30 Δεκ 2013

ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ.. ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ! ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΟ '13!

Γράφει ο Κ.Π.
«Το μόνο βέβαιο στη ζωή μας είναι οι φόροι και ο θάνατος»
Γιάννης Στουρνάρας.                          
«Η Ελλάδα έχει καταντήσει ένα Τζουράστικ πάρκ»
Αντώνης Σαμαράς..
Aγαπητό Fimotro,
Είναι κάποια πράγματα στη ζωή μας για τα οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο επιλογής, παρά...
μόνον αυτά που η φύση μας έδωσε, η άλλοι αποφάσισαν για μας. Δεν μπορούμε να διαλέξουμε τους γονείς μας. Δεν μπορούμε να διαλέξουμε, το που, πως, πότε και με πιο τρόπο θα γεννηθούμε, και θα μεγαλώσουμε. Είναι αδύνατον να διαλέξουμε το ταλέντο μας η την ευφυΐα μας σε μια επιστήμη η το δείκτη νοημοσύνης που μας προίκισε η φύση!

Όλα αυτά όμως, πλουσιοπάροχα, φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς τα ανέτρεψε. Διάλεξε γονείς, ανατροφή, και δείκτη νοημοσύνης. Το μόνο που έμενε ήταν η διαμόρφωση του χαρακτήρα. τον οποίο δημιουργούμε και αναπτύσσουμε καθημερινά, μέσα από αλήθειες και ψέματα που συναντάμε, καθώς η ζωή μας κυλάει δημιουργώντας συνεχώς τον χαρακτήρα μας.

Ό Αντώνης Σαμαράς, ήρθε πορφυρογέννητος στον κόσμο από δυο υπέροχους γονείς και μεγάλωσε σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον, από τον Κώστα και τη Λένα Σαμαρά. Κουβαλώντας μια ιστορία και ένα όνομα διανθισμένο με πολιτικές, ιστορικές, στρατιωτικές, λογοτεχνικές, και επιστημονικές ρίζες με μεγάλες ευεργεσίες και εθελοντική προσφορά. Απόγονος της οικογένειας Μπενάκη και δισέγγονος του Στέφανου και της Πηνελόπης Δέλτα. Η προσφορά του πατέρα του, Κωνσταντίνου Σαμαρά, μια εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο της καρδιολογίας έχει την δική της ιστορία. Η μητέρα του Λένα Σαμαρά-Ζάννα, και εγγονή της Πηνελόπης Δέλτα, μέσα από τον εθελοντισμό(στην κατοχή) άφησε το δικό της κοινωνικό στίγμα. Είχα την τιμή να την γνωρίσω από κοντά και να εκτιμήσω της μεγάλες αρετές της.

Ο Αντώνης Σαμαράς μετά το κολέγιο Αθηνών,  αποφοιτά από κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, στο χώρο της οικονομίας, διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του. Επιστρέφοντας όμως στην Ελλάδα μετά το πέρας των σπουδών του, το μικρόβιο της πολιτικής δεν τον αφήνει ασυγκίνητο. Εντάσσεται στη νεολαία της ΟΝΝΕΔ και δραστηριοποιείται δυναμικά στη ΝΔ. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, αναγνωρίζει της αρετές του, και στις εκλογές του 1977, με παρέμβασή του κατεβαίνει υποψήφιος στη γενέτειρα το πατέρα του, και γίνεται ο νεότερος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, σε ηλικία 26 ετών. Το 1981 τον Οκτώβριο, επανεκλέγεται πανηγυρικά, πρώτος βουλευτής Μεσσηνίας. Λίγο αργότερα, όταν ο Ε. Αβέρωφ αναλαμβάνει την προεδρία της ΝΔ, οι μετοχές του Αντώνη Σαμαρά, εκτοξεύονται στο ζενίθ. Όλοι μιλούν για το νέο πολιτικό αστέρι του Αβέρωφ, και τον χαρακτηρίζουν πολιτικό του παιδί και μελλοντικό πρωθυπουργό. Η γοητεία του νέου πολιτικού δεν αφήνει ασυγκίνητο και το γυναικείο φύλλο!

