4 Νοε 2013

Η οργή των νοικοκυραίων για το μόνιμο χαράτσι κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να τρέμει

Στην ουσία μού ζητούν να πληρώσω στο κράτος σε 15 χρόνια συνολικό ποσό ίσο με τη σημερινή, πραγματική αξία της περιουσίας μου». Αυτή η ζοφερή, πλην ρεαλιστική εκτίμηση ενός τυπικού Έλληνα ιδιοκτήτη ακινήτων στο «nez.gr», αποδίδει εύγλωττα την...
απόγνωση των λεγόμενων νοικοκυραίων, για τα δεινά που τους επιβάλλει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.
Οι Έλληνες ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν το φάσμα της δήμευσης της περιουσίας τους και αυτό δεν είναι λεκτικό σχήμα, είναι η πραγματικότητα. Γιατί, ένα χαράτσι στα ακίνητα που επιβλήθηκε έχοντας –υποτίθεται- έκτακτο χαρακτήρα μονιμοποιείται και επεκτείνεται. Ο ιδιοκτήτης καλείται να καταβάλλει εσαεί νοίκι στο κράτος για την κατοικία του, το οικόπεδο κα την αγροτική γη του. Και μάλιστα, με υπολογισμούς (αντικειμενικές αξίες κ.λπ.) που απέχουν παρασάγγας από τα πραγματικά επίπεδα της καταβαραθρωμένης αγοράς ακινήτων.
Από τη μια οι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν μόνιμα στο κράτος πολύ μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με την εμπορική αξία των ακινήτων τους και από την άλλη δεν έχουν την οικονομική αντοχή, για να φανούν συνεπείς στις νέες φορολογικές υποχρεώσεις. Αν σ’ αυτά προστεθεί και η απαράδεκτη φορολόγηση ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται, ολοκληρώνεται το σκηνικό ασφυξίας, που στήνει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες πάσης φύσεως – εκτός από μαντριά – ακινήτων. Είναι λοιπόν απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτησή τους.
Το χαράτσι διαλύει την εκλογική βάση της ΝΔ
Την οργή των νοικοκυραίων και ειδικά αυτών που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στις αγροτικές περιοχές και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί όλο το βάρος των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, τρέμει η ηγεσία της ΝΔ. Και αυτό επειδή, απλούστατα, οι νοικοκυραίοι αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα της εκλογικής βάσης του κόμματος. Είναι οι πολίτες οι οποίοι στις εκλογές του 2012, ακόμα και με βαριά καρδιά ψήφισαν τη ΝΔ του Α. Σαμαρά, φοβούμενοι ότι με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα έχαναν περιουσιακά τους στοιχεία! Σήμερα όμως, συνειδητοποιούν ότι το κόμμα που υποστήριξαν, δίνοντάς του την εκλογική πρωτιά και το οποίο φερόταν να προστατεύει την ιδιωτική περιουσία, είναι αυτό που τους επιβάλλει δήμευση των περιουσιών τους και εξοργίζονται.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αν χαθούν και τα τελευταία εκλογικά ερείσματα του κόμματος στις συγκεκριμένες τάξεις, οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι καταστροφικές για την ΝΔ. Έτσι επιχειρούν με δήθεν «αντάρτικα» βουλευτών και ψευτοτροποποιήσεις να χρυσώσουν το χάπι των νοικοκυραίων.
Όμως όποιο τρυκ και να μεταχειριστούν το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην τρόϊκα, δεν αλλάζει. Και αυτό είναι ότι το 2014, όπως και κάθε χρόνο, πρέπει στα δημόσια ταμεία να μπαίνουν συνολικά περί τα 3 δις ευρώ από την φορολογία της ακίνητης περιουσίας.
Εφόσον λοιπόν, η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου αρνείται πεισματικά να φορολογήσει δίκαια μεγάλες πηγές πλούτου (εταιρίες of shore, εμφανιζόμενους σε διάφορες λίστες, εφοπλιστές κά), ώστε να δημιουργήσει δημοσιονομικό ισοδύναμο, υποχρεωτικά θα καλύψει το ποσό από την φορολογική σφαγή των νοικοκυραίων. Υπογράφοντας ταυτόχρονα την εκλογική καταδίκη της ΝΔ (το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη τελειωμένο).
Δημήτρης Κυριακόπουλος
 http://www.nez.gr/archives/29949