8 Νοε 2013

Γιατί ο Σαμαράς είναι αντικαραμανλικός

Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
Ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θεωρείται ο πατέρας του «Συμβουλίου των Αρχηγών», ο σημερινός όμως αρχηγός του...
κόμματος Αντώνης Σαμαράς θεωρείται το «μαύρο πρόβατο» των συσκέψεων.
Το Απρίλη του 1992 σε προγραμματισμένη σύσκεψη ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίσθηκε κανονικά στη σύσκεψη των τότε πολιτικών αρχηγών, ως υπουργός Εξωτερικών, απ” όπου τελικά εκδιώχθηκε κακήν κακώς ύστερα από υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και την σύμφωνη γνώμη του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και των υπόλοιπων παρευρισκόμενων αρχηγών κομμάτων. Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης του ανακοινώθηκε και η απόλυση του από το υπουργείο το οποίο τελικά ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ο λόγος της απομάκρυνσης του από την κυβέρνηση ήταν οι «υπερπατριωτικές» τοποθετήσεις του σχετικά με την στάση της Ελλάδος στο θέμα της FYROM και η προσπάθεια του να χειραγωγήσει και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν την πολιτική του.
Τα παραπάνω όμως είναι γενικώς γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως μια από τις κατηγορίες που του απήγγειλαν αφορούσε τους κοινοτικούς εταίρους. Σύμφωνα με το «Αρχείο» του Καραμανλή εφάρμοζε πολιτική άκαμπτης αρνητικότητας, η οποία απομόνωνε τη χώρα από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΟΚ. Τον καιρό που το υπουργείο τελούσε υπό τις οδηγίες του σημειώθηκε μια πρωτοφανής επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με τους Βαλκάνιους γείτονες.
Τον καιρό εκείνο, η πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου παρέμενε κλειστή για τον Σαμαρά, όσο ο K. Καραμανλής ήταν πρόεδρος.