Προσωπικά τον Α. Σαμαρά γνωρίζω στις 21 Οκτωβρίου του 1983 στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκομαι εκεί για την οργάνωση της ομιλίας του Ε. Αβέρωφ στην πλατεία Αριστοτέλους, μαζί με άλλα στελέχη. Ο Δ. Γιανναράκος στενός του συνεργάτης, Δ. Μπεχράκης Γ. Πίττας, Κ. Στεφανάκος, Π. Λιάτας. Είναι η πρώτη μεγάλη ομιλία, μετά την επέμβαση στην  καρδιά με το πρόβλημα που είχε, και την πορεία προς τις ευρωεκλογές το Μάιο του 1984.

Μετά τις ευρωεκλογές ο Ε. Αβέρωφ παραιτείται. Στη μονομαχία Μητσοτάκη-Στεφανόπουλου για την προεδρία της ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη του Αβέρωφ ο Α. Σαμαράς, που εν τω μεταξύ έχουν ταχθεί στο πλευρό του αρκετοί βουλευτές, βλέποντας στο προσωπό του τον μελλοντικό ηγέτη, τάσσεται στο πλευρό του Μητσοτάκη.  Ο Μητσοτάκης εκλέγεται αρχηγός, και ο Στεφανόπουλος αποχωρεί από τη ΝΔ δημιουργώντας τη ΔΗΑΝΑ, «Δημοκρατική Ανανέωση» και κατεβαίνει αυτόνομα στις εθνικές εκλογές του 1985. Τον πρόεδρο της ΔΗΑΝΑ ακολουθούν πολλά στελέχη της ΝΔ. Μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρώην υπουργός  Ανδρέας Λυκουρέντζος, δυναμικό στέλεχος της ΔΗΑΝΑ πριν επιστέψει στη ΝΔ.

Στις εκλογές του 1989 και '90  η ΝΔ κερδίζει και τις 3 αναμετρήσεις. Έστω και με την ψήφο της ΔΗΑΝΑ και την προσχώρηση Κατσίκη, ο Μητσοτάκης γίνεται πρωθυπουργός με 151 βουλευτές, σχηματίζοντας κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ο Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας την προσφορά και τις ηγετικές ικανότητες του Σαμαρά, τον κάνει υπουργό των εξωτερικών σε ηλικία 39 ετών, τον νεότερο ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, σπάζοντας ένα ακόμα ρεκόρ, μετά του νεότερου βουλευτή. Νωρίτερα στην κυβέρνηση συνασπισμού, και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Τζανετάκη και Ζολώτα έχει οριστεί υπουργός οικονομικών. Μια λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία με ευρύτερους πολιτικούς ορίζοντες και διεθνή αναγνώριση ανοίγεται μπροστά του, με δυνατές διασυνδέσεις στο εξωτερικό αλλά και τις ΗΠΑ.

Η διαφωνία του για το Σκοπιανό, και η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13 Απριλίου 1992, τον αποπέμπει από τη κυβέρνηση, ανατρέποντας τα όνειρα και τις ελπίδες του Αντώνη Σαμαρά. Πολλοί μιλούν για πολιτική αυτοκτονία, και άλλοι για μια νέα σελίδα στην πολιτική του ζωή. Στις αρχές Οκτώβρη του ίδιου έτους, παραιτείται από βουλευτής και αποχωρεί από τη ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς στο πολιτικό του γραφείο Δημοκρίτου 1 στο Κολωνάκι και την οδό Νυμφών στην οικία του στο Κεφαλάρι καταστρώνει τα σχέδια του, παρέα με την ενός έτους κορούλα του Λένα, που έχει αποκτήσει με την Γεωργία Κρητικού μετά το γάμο τους το 1990. Μετά από πολλές σκέψεις και διαβουλεύσεις  ο Α.Σαμαράς αποφασίζει να ακολουθήσει τον δικό του πολιτικό δρόμο, δημιουργώντας τη δική του πολιτική παράταξη. Μια δυναμική ομάδα τον πλαισιώνει για την οργάνωση του νέου κόμματος. Μανώλης Καλαμίδας, Γιώργος Τσολάκογλου, Θόδωρος Βάρδας, Αλέξανδρος Μπέτσης, Καρίνα Λάμψα, Στάμος Παπαστάμου, θόδωρος Χριστοδουλίδης, Γιώργος Στεφανάκης, Σωτήρης Κωστάκος, Νίκος Ταβουλάρης, Γιάννης Ολύμπιος, Ν.Τ, Γ.Χ, ο υποφαινόμενος και πολλοί άλλοι.

