7 Νοε 2013

Washington Times: Οι ΗΠΑ να λύσουν το Κυπριακό τώρα που βρέθηκε φυσικό αέριο

Σε εκτενές άρθρο της Washington Times για την Κύπρο, αναλύεται η εκτίμηση ότι πρόκειται για την πιο ασταθή περιοχή διεθνώς, λόγω της ανακάλυψης πρωτόγνωρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου παράλληλα με μια...
ιδιάζουσα τουρκική εξωτερική πολιτική και έναν εν εξελίξει εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι παρά την δεξιότητα των ηγετών της Μεσογείου ως προς την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων, απαιτείται η στήριξη ενός ισχυρού αμερικανικού πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο πλέον παρουσιάζεται αποδυναμωμένο.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, έρχονται σε συνέχεια των γεωτρήσεων της αμερικανικής Noble σε της ισραηλινής Delek - Avner  στο Ισραήλ. Στην Κύπρο, ειδικοί αναλυτές κάνουν λόγο για  ύπαρξη 5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η αξία των οποίων ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 800 δισ. δολλάρια όταν σε αντιδιαστολή, το εγχώριο ΑΕΠ μετράται στα 24 δισ. δολλάρια, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εν λόγω ποσότητες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εξαχθούν στην Τουρκία, ή την Ευρώπη, εξηγώντας πως αν και ένας αγωγός προς την Τουρκία θα ήταν η πιο συμφέρουσα οικονομικά και πρακτικά λύση. Οι διπλωματικές σχέσεις όμως των δύο χωρών καταστούν αυτό το σενάριο ανέφικτο δεδομένου ότι τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν την κατοχή του 36% του νησιού.
Η Washington Times υπενθυμίζει πρόσφατη δικαστική απόφαση που επιτρέπει στην ισραηλινή κυβέρνηση να αποφασίσει τι ποσότητες μπορεί να εξάγει, επιτρέπει σε Κύπρο και Ισραήλ την ανταλλαγή φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην Τουρκία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δύο συμμάχους να προχωρήσουν στην από κοινού δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Στην περίπτωση που Αίγυπτος, Γάζα, Λίβανος και Συρία ανακαλύψουν την ύπαρξη φυσικού αερίου θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετατρέποντας την περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο.
http://www.koolnews.gr