12 Δεκ 2013

Μια στις 100 να βρει εργασία ξανά όποιος χάνει τη δουλειά του – Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ

anergia9Μόλις 1,5% πιθανότητες έχει, όποιος χάνει τη δουλειά του, να βρει ξανά μια θέση εργασίας πριν περάσει ένας μήνας από την απόλυση –ή παραίτηση-του.
Στην Ελλάδα της…
«εικονικής ανάπτυξης» που τάζει η κυβέρνηση, στη μεγάλη πλειονότητα τους, όσοι χάνουν την απασχόληση τους, βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με την κοινωνική περιθωριοποίηση (με τον ίδιο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν, φυσικά, ακόμη και έχοντες εργασία, αλλά με μισθούς 250 ευρώ το μήνα). Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους 4 στους 10 -από το 1,37 εκατ. συνολικά- ανέργους παραμένουν χωρίς εργασία για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, σταδιακά, να χάνεται στον «καιάδα» των στατιστικών, δηλαδή στη μακρά λίστα με τα 2,32 εκατ. άτομα του λεγόμενου «μη ενεργού πληθυσμού», που σε πολλές περιπτώσεις, μόνο μη ενεργό δεν θα ήταν εάν δεν βούλιαζε ελέω της κρίσης.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ανάλυση και διασταύρωση των πρόσφατων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Σεπτέμβριο και του ΟΑΕΔ (της εγγεγραμμένης στις υπηρεσίες του ανεργίας, δηλαδή του αριθμού των ανέργων οι οποίοι διαθέτουν κάρτα, αφού πολλοί δεν προβαίνουν ούτε σε αυτή την ενέργεια, μετά από μακρά και άκαρπη αναζήτηση δουλειάς, έστω και υπό όρους… δουλείας). Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
α) ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε στα 3,63 εκατ. άτομα (από 3,69 εκατ. άτομα τον αντίστοιχο μήνα του 2012, στην αρχή της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ).
β) οι άνεργοι έφτασαν στο 1,37 εκατ. άτομα (1,29 εκατ. άτομα ήταν το Σεπτέμβριο του 2012) και
γ) Ο «οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός» της χώρας έφτασε στα 3,32 εκατ. άτομα (3,73 εκατ. άτομα πέρυσι το Σεπτέμβριο).
Τι προκύπτει
Από την ανάλυση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου του 2013 με τον αντίστοιχο του 2012 διαφαίνεται ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 56.000 άτομα ενώ από τον «οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό» μόλις 46.000 άτομα (από το σύνολο των 3,32 εκατ. ατόμων, σημειωτέον) επανήλθαν έστω και για 4 εβδομάδες σε μια θέση εργασίας.
Αν γίνει «αναγωγή» σε πιθανότητες ανάλογες με αυτές που… «τζογάρονται» στα νόμιμα και μη στοιχήματα με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, και συνδυασμό με το χρόνο παραμονής στην ανεργία, προκύπτει ότι μόλις ένας με δυο από τους 100 πολίτες καταφέρνει να περάσει έστω και προσωρινά, για τουλάχιστον ένα μήνα, ξανά σε μια θέση απασχόλησης, πριν περάσουν 4 εβδομάδες από την απόλυση του!
Αντιθέτως, σχεδόν ο ένας στους δύο ανέργους (43,1%) μένει εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες, με έναν μεγάλο αριθμό αυτών των περιπτώσεων να φτάνει στα 2 και 3 χρόνια χωρίς να «κολλήσει» έστω και ένα «ένσημο». Συνολικά, από τους 1,37 εκατ. ανέργους, με βάση την αρμόδια ΕΛΣΤΑΤ, 593.056 παραμένουν χωρίς απασχόληση για περισσότερο από έναν χρόνο. Ένα ποσοστό της τάξης του 60% αυτών ανήκουν δε στις λεγόμενες «παραγωγικές» ηλικίες των 30 έως 54 ετών, με τις καθημερινές, ανελαστικές ανάγκες για την επιβίωση τους.
 http://www.nez.gr/archives/31310