Στις 30 Ιουνίου 1993, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στον 1ο όροφο και στα δωμάτια 106-108-110, πέφτουν οι τελευταίες πινελιές, στην επίσημη ανακοίνωση του νέου κόμματος, με τις ευλογίες του Οδυσσέα Ελύτη, που τάσσεται στο πλευρό του Α. Σαμαρά και είναι και ο νονός της παράταξης. Στην αίθουσα Golden & Ball στο ισόγειο του Ξενοδοχείου, γίνεται η επίσημη ανακοίνωση, από τα χείλη του Αντώνη Σαμαρά. Και το όνομα αυτού «Πολιτική Άνοιξη», ΠΟ.ΛΑΝ. Η αίθουσα είναι κατάμεστη από φίλους και συνεργάτες που έχουν προσχωρήσει στο νέο κίνημα. Μεταξύ άλλων παραβρίσκονται. Νικήτας Κακλαμάνης, Στάθης Γιώτας, Στάθης Παναγούλης, Άκης Γεροντόπουλος, Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκη) Ανδρέας Λεντάκης, Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανία), Στέφανος Στεφανόπουλος και άλλοι.

Η «Πολιτική Άνοιξη», οργανώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αποκτά γραφεία, οργανώσεις και οπαδούς. Εκτός από Δημοκρίτου 1, στελεχώνει με εθελοντές γραφεία, σε Πανδρόσου, Σίνα, Κανάρη, πλατεία Κολωνακίου και φυσικά στο πατρικό του σπίτι στη Μουρούζη, αλλά και μυστικές συναντήσεις στην οικία του στο Κεφαλάρι. Αρχές Σεπτέμβρη του ΄93, δύο βουλευτές από τη ΝΔ, πρώτα ο Στέφανος Στεφανόπουλος και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, ανεξαρτητοποιούνται και ο Κ. Μητσοτάκης προκηρύσσει εκλογές για τον επόμενο μήνα 10 Οκτωβρίου αφού χάνει τη δεδηλωμένη. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα εις βάρος του Αντώνη Σαμαρά. Ακόμη πέφτουν και βίδες εις βάρος του(!). Τη διαφημιστική καμπάνια έχει αναλάβει η Spot  Thomson με επικεφαλής τον Γ. Κωνσταντινίδη και Χ. Κερασιώτη. Στις 10 Οκτωβρίου το βράδυ, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν νικητή τον άρρωστο Ανδρέα Παπανδρέου, που σχηματίζει άνετα αυτοδύναμη κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ 46,88 και 170 έδρες ΝΔ 39,30 και 111 έδρες ΠΟ.ΛΑΝ 4,88 και 10 έδρες, ΚΚΕ 4,54 9 έδρες.

Θα τολμήσω να πω ότι οι εκλογές εκείνες σημάδεψαν και τα σημερινά δεινά της χώρας μας με την εκλογή του «αδύναμου» Ανδρέα Παπανδρέου που ορκίζει την κυβέρνησή του στις 13 Οκτωβρίου. Ο Αντώνης  Σαμαράς εκλέγει 10 βουλευτές και μπαίνει στη βουλή. Λίγο αργότερα προστίθεται ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Χρήστος Καλαιτζίδης. Ο «συνασπισμός», με αρχηγό την Μαρία Δαμανάκη καταποντίζετε με 2,94% και δεν μπαίνει στη βουλή. Μετά την ήττα της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης παραιτείται από πρόεδρος και τη θέση του μετά από εσωκομματικές εκλογές μεταξύ Εβερτ-Βαρβιτσιώτη, τα ηνία της ΝΔ αναλαμβάνει ο Έβερτ με 141 ψήφους έναντι 37, στις 3 Νοεμβρίου του ΄93.

