7 Νοε 2013

H EKT μείωσε τα επιτόκια στο 0,25% – Ισχυρό μήνυμα Ντράγκι για τον πληθωρισμό

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια σε απάντηση στην πτώση του πληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη.
Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε να μειώσει το ..
βασικό επιτόκιο της κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,25%.
Το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο πληρώνει για τα αποθεματικά των δανειστών παρέμεινε στο μηδέν. Ο ρυθμός με τον οποίο οι τράπεζες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω των τακτικών της δανειοδοτικής διευκόλυνσης μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%.
Όπως καταγράφουν οι Financial Times, η απόφαση να κοπούν τα επιτόκια ήταν απρόσμενη παρά την πτώση του πληθωρισμού στο 0,7% κατά το 2013 μέχρι τον Οκτώβριο. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν ότι η Τράπεζα θα αντιδρούσε το Δεκέμβριο αν και οι συζητήσεις και οι φήμες για μείωση των επιτοκίων είχαν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.
Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξηγήσει σήμερα την απόφαση του Συμβουλίου από το Λονδίνο στις 15.30 (ώρα Ελλάδος).
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους, το ποσοστό 0,7% του Οκτωβρίου ήταν πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη τιμή και έχει προκαλέσει εκτεταμένα αιτήματα από την Τράπεζα για αντίδραση.
Η ΕΚΤ στοχεύει σε πληθωρισμό της τάξης του μόλις λίγο κάτω από το 2%, καθώς ο πληθωρισμός δεν ήταν πάνω από αυτό το επίπεδο τον Ιανουάριο. Η πτώση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την ανεργία ταλαιπωρούν την Ευρωζώνη καθώς τα ποσοστά απασχόλησης συνεχίζουν να αυξάνονται.
Τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανεργία είναι σε πολύ αρνητικά επίπεδα ιδιαίτερα στη νότα περιφέρεια της Ευρωζώνης. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός έφτασε το 0,5% κατά το έτος έως τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ιταλία έφτασε το 0,9%. Η Ιρλανδία δεν είχε καμία τιμή πληθωρισμού σε ετήσια βάση έως τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ελλάδα , οι τιμές έχουν μειωθεί από τον Ιούλιο .