21 Νοε 2013

Χάρη στους ευρωπαϊστές χάσαμε και την Φέτα

Με τα την Ζαχαρη,  το καπνό και σειρά άλλων αγροτικών προϊόντων χάσαμε  και την Φέτα και  ένα σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές αυτού του διάσημου ελληνικού τυριού!
Οι ευρωπαϊστές όπως πάντα  εκεί έξω κατάπιαν την ...
γλώσσα τους, και οι  ανταγωνιστές μας πέτυχαν ένα καίριο πλήγμα στο παραγωγικό πρότυπο της χώρας και στις εξαγωγές μας.
Παρά τη μάχη που φέρεται να εδωσε  η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση Ελληνική κυβέρνηση ήταν απούσα η σιωπηλή.
Ως εκ τούτου  επικράτησε η άποψη των μη παράγωγων φέτας ότι η συμφωνία παραχώρησης της φέτας  θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης.
Έτσι, οι Καναδοί κτηνοτρόφοι θα μπορούν να παράγουν τυρί με την ονομασία «φέτα», το οποίο, μετά την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αντιδράσεις βουλευτών για εκχώρηση ονομασίας της φέτας στον Καναδά
Διακομματικές αντιδράσεις και ανησυχία για την τύχη των ελληνικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) όπως η φέτα και οι ελιές Καλαμών, διατυπώθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη, ο οποίος, ωστόσο, ζήτησε «να μην δραματοποιούμε κάποια πράγματα». Οι διακομματικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν αφορούν στην εκχώρηση του ονόματος των παραπάνω προϊόντων στον Καναδά μέσω της συμφωνίας CETA, όπως περιγράφεται στα τελικά κείμενα των διαπραγματεύσεων στις 18 Οκτωβρίου 2013. Και ζητούν να μην επικυρωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό τα τελικά κείμενα των διμερών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Καναδά.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γ. Κασαπίδης, ο οποίος πρωτοστατεί στην συλλογή υπογραφών βουλευτών κατά της επίμαχης συμφωνίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εμφανίζει ως επιτυχία μια συμφωνία που είναι κατάφωρα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων και για αυτό πρέπει κάποιοι να απολογηθούν». Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκη για το «ποια είναι η θέση της χώρας μας» επ’ αυτού, ενώ ζήτησε να κατατεθούν τα τελικά κείμενα των διαπραγματεύσεων. Κάλεσε δε τον κ. Τσαυτάρη να ασκήσει μέχρις εσχάτων την ακαδημαϊκή ιδιότητα και επιρροή ώστε να μην δεχθεί ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς «τον όρο φέτα σε οποιαδήποτε μορφή, ούτε για κάποιο άλλο πιστοποιημένο προϊόν, όπως η ελιά καλαμών». Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το μέλλον 400.00 εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κτηνοτροφίας.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αθ. Πετράκος προειδοποίησε ότι με την συμφωνία αυτή «ο Καναδάς έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την ονομασία φέτα». «Ανοίγει πόρτα για να υιοθετήσουν και άλλοι την ονομασία ΄΄φέτα΄΄», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην υποβαθμίζει το θέμα», καλώντας την να θέσει βέτο στην τελική συμφωνία.
Αλλά και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Νίκη Φούντα, δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί ΄΄εθνόσημα΄΄ των εθνικών μας προϊόντων», θέτοντας θέμα βιωσιμότητας για την κτηνοτροφία καθώς αφορά 400.000 κτηνοτρόφους, ενώ τόνισε ότι «πρέπει πρώτα εμείς να σεβόμαστε τα προϊόντα μας και όσα δικαιούμαστε, γιατί κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει οτιδήποτε».