Στις ευρωεκλογές που έρχονται τον επόμενο χρόνο η «Πολιτική Άνοιξη» εκλέγει δυο ευρωβουλευτές και ισχυροποιείται στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο Αντώνης Σαμαράς βάλλεται από παντού, με αποκορύφωμα την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 1995, που δέχεται σκληρή προσωπική επιθεση από τον Μ.Έβερτ. Μαζί με το ΠΑΣΟΚ εκλέγουν πρόεδρο τον Κωστή Στεφανόπουλο, κάτι που η ΝΔ δεν επιθυμούσε θέλοντας να πάει σε εκλογές βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να χάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ο Αντώνης Σαμαράς πιθανόν από τις τύψεις του ΄84 που βοήθησε τον Μητσοτάκη να ήθελε να εξιλεωθεί με αυτή του την κίνηση στο πρόσωπο του Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στα τέλη του ΄95 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και μπαίνει στο Ωνάσειο. Η υγεία του επιδεινώνεται και παραιτείται από πρωθυπουργός, ύστερα από την πίεση του γιου του Γιώργου στις 17 Ιανουαρίου του ΄96. Μετά από εσωκομματικές εκλογές την επόμενη μέρα 18 Ιαν. ο Κώστας Σημίτης γίνεται πρωθυπουργός της Χώρας. Δύο μήνες αργότερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και πολύ σοβαρά άρρωστος βγαίνει από το Ωνάσειο στις 3 το μεσημέρι μετά από 123 μέρες νοσηλείας. Το ημερολόγιο έγραφε 21 Μαρτίου 1996. Μεταφέρεται στο σπίτι του στην Εκάλη, διατηρώντας την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Οι πρώτες ευχές έρχονται από τον Αντώνη Σαμαρά πρόεδρο της ΠΟ.ΛΑΝ: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου βγήκε σήμερα κερδισμένος από την κρισιμότερη μάχη της ζωής του. Του εύχομαι γρήγορη ανάρρωση».

Ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός θέλει και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Έτσι καλεί έκτακτο συνέδριο για τις 27-30 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου ο Α. Παπανδρέου αφήνει την τελευταία του πνοή και στις 26 κηδεύεται μέσα σε εθνικό πένθος. Το συνέδριο εκλέγει πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σημίτη, και στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους οδηγεί τη Χώρα σε εκλογές, τις οποίες κερδίζει πανηγυρικά με 162 έδρες παρά το βαρύ κλίμα μετά την απώλεια Α. Παπανδρέου, και η ΝΔ 108 έδρες με αρχηγό τον Μ. Έβερτ.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρά τη δυναμική που έχει αναπτύξει δεν καταφέρνει να μπει στη βουλή με ποσοστό 2,94%. Μετά την ήττα, απομονώνεται, στα βόρεια προάστια και δεν συμμετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου, αν και διαθέτει δυο ευρωβουλευτές. Μένει με την οικογένειά του και περνάει πολλές ώρες με τον Κωνσταντίνου, που γεννήθηκε το 1997. Πολλοί τον βλέπουν σε κάποια καφετέρια, με μια εφημερίδα στο χέρι, μόνος του να απολαμβάνει το διάβασμα. Ονειρεύεται στοχάζεται κάνει όνειρα για το μέλλον, κανείς δεν ξέρει τι έχει στο μυαλό του. Μέσα τη μοναξιά, το διάβασμα και τον στοχασμό, αποκτά νέους φίλους, αν και πολλοί από τους παλιούς, πιστεύουν σε μια δυναμική επιστροφή και βρίσκονται κοντά του. Συνομιλώντας με πολλούς φίλους, κανένας από αυτούς που τον είχαμε γνωρίσει δεν πίστευε, ότι η πολιτική του καριέρα είχε τελειώσει. Μάλιστα μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ από τον Κώστα Καραμανλή το 1997, οι σχέσεις του με τον νέο αρχηγό έδιναν μια άλλη δυναμική επιστροφής στη ΝΔ, παρά τη σφοδρή αντίδραση του Κώστα Μητσοτάκη, προωθώντας την Ντόρα για επόμενο αρχηγό!

