11 Δεκ 2013

Το σχέδιο διάλυσης των Αμυντικών Βιομηχανιών – Ποιοί απολύονται

Με αγεφύρωτες διαφορές ξεκινάει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που εκτός από τη ''θυσία'' των Αμυντικών Βιομηχανιών, ζητάει απελευθέρωση ...πλειστηριασμών, επαγγελματικών μισθώσεων και ομαδικών απολύσεων.

Σε δύο «μέτωπα» θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, και ειδικότερα του Στουρνάρα και του Χατζηδάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες αρχίζουν εκ νέου σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και, που σύμφωνα με τον επίτροπο Όλι Ρεν, θα διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα.

Κατ' αρχήν, πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), προκειμένου να «κλείσουν» και τα τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων) και να εκταμιευθεί, έως το τέλος του έτους, η δόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς, στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Τι θα γίνει εάν το «πείραμα» στις Αμυντικές Βιομηχανίες αποτύχει

Για τα ΕΑΣ, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πρόταση που έχει υποβάλει για το μέλλον της επιχείρησης. Σύμφωνα με την πρόταση, θα γίνει αναδιάρθρωση εν λειτουργία, με διάσπαση της επιχείρησης σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών ενισχύσεων και να οδηγείται σε διάλυση. Το στρατιωτικό τμήμα θα λειτουργήσει με εξαγωγικό προσανατολισμό, πιλοτικά για 12 μήνες, ώστε να πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν παραγγελίες από το εξωτερικό, κάτι, όμως, που αμφισβητείται από την τρόικα. Εάν το «πείραμα» αποτύχει, η επιχείρηση θα περιοριστεί, μετά το πέρας του ενός έτους, στην κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού.

Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν να γίνουν απολύσεις 700 ατόμων από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ

Παράλληλα, το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής 'Αμυνας προβλέπει εθελούσια έξοδο για 472 εργαζόμενους, ώστε να απομείνουν 341 άτομα. Οι επικεφαλής της τρόικας, διαφωνούν- εκτός από τον εξαγωγικό προσανατολισμό- και με την εθελούσια έξοδο και ζητούν να γίνουν απολύσεις 700 ατόμων, από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ.http://www.newsit.gr