22 Δεκ 2013

Στα (Ακρα) δεξιά του Κυρίου: Γιατί αρκετοί μητροπολίτες «φλερτάρουν» με την Χρυσή Αυγή

Ακροδεξιά φρασεολογία και ύμνους υπέρ της Χρυσής Αυγής και της χούντας αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί μητροπολίτες, οι οποίοι πολλοί συχνά χρησιμοποιούν εθνικιστικές κορόνες και ακραίες θέσεις στα
κηρύγματα τους.
Οι ακροδεξιοί μητροπολίτες, χρησιμοποιούν πολύ συχνά αφοριστικό λόγο κατά κοινωνικών ομάδων όπως οι ομοφυλόφιλοι και οι μουσουλμάνοι, ενώ μάλιστα δεν δείχνουν να ενοχλούνται από το διαρκές φλερτ της Χρυσής Αυγής προς τους κόλπους της Εκκλησίας, αναφέρουν τα Νέα σε δημοσίευμα τους, τα οποία παρουσιάζουν τους μητροπολίτες που κινούνται στους κόλπους της ακροδεξιάς.
Σε ανάλυση του στην εφημερίδα, ο δρ. Θεολογίας Αλέξανδρος Καριώτογλου, εξηγεί την αιτία αυτών των συμπεριφορών λέγοντας ότι οι συμπεριφορές αυτές οφείλονται στην έλλειψη θεολογικών κριτηρίων, που χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους της Εκκλησίας, κάτι που έχει ρίζες από πολύ παλιά. «Ξεκίνησε από την περίφημη συναλληλία της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Υπήρχε η αντίληψη ότι η Εκκλησία θα πρέπει να είναι πιστή στο κράτος. Πράγμα που εκδηλώθηκε έντονα σε περιόδους που είχαν έντονο εθνικιστικό χρώμα. Για παράδειγμα την εποχή του Μεταξά πολλοί επίσκοποι ''ευλόγησαν την συγκεκριμένη κατάσταση. Τους συνέφερε να είναι το δεκανίκι της Πολιτείας και το αντίστροφο».
Στη συνέχεια, ο κ. Καριώτογλου εξηγεί στα Νέα πως αρκετοί κληρικοί και ιεράρχες διατύπωναν συχνά ακραίες θέσεις εθνικιστικού περιεχομένου ιδεολογίες: «Μέσα στην Εκκλησία, καθιερώθηκε σιγά σιγά η αντίληψη οι κληρικοί να μην είναι κομμουνιστές. Ετσι αρκετοί από τους ανθρώπους της Εκκλησίας μεταβλήθηκαν σε ακροδεξιούς και δεξιούς», τονίζει αν και επισημαίνει ότι δεν πήγαν όλοι σε αυτούς τους χώρους.
Επίσης, ο κ. Καριώτογλου τονίζει πως «κληρικοί και επίσκοποι είχαν αντιλήψεις του τύπου ''Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών''. Ετσι μερικά χρόνια μετά διαποτισμένοι με αυτές τις ιδεολογίες και αντιλήψεις άρχισαν να αναρωτιούνται ''τι θέλουν οι ξένοι εδώ;''».
Τέτοιες περιπτώσεις, είναι για παράδειγμα αυτή του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου ο οποίος επί χούντας ήταν ιεροκήρυκας της Χωροφυλακής, ενώ μάλιστα η λατρεία του για τον χουντικό Ντερτιλη ήταν τέτοια που στην κηδεία του τον εξίσωσε με τον Σωκράτη και τον Κολοκοτρώνη, ενώ είχε υπερασπιστεί και την Χρυσή Αυγή για την επιδρομή της στο θέατρο «Χυτήριο».