14 Νοε 2013

Σε μεσολαβητές η αξιολόγηση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών για να παρακαμφθούν τα δικαστήρια


 Φωτογραφία για Σε μεσολαβητές η αξιολόγηση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών για να παρακαμφθούν τα δικαστήρια


Τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών εξετάζουν κυβέρνηση και τρόικα, προκειμένου να αποφευχθεί η χρονοβόρος δικαστική ρύθμιση των χρεών αλλά και να εντοπισθούν όσοι πραγματικά βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και να προστατευθεί η περιουσία τους ενόψει της άρσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς...

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικά οφειλέτες και πιστωτές θα πρέπει υποχρεωτικά να αναζητούν τρόπο ρύθμισης των οφειλών, έτσι ώστε ο οφειλέτης να μην προσφεύγει στο δικαστήριο κάνοντας χρήση του "νόμου Κατσέλη".

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής" η ρύθμιση για την ειδική διαμεσολάβηση αναμένεται να εισαχθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια του υπ. Δικαιοσύνης και ότι ο μόνος λόγος καθυστέρησης του ήταν οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για οτ ύψος της αμοιβής των διαμεσολαβητών.

Προς το παρόν διαμεσολαβητές γίνονται μόνο δικηγόροι (έχουν περάσει από σχετική εκπαίδευση περί τα 400 άτομα) αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκούν τον ρόλο και άλλες ειδικότητες, όπως οικονομολόγοι και ορκωτοί εκτιμητές.

 Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, προσεγγίζουν τις 80.000 δημιουργώντας συνωστισμό στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, που δίνουν ημερομηνία εκδίκασης ακόμη και το 2025 !

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αριθμός των αιτήσεων έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς, όταν το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνούσε τις 35.000 και αυξάνεται γεωμετρικά καθώς η ανεργία διογκώνεται, παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες και οι οποίες ξεπερνούν τις 800.000.

newmoney.gr