Στις ευρωεκλογές, 13 Ιουνίου του 1999 ο Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρνει να μπει στην Ευρωβουλή, ενώ στις Εθνικές εκλογές το 2000 απέχει οριστικά, ανοίγοντας το δρόμο της επιστροφής στο χώρο που γεννήθηκε. Ο Κώστας Καραμανλής, παρά τις σκληρές αντιδράσεις, από όλες σχεδόν τις πτέρυγες της ΝΔ και του Μητσοτάκη, τον καλεί να επιστρέψει στις τάξεις της. Το 2003 συναντηθήκαμε με τον Α. Σαμαρά σε μια εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Σταθόπουλου «Το Κίνημα του Ναυτικού». Εκεί με πληροφόρησε, ότι είχαν ανάψει οι μηχανές και το γραφείο περίμενε τους φίλους του. Ο δρόμος για μια νέα αρχή είχε ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του για έναν πολιτικό με ηγετικές ικανότητες και πολιτικό πάθος, που είχε στερηθεί. Στις ευρωεκλογές του 2004, το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα. Ο Κώστας Καραμανλής τον τοποθετεί σε εκλόγιμη θέση και τον στέλνει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Γύρω του μαζεύονται μερικοί φίλοι από παλιά και πολλοί «νέοι» που στο πρόσωπό του, βλέπουν τον άνθρωπο που θα δώσει λάμψη στα όνειρά τους. Από τα πρόσωπα που γνώρισα, μόνο δυο είναι σταθερές αξίες χωρίς να προσβλέπουν σε προσωπικά οφέλη και είναι κάποιες δεκαετίες μαζί του. Η Κατερίνα Σινάνογλου και ο Κώστας Μπούρας.

Στις εκλογές του 2007 που κηρύσσει πρόωρα ο Κώστας Καραμανλής για τις 16 Σεπτεμβρίου, ο Α. Σαμαράς παραιτείται από ευρωβουλευτής και κατεβαίνει υποψήφιος στη Μεσσηνία παρά τις αντιδράσεις τοπικών βουλευτών και στελεχών της ΝΔ. Ο χρόνος για την κορυφή μετράει αντίστροφα. Στο γραφείο του στη Δημοκρίτου, κάτι έχουν μυριστεί και τον πλησιάζουν όλο και περισσότεροι «εθελοντές» πέρα από αυτούς που είχαν κολλήσει σαν βδέλλες.

Η επιστροφή στην ελληνική πολιτική σκηνή του Α. Σαμαρά, ρίχνει βαριές σκιές πάνω από την οικογένεια Μητσοτάκη, που θεωρούσαν βεβαία την προεδρία της ΝΔ μετά την αποχώρηση Καραμανλή, από τη Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα να αποκαλύψω και κάτι. Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός των εξωτερικών είχε ταχθεί υπέρ της αμυντικής ομπρέλας από τις ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και είχε πέσει σε δυσμένεια από την κυβέρνηση και συμμάχους, οι συνεργάτες της φοβόντουσαν ότι αυτό πιθανόν να της στοίχιζε και την αρχηγία. Μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, σε μια συνάντηση με στενό της συνεργάτη είχε εκφράσει αυτούς τους φόβους. Όταν ρωτήθηκα τι ακούω από το εξωτερικό και πως βλέπω την κατάσταση , του είπα ότι δεν βλέπω κανένα πρόβλημα, για να δω τις αντιδράσεις του. Η απάντηση ήρθε αμέσως. «Λάθος, ο Σαμαράς παραμονεύει». Τότε κατάλαβα πολλά.

Όταν τον Ιανουάριο του 2009 γίνεται υπουργός πολιτισμού, αποφεύγω να πάω στο γραφείο του, γιατί εκεί συναντώ η βλέπω ανεπιθύμητα πρόσωπα που δεν ταιριάζουν στον Αντώνη Σαμαρά. Μετά την κρίση που ξεσπάει και τις εκλογές της 4ης  Οκτωβρίου του 2009, ο Α. Σαμαράς είναι ελεύθερος να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, για να ανέβει στην κορυφή που στερήθηκε τόσα χρόνια, μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, αφού χάνει τις εκλογές από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στην κούρσα για την προεδρία της ΝΔ μπαίνουν Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Όλοι θεωρούν φαβορί την «Ψηλή», όπως ονομάζουν την Ντόρα. Η εκλογή όμως από τη βάση και όχι από το συνέδριο αλλάζουν τα δεδομένα. Σε χρόνο μηδέν στη Β. Σοφίας 4 στήνεται το στρατηγείο του Α. Σαμαρά. Εκεί συναντώ λίγους φίλους από τα παλιά που πιστεύαμε στον «Αντώνη» όπως τον αποκαλούσαμε, και δίνουμε τη μάχη μαζί του. Οργώνει όλη την Ελλάδα, δίνοντας νέα πνοή και ελπίδα στην Ελληνική κοινωνία. Σε ομιλία του στο στάδιο ειρήνης και φιλίας της 10ης Νοεμβρίου για την εκλογή, η ζυγαριά έχει γύρει προς τον Α. Σαμαρά, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις, μεταξύ Ντόρας και Αντώνη! Στα 35 λεπτά ομιλίας της κ. Μπακογιάννη χειροκροτήθηκε 40 φορές. Ο Α. Σαμαράς στα 32 λεπτά ομιλίας 39 φορές. Στις 29 Νοεμβρίου παρά τις προβλέψεις για δεύτερο γύρο αναμέτρησης, ο Α. Σαμαράς αναδεικνύεται ο 7ος πρόεδρος της ΝΔ από τον 1ο γύρο με ποσοστό 50,06%.

