ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 80% των ενεργών ασφαλισμένων, 808 εκατ. ευρώ εάν το ποσοστό συμμετοχής των υπόχρεων προσεγγίσει το 65% και 621 εκατ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 50% των 388.000 ασφαλισμένων οφειλετών.

Προτείνεται επίσης η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με την ένταξη ασφαλισμένων που σήμερα ανήκουν στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Εχουν καταγραφεί περίπου 80.000 εν δυνάμει «παλιννοστούντες», αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ακόμη, εξετάζεται να μπουν στο στόχαστρο και τα μπλοκάκια, που εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ όταν ο εργαζόμενος ασφαλίζεται ως μισθωτός σε άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης.
newmoney.gr