polemos-ston-syriza-gia-ton-eyrwskeptikismo-ths-aristerhs-platformasΓράφει η Αναστασία Γαλάνη
Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επειχειρεί με σαφή τρόπο το τελευταίο διάστημα να αναδείξει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από την σκοπιά των ρεαλιστικών προτάσεων για..
έξοδο από την κρίση ώστε να αποδειχτεί πιο... κυβερνήσιμος, η Αριστερή Πλατφόρμα με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη έρχεται για ακόμη μια φορά σε ρήξη με τις γενικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δη με το ζήτημα του ευρώ προκαλώντας αναταραχές.
Η αμηχανία που προκάλεσαν οι διατυπώσεις του κ. Λαφαζάνη για έξοδο από το ευρώ οδήγησαν σε δηλώσεις με σαφείς αιχμές από τον βουλευτή Γιάννη Μηλιό, ο οποίος έσπευσε το πρωί στην πρωινή εκπομπή του Mega να αντιδράσει και να «αποκαταστήσει» τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μηλιός, οι θέσεις Λαφαζάνη είναι μια μειοψηφία που δεν επηρεάζει την πολιτική του κόμματος, ενώ παραδέχτηκε ότι στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ένας διάλογος που όμως δεν φτάνει στο σημείο να αλλάξει τη θέση του κόμματος για παραμονή στο ευρώ. Οι προτάσεις μας αφορούν αλλαγές και εξελίξεις εντός της Ευρωζώνης, επανέλαβε.
Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προχώρησε σε μερική αναδίπλωση των απόψεων που εξέφρασε με δηλώσεις του το πρωί στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι «Η επιλογή του είναι μία αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική, ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα εντός της Ευρωζώνης. Φυσικά, αν δεχθούμε εκβιασμούς, αν δεχθούμε απειλές, αν μας βάλουν σε εκβιαστικά διλήμματα, ασφαλώς πάνω από όλα θα είναι η εφαρμογή του αντιμνημονιακού προοδευτικού μας προγράμματος, όπως το έχουμε καταθέσει».
Αναμφίβολα, η εν λόγω διάσταση θέσεων που αναδεικνύεται συχνά πυκνά στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «αγκάθι» στις προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος να παρέχει μια κοινή σαφή πολιτική τοποθέτηση σε μείζονα ζητήματα και δημιουργεί επικοινωνιακούς τριγμούς.
Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με το κείμενο που κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όχι μόνο ανέδειξε τη διαφωνία της σε κρίσιμα πολιτικά πεδία, αλλά διατύπωσε μια πλήρως «ευρωσκεπτικιστική» θέση για την Ευρωζώνη και το ευρώ, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να γεφυρωθεί «το χάσμα» που χωρίζει την πλειοψηφία με τη μειοψηφία του κόμματος.
Αμφισβητώντας  τη δυνατότητα μεταρρύθμισης εντός της Ευρωζώνης ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «μιλάμε για ένα νόμισμα που έχει γίνει γερμανική φυλακή του γερμανικού κατεστημένου. Αν ήταν δυνατόν, κάποιοι θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΟΝΕ και την ΕΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε αφήνοντας αιχμές κατά της κομματικής πλειοψηφίας.
Ο κ. Λαφαζάνης επεσημανε μάλιστα ότι «διαλύεται το σύμπαν στην Ευρώπη, η Νότια Ευρώπη συνθλίβεται, και εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά, αλλά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», ενώ χαρακτήρισε «χλωμή» τη στάση της ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Είμαστε κολλημένοι στον ''υπαρκτό ευρωπαϊσμό''» είπε για να προσθέσει πως, αν συνεχιστεί η ίδια πορεία, το μόνο που θα καταφέρει η Αριστερά θα είναι «να χτυπά τα τύμπανα της ακροδεξιάς».
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας τάχθηκε υπέρ ενός εναλλακτικού σχεδίου σε ρήξη με την ευρωζώνη και σε αμφισβήτηση της Ε.Ε. Και προειδοποίησε πως «αν δεν το κάνουμε αυτό, ούτε διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει, καθώς από μόνη της δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα».
Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της πλατφόρμας ζήτησαν ορισμό μιας νέας εσωκομματικής διαδικασίας στις αρχές του έτους, με στόχο τον αναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων, με το σκεπτικό πως «δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική», ενώ ο Α. Καλύβης επεσήμανε πως «ούτε στο συνέδριο είπαμε πάντα μέσα στο ευρώ, ούτε είπαμε ότι είναι καταστροφή».