Λίγο αργότερα θέλοντας να διαγράψει κάθε τι παλιό, μετακομίζει στη Συγγρού χωρίς να υπολογίσει την οικονομική κατάσταση και κάνει το πρώτο λάθος, πιθανόν και από κάποιες κακές εκτιμήσεις συμβούλων και συνεργατών που βλέπουν στο προσωπό του την δική τους ανέλιξη και αναγνωρισημότητα. Γύρω του υπάρχουν κάποιοι ικανοί συνεργάτες αλλά και πολλοί «αεριτζήδες» και «αλεξιπτωτιστές» αλλά και «πλέμπα» που απέχουν πολύ από το υψηλό επίπεδο του Α. Σαμαρά και από αυτά που έχει στο μυαλό του. Παγιδεύεται σε ένα στενό και αμφιλεγόμενο περιβάλλον, αντί  να κάνει μεγάλες αλλαγές και εσωτερικές τομές στο κόμμα.

Η οικονομική κρίση που ξεσπάει τον Μάρτιο του 2010 και η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μας οδηγήσει στο μνημόνιο, δίνουν την δυνατότητα στον Α. Σαμαρά να αναδειχθεί σε πραγματικό ηγέτη. Άλλωστε οι διάφορες στιγμές συγκυρίες και ευκαιρίες, δημιουργούν τους  ηγέτες και όχι οι ηγέτες «αυτές»!!! Ο Αντώνης Σαμαράς γίνεται αντιμνημονιακός και στηρίζει με πάθος τις απόψεις του και επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση Παπανδρέου και στον ίδιο προσωπικά. Όταν έρχεται προς ψήφιση στη βουλή το μνημόνιο 1 ο Α. Σαμαράς θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την καταψήφιση του. Δεν διστάζει μάλιστα να διαγράψει στις 6 Μαΐου του 2010 την Ντόρα Μπακογιάννη που αγνοεί την εντολή. Για να στηρίξει τις θέσεις του οργανώνει το Ζάππειο1,2,... , κλπ. Και αντιστέκεται. Η οικονομική κρίση όμως κορυφώνεται και η χώρα μας οδεύει προς χρεοκοπία. Υπό το βάρος των εξελίξεων που δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάζεται σε παραίτηση στις 11 Νοεμβρίου του 2011. Με τη συναίνεση του Α.Σαμαρά δημιουργείται κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» όπως την ονομάζει υπό τον Λουκά Παπαδήμο, στηριζόμενη σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, για να αντιμετωπίσει την κρίση, και στην συνέχεια να πάμε σε εκλογές. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο Ε, Βενιζέλος

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Α. Σαμαράς αλλάζει «ρότα», και στηρίζει το μνημόνιο. Εδώ κάνει το δεύτερο μεγάλο λάθος, αντί να κάνει την επανάσταση εναντίον των δανειστών, που υπήρχαν πολλά περιθώρια πριν υπογράψουμε το μνημόνιο 2, και οι τροικανοί μας δέσουν με χειροπέδες. Δεν διστάζει να διαγράψει 21 βουλευτές που καταψηφίζουν το μνημόνιο 2, στις 12 Φεβρουαρίου του 2012. Η όρεξη των δανειστών ανοίγει και ζητάνε πολύ περισσότερα, για να συνεχίσουν τη δανειοδότηση, με επίσημες υπογραφές των αρχηγών.

