27 Δεκ 2013

Τουρκία: Ξένοι επενδυτές ξεφορτώνονται άρον άρον τα τουρκικά ομόλογα...



Απέτυχε ο ανασχηματισμός του Ερντογάν...
Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους σε τουρκικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας, αυξάνοντας τις ρευστοποιήσεις, γεγονός που ...
επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη πληγωμένο προφίλ του πρωθυπουργού  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει ο αρχιτέκτονας της μεγάλης στροφής της τουρκικής οικονομίας. Για του λόγου το αληθές, το πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού κατάφερε να διώξει το ΔΝΤ από τη χώρας του και το 2011 πέτυχε ανάπτυξη περίπου 10%. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι επενδυτές πλέον φοβούνται ότι οι ταραχές του καλοκαιριού δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο τωρινό πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς που έχει στείλει στο σπίτι του το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Χθες «ξηλώθηκε» ο εισαγγελέας που ερευνά τη διαφθορά λίγες ώρες αφότου τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο γιος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στόχος του δεύτερου γύρου των ερευνών. Πάντως, τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο Μπιλάλ φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού. Η ανάμειξη του ονόματος του γιου του εξόργισε τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι «μέσω του Ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα» και ότι στη διοίκηση εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του.Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ερντογάν «ο πραγματικός στόχος είναι ο ίδιος», ενώ υποστήριξε ότι «όποιος τον θέτει στο στόχαστρο θα μείνει με άδεια χέρια».

Η υπόθεση πάντως έχει σημαντικές συνέπειες στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και στην τιμή του συναλλάγματος. Από τις 17 Δεκεμβρίου που έγιναν οι προσαγωγές στην υπόθεση μέχρι χτες, η πτώση στο Χρηματιστήριο ήταν της τάξης του 13,74%.

Χτες, το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 2,33% και προχτές με πτώση 4,21%. Στις 10.30 σήμερα το πρωί ο γενικός δείκτης παρουσίαζε πτώση 2,75%.

Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς και οι τιμές του συναλλάγματος. Η ισοτιμία του ευρώ είχε διαμορφωθεί στις 10.30 το πρωί στις 2,94 λίρες και αυτή του δολαρίου στις 2,13 λίρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, οι διεθνείς επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους σε τουρκικά ομόλογα κατά 532 εκατ. δολάρια, σε χαμηλά τριών μηνών, δηλ. 53,8 δισ την εβδομάδα μέχρι της 20 Δεκεμβρίου, μετά την πώληση χρέους 1,38 δισ.  την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Έχουν περικόψει την κατοχή ομολόγων από το ρεκόρ του περασμένου Μαΐου, ήτοι 72 δισ. δολάρια.

Αυτές οι εκροές συνιστούν ακριβώς την αντιστροφή του επενδυτικού κύματος που βοήθησε στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας κατά τη διάρκεια της 10ετούς θητείας του Ερντογάν. Ήταν μια περίοδος όπου το ονομαστικό ΑΕΠ υπερτριπλασιάστηκε και τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν ένα μέσο ετήσιο κέρδος της τάξης του 9,7%.
Το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στη σύλληψη μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγιστάνων της γείτονος, σε τρεις παραιτήσεις υπουργών, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για εμπλοκή του γιου  του Ερντογάν, Μπιλάλ.
Όπως σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος του Marketfield Asset Management LLC στη Νέα Υόρκη, Michael Shaoul, που διαχειρίζεται κεφάλαια 17 δισ. δολ. “όλα αυτά υποσκάπτουν την εικόνα της οικονομικής ευμάρειας που οικοδομήθηκε τόσο προσεκτικά τα τελευταία χρόνια”.
Η λίρα υποχώρησε κατά 2,2% στο 2,1406 έναντι του δολαρίου χθες, διευρύνοντας τη φετινή πτώση  κατά 16%. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη υποχώρηση νομίσματος αναδυόμενης αγοράς σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, μετά το νοτιοαφρικανικό ραντ.
Αποδόσεις και μετοχές
Οι αποδόσεις στα 2ετή ομόλογα αυξήθηκαν κατά 17 μ.β. ή 0,17%, στο 9,73%, αυξάνοντας τη φετινή άνοδο στις 358 μ.β. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των αναδυόμενων με εξαίρεση τη Βραζιλία. Ο γενικός δείκτης Borsa Istanbul υποχώρησε 2,3% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του  2012.
“Τα πράγματα θα πάνε μόνο προς το χειρότερο από 'δω και πέρα”, αναφέρει ο έπικεφαλής επενδύσεων της  Kapital Asset Management LLC στη Μόσχα, Aleksei Belkin, που διαχειρίζεται κεφάλαια 4,5 δισ. δολαρίων. “Η τουρκική αγορά συνδυάζει τώρα τους χειρότερους φόβους των επενδυτών  πολιτική αστάθεια και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών”.
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το τρέχον έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 7,1% του ΑΕΠ για το 2013, έναντι 6,1% έναν χρόνο νωρίτερα. Το 2011 το έλλειμμα είχε εκτοξευθεί στο 10% και η λίρα τότε είχε υποχωρήσει 18%.
 
 
 newmoney.gr