2 Νοε 2013

«Βόμβα» για τις συντάξεις ο ΟΑΕΕ: ένας στους δύο δεν πληρώνει

Τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ «αγγίζουν» τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, απειλώντας ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα!
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους δύο ασφαλισμένους στον ...
Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν πληρώνει τις εισφορές του, ενώ η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εκρηκτική.
Τα μηνιαία έσοδα από εισφορές ανέρχονται στα 120 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που οι δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές απαιτούν 280 εκατομμύρια. Επίσης, από τα χρέη των 7,5 δισεκατομμυρίων, τα 5,9 δισ. προέρχονται από ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες.
Για να βγάλει την χρονιά, το Ταμείο πήρε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ του χρόνου εκτιμάται πως θα χρειαστεί επιπλέον κονδύλι 800 εκατομμυρίων.
Η κατάσταση στων ΟΑΕΕ είναι μεταξύ των ζητημάτων που απασχολούν κυβέρνηση και τρόικα, με τους δανειστές να ζητούν μέτρα και το οικονομικό επιτελείο να αποκλείει εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων. Η διοίκηση του Ταμείου επεξεργάζεται δέσμη ρυθμίσεων για τις οφειλές, ωστόσο, αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πειστούν, τότε έρχονται «περιπέτειες» ακόμα και για τις συντάξεις του ΤΕΒΕ.
«Αγκάθι» αποτελεί και η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους, αν και πρέπει να τονιστεί πως στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν παράθυρα πρόωρης εξόδου. Υπολογίζεται πως οι ασφαλισμένοι είναι περίπου 720.000, ενώ οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε σχεδόν 350.000.

Πηγή: εφημερίδα «Έθνος»