Στις 6 Μαΐου η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. ΝΔ 18,85% και 108 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 16,78% και 52 έδρες, ΠΑΣΟΚ 13,18% και 41 έδρες. Καμμένος-Ανεξάρτητοι μπαίνουν στη βουλή με 10,60% και 33 έδρες. Για πρώτη φορά και η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες. Το μήνυμα αυτό των εκλογών δεν αγγίζει τους πολιτικούς. Με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Παν. Πικραμένο, πρόεδρο του συμβουλίου της επικρατείας, πάμε σε δεύτερες εκλογές, στις 17 Ιουνίου του 2012.

Και εδώ τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και οι ψηφοφόροι διχασμένοι σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. ΝΔ 29,7% έδρες 129, ΣΥΡΙΖΑ 26,9% έδρες 71, ΠΑΣΟΚ 12,3% έδρες 33, ΔΗΜΑΡ 6,25 έδρες 17. Και πάλι, κανένας δεν καταλαβαίνει τίποτα η κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ενώ η Ελλάδα διασύρεται και λοιδορείται διεθνώς. Ο Α. Σαμαράς με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ γίνεται ο 13ος πρωθυπουργός της χώρας. Εδώ κάνει το τρίτο λάθος, ακολουθώντας τις εντολές της τρόικα. Αντί να ασκήσει «βέτο» και να προστατεύσει τον ελληνικό λαό από την εξαθλίωση, υποκύπτει στις εντολές της Μέρκελ, υπο την απειλή της διακοπής της χρηματοδότησης. Ο Α.Σαμαράς με το κύρος που διαθέτει, και τις ηγετικές του ικανότητες, με ταξίδια στο εξωτερικό και τις μεγάλες δυνάμεις, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, και Ευρώπη, προσπαθεί να δώσει ξανά αξιοπρέπεια και κύρος στη  χώρα μας. Οι δανειστές όμως ζητούν όλο και περισσότερο αίμα. Οι τροικανοί ζητούν συνεχώς φόρους, απολύσεις και κλείσιμο οργανισμών, χωρίς πρόγραμμα και προγραμματισμό.

Αποκορύφωμα, το τέταρτο μεγάλο ιστορικό και πολιτικό λάθος κλείνοντας την ΕΡΤ, και οδηγώντας τον Φ. Κουβέλη εκτός συγκυβέρνησης. Ο Αντώνης.Σαμαράς συνεχίζει με  πέμπτο λάθος. Ενώ όλοι μιλούν για μη βιώσιμο χρέος και του συνιστούν να πάρει γενναίες αποφάσεις ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό, ακούει Στουρνάρα και συμβούλους συνεχίζοντας το ίδιο μοτίβο, με νέα μέτρα, φόρους και απολύσεις. Δεν σταματάει όμως εδώ. Αντί να αφήσει τη δικαστική εξουσία, να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της Χρυσής Αυγής, εμπλέκεται πολιτικά με αρνητικά αποτελέσματα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ένα ακόμα λάθος. Δεν ξέρω αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Πάρα πολύ δύσκολο. Η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς και κάθε μέρα χειροτερεύει. Ο ελληνικός λαός δεν σηκώνει άλλα βάρη.

Ο Α. Σαμαράς ήταν η τελευταία του ελπίδα. Κακοί σύμβουλοι κακές εκτιμήσεις σβήνουν σιγά-σιγά και τις τελευταίες σταγόνες δροσιάς και ανακούφισης των Ελλήνων, και ο Αντώνης Σαμαράς να χάνει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε έναν σύγχρονο και λαοπρόβλητο ηγέτη. Θα θυμάται πάντα σαν παραμύθι τα όσα έζησε ως πρωθυπουργός. Μόνο που δεν ήταν παραμύθι, παρά μια πραγματικότητα, που του έδωσε την ευκαιρία να γράψει τη δική του ιστορία στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά την άφησε να προσπεράσει. Δεν ξέρω αν μια ολική ανατροπή σε όλα τα μέτωπα το 2014 που έρχεται, θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα. Η τύχη βοηθάει πάντα τους τολμηρούς, αλλά οι ευκαιρίες δεν βρίσκονται στο δρόμο μας συχνά! Εμείς Αντώνη θα σε αγαπάμε και όταν δεν θα είσαι πρωθυπουργός, και οι στενοί σου «φίλοι και συνεργάτες» θα σε(...)..γιατί άξιζες μιας καλύτερης τύχης..!