Στο θέμα αναφέρθηκαν και άλλοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο «γαλάζιος» βουλευτής κ. Ι. Τζαμτζής, ο οποίος προσφάτως είχε επισκεφθεί τον Καναδά και φωτογράφησε τα επίμαχα προϊόντα που βρίσκονταν στα ράφια. «Λέει ξεκάθαρα ΄΄traditional feta΄΄, ΄΄Greek style cheese΄΄, τυρί ελληνικού στυλ», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι «αν τα παραχωρήσουμε όλα, στο τέλος θα μας θα μας κάνουν και εισαγωγή φέτας».
Όπως είπε και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Μουτσινάς «η Ε.Ε. εκχωρεί δικά μας προϊόντα, τορπιλίζει την διαδικασία των Π.Ο.Π. προϊόντων για δικά της συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την ζώνη ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά», ενώ ανέφερε ότι την φέτα διεκδικούν και άλλες χώρες όπως η Δανία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τους βουλευτές να μην δραματοποιούν τα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι «χωρίς τη συμφωνία μας κλέβει ο Καναδάς». Όπως είπε, εξάλλου, από την φέτα που παράγει η χώρα μας εξάγει το 10%. «Μακάρι να διπλασιάσουμε την παραγωγή μας. Μόλις πιστοποιήθηκε η Π.Ο.Π. φέτα, απελευθερώθηκε μια αγορά που έχουμε κάθε δυνατότητα να καλύψουμε στην Ε.Ε.», τόνισε. Η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει την ερχόμενη εβδομάδα για ενημέρωση τον κ. Μηταράκη.
Μάλιστα ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε σχετικά με τις ενέργειες που έκανε ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «κάναμε προσπάθεια να ενημερώσουμε με πολύ εξειδικευμένες τεχνικές πληροφορίες τον κ. Μηταράκη, γιατί αυτός παρακολουθεί το εξωτερικό εμπόριο στα συμβούλια εξωτερικού εμπορίου». «Τον ενημερώσαμε ποιες είναι οι θέσεις μας, πότε έγινε, πώς έγινε η φέτα και ούτω καθεξής, τι θα πει ΄΄εμβληματικό΄΄ και όλα αυτά».
Επίσης, είπε ότι είχε ενημερωθεί και το ΥΠΕΞ «που παρακολουθεί σε διπλωματικό επίπεδο τις σχέσεις αυτές», ενώ ο ίδιος κάλεσε στο γραφείο του τον Καναδό πρέσβη για «να του εξηγήσουμε τη φιλοσοφία και τα επιχειρήματά μας». Όταν μάλιστα ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τον Καναδά του ετέθη η σημασία που είχε να τονίσει στον ομόλογό του «ότι θα είναι απαράδεκτο για τη χώρα μας ο Καναδάς να μη σεβαστεί τους δείκτες ποιότητας και ιδιαίτερα τέτοιου είδους ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα και δύο-τρία άλλα τυριά, όπως είναι το αντίστοιχο ιταλικό, το γαλλικό κ.λπ.».
Έτσι, όπως εξήγησε ο κ. Τσαυτάρης, στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. «ο Καναδάς άλλαξε θέση ως προς τα θέματα αυτά και δέχθηκε να σεβαστεί κάποιους δείκτες ποιότητας εις ό,τι αφορά τη διακίνηση των προϊόντων αυτών στην καναδική αγορά». Όσον αφορά όμως την ονομασία της φέτας, είπε ότι «θα πρέπει στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να απαγορευτεί να χρησιμοποιείται η έννοια ΄΄φέτα΄΄, γιατί δεν είναι φέτα». «Μάλιστα πρέπει να έχουμε επιθετική πολιτική σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει εμείς να πάμε στον Καναδά και να τους εξηγήσουμε: ΄΄κοιτάξτε πώς είναι η φέτα, αυτή είναι η φέτα, αυτή η φέτα, η δική μας, πρέπει να έχει τη σημαία, τους μαιάνδρους κ.λπ.΄΄, για να καταφέρουμε να υποστηρίξουμε τα ποιοτικά μας κριτήρια».http://papaioannou-giannis.net