21 Νοε 2013

Ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ λυμαίνεται τη γη των δανειοληπτών αγροτών

Στο έλεος των εισπρακτικών εταιριών τελούν πλέον χιλιάδες αγρότες που είχαν πάρει δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα, μετά τη διάσπασή της σε καλή και κακή και τον…
μποναμά της κυβέρνησης στο Μιχάλη Σάλλα και την τράπεζα Πειραιώς. Οι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους καθώς ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ ζητά τις οφειλές εδώ και τώρα.
Συγκεκριμένα, με επιστολές της τράπεζας προς του δανειολήπτες, ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ απαιτεί εντός δεκαημέρου να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, απειλώντας πως σε κάθε άλλη περίπτωση θα διαβιβάσει τα στοιχεία τους σε εισπρακτικές εταιρίες. Την ίδια ώρα στέλνει προς είσπραξη στην εφορία ληξιπρόθεσμες οφειλές από αγροτικά δάνεια, που είχαν ρυθμιστεί με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου,οι οφειλέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και με την αδυναμία να έχουν πιστωτικές διευκολύνσεις και ταυτόχρονα να μπορούν να λάβουν φορολογικά ενημερότητα.
Αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόζει και η Τράπεζα Πειραιώς για δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό της. Μίας τράπεζας με περιουσία δισεκατομμυρίων την οποία η κυβέρνηση μεθοδευμένα δώρισε στην Πειραιώς έναντι 90 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο ένα ακίνητό της, όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC, κόστιζε 70 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων ποσών εκ μέρους της Εφορίας για οφειλές προς το Δημόσιο ακόμα κι αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
«Στα ποσά που μπορεί η Εφορία να βάλει «χέρι» συγκαταλέγονται επιστροφές φόρου, όπως του αγροτικού πετρελαίου και οι επιστροφές ΦΠΑ», εξηγεί ο Βαγγέλης Αποστόλου προσθέτοντας πως «το πρόβλημα είναι οξύτερο, αφότου μπορεί να βάλει χέρι και στις επιδοτήσεις που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων».koutipandoras.gr