Από τον Ηλία Γ. Μπέλλο
Η χρονική ακολουθία των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε η Moody’s και αναμένεται να εξελιχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και..
με άλλες ανάλογες κινήσεις των υπολοίπων οίκων αποτελούν σύμφωνα με ξένους διαχειριστές κεφαλαίων το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα για να ξαναβγεί το ελληνικό δημόσιο και οι τράπεζες στις αγορές.

Το εύρος και η ταχύτητα των επομένων αναβαθμίσεων θα αποκαλύψουν όμως και εάν και κατά πόσον η όλη προσπάθεια διαθέτει πολιτική στήριξη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και κυρίως την στήριξη των κεφαλαιαγορών που απαιτείται για να είναι επιτυχής μια τέτοια κίνηση.

Πριν όμως δοκιμάσει το ελληνικό δημόσιο την τύχη του τα νερά θα τεστάρουν οι ελληνικές τράπεζες των οποίων επίσης η πιστοληπτική αξιολόγηση αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία εφόσον ξεπεραστεί με επιτυχία, όπως αναμένεται, ο σκόπελος των νέων διαγνωστικών ελέγχων της BlackRock. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι η χρονική αυτή ακολουθία έχει αρχίσει εδώ και καιρό και αποτελεί προϊόν σχεδιασμού.

Η αναβάθμιση δεν αποτέλεσε εκπληξη για όσους παρακολουθούν με προσοχή εδώ και μήνες το έργο που εξελίσσεται εντός και εκτός συνόρων.

Και δεν είναι μόνον ο σχηματισμός πρωτογενούς πλεονάσματος που έφερε την μικρή πλην όμως σημειολογικά σημαντική αναβάθμιση το απόγευμα της Παρασκευής.

Η εξέλιξη ήρθε και ως αποτέλεσμα μιας σειράς προσεκτικά σχεδιασμένων επαφών που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος και άρχισαν να κλιμακώνονται με το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη το καλοκαίρι και απέκτησαν momentum αργότερα στην Αθήνα αλλά και κατά την δεύτερη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ στις αρχές Οκτωβρίου.


Υπενθυμίζεται πως κατά τις επαφές αυτές ο πρωθυπουργός και στελέχη του οικονομικού του επιτελείου πραγματοποίησαν εκτενείς παρουσιάσεις σε μεγάλους ξένους επενδυτές αλλά ακόμα και σε αυτά τα ίδια τα αφεντικά των αναλυτών που αξιολογούν την Ελλάδα.

«Επιδίωξε δηλαδή η κυβέρνηση και συνεχίζει να επιδιώκει να καταστήσει κοινό το συμφέρον μεγάλων ξένων παραγόντων των αγορών με αυτό της χώρας» εξηγεί στέλεχος μεγάλης αμερικανικής τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί ως σύμβουλος του δημοσίου και όχι μόνον αυτής της κυβέρνησης.

Και για να επιτύχει να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα των αγορών με τα ελληνικά το οικονομικό επιτελείο του Μαξίμου χρειάστηκε να εχουν τοποθετηθεί πρώτα σημαντικοί ξένοι παίκτες σε ελληνικές αξίες και ομίλους ποντάροντας στην ανάκαμψη.

 Στήριξη από 10 δισ. επενδυμένων κεφαλαίων

Το εγχείρημα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα μάλιστα αν κρίνει κανείς απο τα κεφάλαια που εχουν εισρεύσει σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές και τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με άλλες τα 10 δις.

Τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι καθαρές εισροές από το εξωτερικό στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο 15μηνο και τα άλλα εως τα 6 ( ή κατά άλλους τα 10) αποτελούν τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που άρχισαν να γίνονται στα επίπεδα του 20% της ονομαστικής αξίας των τίτλων και συνεχίζουν ακόμα τώρα που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 50%.

Με δεδομένο ότι κύκλοι της αγοράς ανεβάζουν την ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ξένοι κοντα στα 15 με 20 δις ευρώ εκ του συνόλου των εν κυκλοφορία στη δευτερογενή τίτλων ονομαστικής αξίας 32 δισ. προκύπτει και το υπόλοιπο επενδεδυμένο πόσο από το εξωτερικό σε τοποθετήσεις χαρτοφυλακίου.

Τα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν βέβαια τις απευθείας άμεσες ξένες επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και αποκρατικοποιήσεις μη εισηγμένων ή σε στοιχεία ενεργητικού τραπεζών όπως και ομολογιακές εκδόσεις ελληνικών επιχειρήσεων που υπολογίζονται ότι υπερβαίνουν τα άλλα δυο δισεκατομμύρια ευρώ.

Και η πλειοψηφια αυτών των ξένων κεφαλαίων «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πιέζουν έμμεσα ή άμεσα προς πάσα κατεύθυνση για να δουν την επένδυσή τους να μεγιστοποιεί την απόδοσή της» εξηγεί στο capital.gr αμερικάνος investment banker που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα για δουλειές.


Θυμίζει δε πως λίγο μετά τα Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε στο γραφείο του στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα με τα εντεταλμένα για την Ελλάδα στελέχη του οίκου Moody΄s, με αντικείμενο την επαναξιολόγηση της χώρας.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση του εν λογο οίκου για την ήταν μέχρι πριν την πρόσφατη, συγκρατημένη, αναβάθμιση η χαμηλότερη από τις αντίστοιχες των Standard & Poor΄ s και Fitch.

Προσθέτει δε με σημασία πως στις αρχές Οκτωβρίου έγινε ένα ακόμη κρίσιμο ραντεβού. Ο πρωθυπουργός  είδε στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στη Νέα Υόρκη τον επικεφαλής της Mc-Graw Hill Financial, Harold McGraw-photo.

Η Mc-Graw Hill είναι η μητρική εταιρεία της Standard & Poor΄s του άλλου δηλαδή μεγάλου οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης. «Και επειδή οι άλλες δουλειές της Mc-Graw Hill είναι τα media αντιλαμβάνεστε ότι δεν μίλησαν για περιοδικά» σημειώνει με σκωπτική διάθεση στο capital.gr η ίδια πηγή.

 
Επαφές όμως εχουν γίνει και με την Fitch αναφερουν άλλες πληροφορίες ενώ με τους οίκους αυτούς βέβαια μιλούν και οι ελληνικές τράπεζες .

Έτσι τα επόμενα βήματα μέχρι το κρίσιμο τεστ της επανάκαμψης της Αθήνας στις διεθνείς αγορές με μια ομολογιακή έκδοση , σοβαρού μεγέθους και ελκυστικού για τη χώρα κόστους, -που κάποιοι τοποθετούν πολύ νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 «εφόσον οι εταίροι μας δεν το εμποδίσουν», εχουν να κάνουν με νέες αναβαθμίσεις δημοσίου και τραπεζών, έξοδο των τραπεζών στις ομολογιακές αγορές και πιθανόν μια μεγάλη έκδοση εντόκων γραμματίων που θα καλυφθεί από ξένες και όχι ελληνικές τράπεζες.

 Αυτά είναι τα benchmarks που πρέπει να επιτευχθούν και για τους ξένους είναι εξίσου σημαντικά αν όχι σημαντικότερα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θεωρούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κλείσουν επιτυχώς.


Πηγή:www.capital.gr