16 Δεκ 2013

Αποκάλυψη: Δάνεια 50.000 δημόσιων υπάλληλων έχουν περάσει σε funds – «αρπακτικά»


daneio1Ενώ η δικομματική κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και είναι έτοιμη από νέο έτος να επιτρέψει να βγούν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια, το...
«nez.gr», αποκαλύπτει σήμερα ότι τα στεγαστικά δάνεια τουλάχιστον 50.000 δημοσίων υπαλλήλων ήδη βρίσκονται στα χέρια αρπακτικών – funds!
Ενδεικτική, είναι η περίπτωση που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, με το κρατικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), το οποίο έχει δανειοδοτήσει πολλές χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων, να ενημερώνει επίσημα δανειολήπτη ότι το δάνειό του ήδη έχει τιτλοποιηθεί (οι οικονομικές απαιτήσεις της τράπεζας έχουν γίνει τίτλος, π.χ. ομόλογο, που έχει εκχωρηθεί σε κάποιον τρίτο, ο οποίος έχει πλέον τα δικαιώματα) και άρα δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «nez.gr» η συγκεκριμένη παρτίδα δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων φέρεται να έχει δοθεί στην… περίφημη GOLDMAN SACHS. Και επί της πληροφορίας αυτής, οι αρμόδιοι καλούνται να πάρουν άμεσα θέση και να αποσαφηνίσουν εάν ισχύει ή όχι.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι τα στεγαστικά δάνεια τουλάχιστον 50.000 δημοσίων υπαλλήλων έχουν εκχωρηθεί, εν αγνοία των δανειοληπτών, μόνο από το ΤΠΔ σε funds τα οποία καραδοκούν ακόμη και για να αρπάξουν τα σπίτια.
Το δάνειο σας ανήκει σε άλλον
Ας δούμε όμως την εξωφρενική ιστορία, που αποκαλύπτει τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται πίσω από τις πλάτες των δανειοληπτών και μάλιστα ακόμα και εις βάρος εκείνων που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται μπαταχτσήδες.
Ο αξιωματικός της Αστυνομίας, Βασίλης Σωτηρίου (σήμερα είναι αναπληρωτής τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης του κόμματος ΝΕΑ ΜΕΡΑ) αποστρατεύτηκε το Δεκέμβριο του 2012. Γνωρίζοντας ότι η έναρξη καταβολή της σύνταξής του θα καθυστερούσε ζήτησε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το πάγωμα των δόσεων, στεγαστικού του το οποίο ήταν συνδεδεμένο με το μισθό του (γινόταν παρακράτηση από τη μισθοδοσία του) έως ότου αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη και να συνεχίσει την αποπληρωμή του δανείου. Αντί, όμως, για την λογική τακτοποίηση, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του απάντησε ότι δεν είναι δυνατό το πάγωμα των δόσεων, γιατί το δάνειό του έχει τιτλοποιηθεί, έχει δηλαδή δοθεί σε ιδιωτική εταιρία, η οποία έχει και τα δικαιώματα επ’ αυτού!
Στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΤΠΔ προς τον κ. Σωτηρίου αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Απαντώντας στην παραπάνω αίτηση σας, σας ενημερώνουμε ότι οι απαιτήσεις από το στεγαστικό δάνειο με αρ. λογ. 01/90865 που σας χορήγησε το Τ.Π. & Δανείων έχουν τιτλοποιηθεί βάσει των διατάξεων του αρ.9 του Ν.3453/2006 και των υπ. αρ. 2/38581/0094/20 – 07 – 2006 και 2/48545/0094/28 – 8 – 2006 αποφάσεων του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Δυνάμει των αποφάσεων 3363/6/2 – 9 – 2010, 3372/3/27 – 10 – 2010, 3384/3/13 – 1 – 2011, 3414/5/1 – 9 – 2011 και 3421/7/10 – 11 – 2011 του ΔΣ του Τ.Π. και Δανείων, στις ρυθμίσεις του Ν 3867/2010 (στον οποίο υπάγεται και το σχετικό αίτημά σας) δεν συμπεριλαμβάνονται τα τιτλοποιημένα δάνεια, αλλά τυχόν αιτήσεις που αφορούν δάνεια της κατηγορίας αυτής θα εξετάζονται κατά περίπτωση από το ΔΣ. Σας ενημερώνουμε ότι το αίτημά σας για προσωρινή αναστολή των πληρωμών των δόσεων έως της απονομής της συντάξεώς σας δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί ως προς το στεγαστικό δάνειό σας με αρ. λογ. 01/90865».
Η τιτλοποίηση έγινε εν αγνοία του δανειολήπτη και χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι της. Τι σημαίνει αυτό; Δεν έγινε γνωστό με ποιο ποσοστό επί του δανείου εξαγοράστηκε ο τίτλος από το fund.
daneia3
Ρύθμιση δεν έχει, πληρώστε αμέσως!
Χωρίς λοιπόν, να μπορεί να παγώσει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου του ο Βασίλης Σωτηρίου δεν τις καταβάλλει, αφού άλλωστε από 1-1 – 2013 δεν λαμβάνει καμιά αμοιβή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο αρχίζει να του καταβάλλεται η σύνταξη και επανέρχεται στο ΤΠΔ προκειμένου να ρυθμίσει την εκκρεμότητα με τις δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί. Ζητεί δηλαδή το απόλυτα λογικό, το συνολικό ποσό να μοιρασθεί σε δόσεις, οι οποίες να παρακρατούνται από την σύνταξή του!
Ούτε αυτό, όμως, γίνεται δεκτό από το ΤΠΔ, που απαιτεί την άμεση καταβολή του συνόλου των ανεξόφλητων δόσεων, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας. Απαιτεί στυγνά δηλαδή από έναν πολίτη που έχει αρχίσει να παίρνει πριν δύο -τρεις μήνες μια κουτσουρεμένη σύνταξη- ταυτόχρονα το δημόσιο καθυστερεί την χορήγηση του εφάπαξ – να πληρώσει με μιας 3.000 – 3.500 ευρώ, για τα εκτός λογικής χρωστούμενα, ενώ βέβαια θα συνεχίζεται η παρακράτηση των υπόλοιπων δόσεων! Φυσικά, ο κ. Σωτηρίου αδυνατεί να καταβάλλει αυτό το ποσό και ζεί στην καθημερινή αβεβαιότητα για την τύχη της κατοικίας του, η οποία πλέον εξαρτάται από ένα fund!
Μπροστά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τραπεζικής αναλγησίας η κυβέρνηση παραμένει απαθής και προσπαθεί να ξεγελάσει τον κόσμο με επικοινωνιακά τρικ! Όμως όσες… δόσεις επικοινωνίας και αν χρησιμοποιήσει, το ζοφερό σκηνικό που διαμόρφωσε είναι αδύνατο να καλυφθεί. Γιατί τελικά, ποτέ η επικοινωνία, δεν μπορεί να επιβληθεί της ουσίας.