12 Νοε 2013

Success… λέει; 173.407 απολύσεις μέσα σε ένα μήνα – «Εσβησε» ολόκληρη πόλη

poreiaathina18Ο πρωθυπουργός μπορεί να ήταν όλο χαμογελάκια στη Βουλή (ίσως –και- στο πλαίσιο της εμπέδωσης από την πλευρά της κοινωνίας του μύθου περί…
«success story») αλλά η πραγματικότητα, ακόμη και μέσα από τα -υπό αμφισβήτηση σε αρκετά σημεία- επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον διαψεύδει.
Η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει μόνο «μαύρα ρεκόρ» για την κοινωνία: Τον Οκτώβριο, από το πολυδιαφημισμένο σύστημα «Εργανή» του υπ. Εργασίας κατεγράφησαν 6.936,3 απολύσεις την ημέρα, κατά μέσο όρο.
Αν λοιπόν, η «αρχή είναι το ήμισυ» του παντός, τότε η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο δραματική, συνυπολογιζόμενου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτρέψει τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις, οι οποίες δεν θα χρειάζονται να έχουν πλέον την έγκριση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας ή Περιφερειάρχη (αναλόγως της έδρας τους) . Η ανεργία «τραβάει ολοταχώς» για το 30%, χωρίς να συνυπολογίζονται στους ανέργους χιλιάδες καταρτιζόμενοι των 300 – 400 ευρώ, καθώς και όσοι κάνουν περισσότερα από 3 με 4 μεροκάματα το μήνα.
Μέσα σε ένα μήνα έμειναν χωρίς δουλειά τόσοι όσοι οι κάτοικοι της Πάτρας
Συγκεκριμένα, με βάση την «Εργάνη» που καταγράφει τις ροές απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας, συνολικά τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 173.407 απολύσεις! Από αυτές, 132.194 περιπτώσεις αφορούσαν καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου και οι υπόλοιπες λήξη σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Επίσης, 41.208 ήταν οικειοθελείς αποχωρήσεις (στις περισσότερες περιπτώσεις «σκιώδεις – σιωπηρές απολύσεις», αφού προέρχονται μετά από πιέσεις του εργοδότη).
Πολύ απλά, το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται βάσει των επίσημων στοιχείων του ότι, πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος, απολύθηκαν ισάριθμοι πολίτες με τους κατοίκους, για παράδειγμα, της Πάτρας. Μέσα σε ένα μήνα έμειναν χωρίς δουλειά τόσοι όσο ο πληθυσμός μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
138.408 προσλήψεις από 255 ευρώ…
Φυσικά, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θα μπορούσαν, ορθώς, να ισχυριστούν ότι τον Οκτώβριο έγιναν συνολικά –και- 138.408 προσλήψεις. Όμως, σύμφωνα και με τις αναλύσεις των δεδομένων της αγοράς, οι προσλήψεις αυτές, στην πλειονότητα τους, αφορούν μισθούς από 255 ευρώ το μήνα, μικτά (!) για τετράωρη, θεωρητικά, απασχόληση που στην πράξη είναι 5ωρη, 6ώρη και παραπάνω σε αρκετές περιπτώσεις, έως τα περίπου 800 ευρώ το μήνα, μικτά, που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Παπαδήμου (αυτή που ευλαβικά εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά) για όσους έχουν συμπληρώσει πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας και είναι έγγαμοι!
 http://www.nez.gr/archives/30293