10 Δεκ 2013

364 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την ημέρα! Πλέον θα γίνονται με ένα email

atm6Η ανάπτυξη μπορεί να μην φαίνεται στο τούνελ της κρίσης αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου ήδη πέτυχε ένα ακόμη καταθλιπτικό -για την κοινωνία- ρεκόρ: Μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2013, ο.....
μέσος όρος των κατασχέσεων (οι περισσότερες από τις οποίες έχουν γίνει σε βάρος μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικά πολιτών) από τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, ενοίκια, κοινοτικές επιδοτήσεις και ταμεία επιχειρήσεων, ανέρχεται στις 364 την ημέρα!
Η συνέχεια αναμένεται ακόμη χειρότερη αφού, με νέα απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει, πλέον, ο δρόμος για κατασχέσεις εντός 10 ημερών από την ώρα που οι τράπεζες θα παραλάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο και θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό του καταθέτη!
Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ), με απόφαση του αρμόδιου γ.γ. Χάρη Θεοχάρη, από τις 12 Δεκεμβρίου ενεργοποιείται το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών. Ετσι, οι ελεγκτές εφεξής θα έχουν άμεση πρόσβαση στο τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, για να ολοκληρωθεί μια κατάσχεση κατάθεσης απαιτούνται ακόμα και τρεις μήνες.
Το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών
Δημιουργείται ένα κλειστό κύκλωμα email μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου και θα λαμβάνουν άμεσα ηλεκτρονικές απαντήσεις. Το Μητρώο θα ενεργοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου. Σε αυτό πρόσβαση θα έχουν όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για το μαύρο χρήμα.
81.853 κατασχέσεις από Ιανουάριο μέχρι Σεπτέμβριο
Δεδομένο αποτελεί ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν πετυχαίνει τους «στόχους» της ανάπτυξης, τα αρμόδια στελέχη της τα πάνε μια χαρά στο –ανελέητο- κυνήγι κατασχέσεων που έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, ενοίκια, κοινοτικές επιδοτήσεις και ταμεία επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε μέσω σχετικής ερώτησης του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος, τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σοκάρουν. Οι κατασχέσεις αφορούν σε 81.853 φορολογούμενους.
Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, ότι ακόμα και ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές επισημαίνουν, πως με τις κινήσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης εμφανίζεται να στοχοποιεί «μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κυρίως των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων» και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να πληγούν ακόμα περισσότερο τα ασθενέστερα στρώματα.
«Μέχρι που είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να φτάσει στο θέμα της οικονομικής δολοφονίας των πολιτών; Θα γεμίσετε όλες τις φυλακές με φτωχοδιάβολους;» αναρωτιέται στην ερώτηση του, απευθυνόμενος προς τον κ. Στουρνάρα ο ανεξάρτητος βουλευτής καλώντας τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει εάν θα συνεχίσει να αφήνει τους μεγαλοοφειλέτες των πάσης φύσεως λιστών ελεύθερους χωρίς να κατάσχει τα κλεμμένα, τα μαύρα και τα αφορολόγητα ποσά που κατέχουν.
Πηγή στοιχείων: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με πληροφορίες από http://www.euro2day.gr/.