11 Δεκ 2013

Η ΤΡΟΙΚΑ ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ – ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!

Ταφόπλακα στις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες βάζει η τρόικα η οποία δεν δέχεται το αφορολόγητο των 25.000 ευρώ που είχαν προτείνει οι χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ), ώστε μέχρι αυτό το ποσό να μην υπάρχει φόρος υπεραξίας. Επίσης απέρριψαν την ..
πρόταση του ΣΜΕΧΑ να φορολογούνται συνολικά οι επενδύσεις σε μετοχές, παράγωγα και ομόλογα και ζητεί να φορολογούνται ξεχωριστά η κάθε επένδυση. Ετσι εάν δεν αλλάξει η διάταξη μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, οι εγχώριοι επενδυτές θα φορολογούνται με  μηδενική τιμή κτήσης για μετοχές που αγόρασαν πριν από 20 και 30 και 40 χρόνια και δεν διαθέτουν παραστατικά αγοράς που θα αποδεικνύουν την τιμή κτήσης.
H τρόικα, έχει ζητήσει από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, να εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας 15% και στα warrants και μάλιστα από μηδενική τιμή κτήσης, αφού δεν υπάρχουν παραστατικά αγοράς, καθώς δόθηκαν δωρεάν στους επενδυτές .
Επίσης,  η τρόικα ζητεί φόρο υπεραξίας και για τις μετοχές που αποκτήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα για τις δημόσιες εγγραφές (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) όπου και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η τιμή κτήσης είναι μηδενική και φορολογείται από το πρώτο ευρώ αφού και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξαν παραστατικά αγορών για να αποδεικνύεται η τιμή κτήσης.
Ο  ΣΜΕΧΑ με επιστολή του προς την τρόικα την Παρασκευή, ζητεί συνάντηση για να εξηγήσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που δημιουργούνται για τους Ελληνες επενδυτές.
«Οι συνέπειες αναμένεται να είναι τραγικές για τον κλάδο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών (ΣMEXA) κ. Σπ. Κυρίτσης, κάνοντας λόγο «για μεγάλη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, κυρίως των χρηματιστηριακών εταιρειών που συνεργάζονται κυρίως με Έλληνες επενδυτές και Έλληνες θεσμικούς».
Χρηματιστές, που θεωρούν δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στην επιβολή του φόρου υπεραξίας, ήδη «ψάχνονται» να μετατρέψουν τις εταιρείες τους σε remote members με έδρα στο εξωτερικό.http://www.bankwars.gr