14 Νοε 2013

Επαγγελματίας φορομπήχτης

Ο Νίκος Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, γέμισε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες ...
καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών. Ανέλαβε – ουσιαστικά μόνος – την πλήρη ευθύνη για το περιεχόμενο του προσχεδίου του φόρου ακινήτων, αλλά και το βάρος να το υπερασπιστεί τόσο δημοσίως όσο και εντός των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Συγκέντρωσε επάνω του όλα τα «πυρά» – και όχι αδίκως –, ενώ ακόμη και στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών – κατά την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει 75 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – αυτός ήταν που επιχείρησε να βγάλει τον υπουργό του (και προσωπικό του φίλο) από τη δύσκολη θέση.

Εξωτερικός σύμβουλος
Η δημοσιότητα των τελευταίων ημερών δεν μπορεί παρά να εντυπωσίασε και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας. Ο οποίος συνειδητοποίησε πως, παρ’ ότι πληρώνει με τους φόρους του για να λειτουργούν υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με εξειδίκευση σε θέματα φορολόγησης κεφαλαίου, τον τελικό λόγο εμφανίζεται να έχει όχι ένας διευθυντής υπουργείου με το επιτελείο του, ούτε καν ο αρμόδιος υφυπουργός για τα έσοδα (τη θέση κατέχει ο Γιώργος Μαυραγάνης), αλλά ένας εξωτερικός σύμβουλος. Φυσικά, τον τελικό λόγο έχουν οι 300 βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν.
Η υπόθεση με τον φόρο κατοχής ακινήτων απλώς έφερε στο φως αυτό που συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες στο υπουργείο Οικονομικών. Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Καραβίτης αναλαμβάνει την ευθύνη να εισηγηθεί έναν φόρο με ευρύτατο αντίκτυπο στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι έχει παίξει καταλυτικό ρόλο:
1 Στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης. Η μελέτη που συνέταξε ο Καραβίτης ως επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ («Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης», Νίκος Καραβίτης, Γ. Μανιάτης και Σβ. Ντάντσεβ) αποτέλεσε τη «βάση» για την επιβολή ενός μέτρου που κόστισε 500 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και «πάγωσε» ολόκληρη τη χώρα.
Αυτό που δεν προβλέφθηκε ούτε από τη συγκεκριμένη ομάδα τεχνοκρατών ούτε φυσικά από τους βουλευτές που ψήφισαν, ήταν η κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης σε ποσοστό 70%.
2 Στην επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ τόσο στα εισοδήματα από ενοίκια όσο και στα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα. Η λογική του Καραβίτη ήταν ότι έτσι διευρύνεται η φορολογική βάση. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από αυτές τις πηγές θα το αντιληφθούν το καλοκαίρι του 2014, όταν θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό για τα εισοδήματα του 2013. Μόνο η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πρόσθετους φόρους ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ!
3Στην υποχρέωση όλων των αγροτών να τηρούν βιβλία και στοιχεία. Άποψη του συμβούλου του Στουρνάρα είναι ότι με αυτήν την αλλαγή (οι αγρότες θα τη βρουν μπροστά τους από 1.1.2014) θα περιοριστεί το φαινόμενο των υπερτιμολογήσεων κατά την πώληση προϊόντων από τον αγρότη στον έμπορο, η οποία έχει αποτέλεσμα να χάνει έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος το ελληνικό Δημόσιο.

Συνύπαρξη
Ο Νίκος Καραβίτης διατηρεί στενούς δεσμούς με το υπουργείο Οικονομικών εδώ και 25 χρόνια. Από το 1989 έως και το 1997 εργάστηκε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής του οποίου βρέθηκε ο Στουρνάρας κατά την κρίσιμη περίοδο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στενά όλη αυτήν την περίοδο, καθώς ο Καραβίτης από το 1997 βρέθηκε στη θέση του γ.γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας. Τη θητεία του αυτήν οι επικριτές του τη θυμίζουν ακόμη και σήμερα καταλογίζοντάς του ευθύνες για το φαινόμενο των… greek statistics.
Στουρνάρας και Καραβίτης συνυπήρξαν και στο ΙΟΒΕ, με τον πρώτο να τίθεται επικεφαλής και τον δεύτερο να καταλαμβάνει τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη. Μόλις ο Στουρνάρας μετακινήθηκε στο υπουργείο, ο Καραβίτης έγινε ένας από τους βασικούς διεκδικητές της θέσης του γ.γ. Φορολογικών Εσόδων. Μια θέση «μόνιμης απασχόλησης», καθώς η θητεία είναι πενταετής και δεν διακόπτεται παρά μόνο αν το όνομα του γ.γ. εμπλακεί σε σκάνδαλα.
Τη θέση ο Καραβίτης την έχασε στο νήμα από τον Χάρη Θεοχάρη, με το βάρος της τελικής απόφασης να πέφτει στο Μέγαρο Μαξίμου. Λέγεται ότι βάρυναν σημαντικά οι ισορροπίες όπως είχαν διαμορφωθεί τότε στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης.
Τους μήνες που πέρασαν ο Καραβίτης ενεπλάκη ουσιαστικά σε όλες τις επιτροπές που συνέταξαν κρίσιμα φορολογικά νομοσχέδια (νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών κ.λπ.), ενώ πρόσφατα επιβραβεύτηκε για τη συμβολή του στη χάραξη της φορολογικής πολιτικής με την κατάληψη της θέσης του αντιπροέδρου στον... ΟΤΕ.
Το ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, διατηρεί το δικαίωμα να διορίζει πέντε από τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του. Το δικαίωμα απορρέει από το άρθρο 6 της συμφωνίας μετόχων, η οποία είχε υπογραφεί το 2008, όταν επί υπουργίας Αλογοσκούφη αποφασίστηκε η μεταβίβαση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Αυτό το δικαίωμα άσκησε ο «μέτοχος» (δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών) και έφερε τον Καραβίτη στον 13ο όροφο του Μεγάρου της οδού Κηφισίας.
  http://www.topontiki.gr/article/61251/Epaggelmatias-forompixtis