9 Δεκ 2013

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το προφίλ “Πελοποννήσου”-”Σερρών”-”Ηπείρου” που πέτυχαν να ανακεφαλαιοποιηθούν



Οι συνεταιριστικές τράπεζες Πελοποννήσου, Σερρών και Ηπείρου κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιηθούν και συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα των διοικήσεών τους αλλά κυρίως των τοπικών κοινωνιών που...
μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία κράτησαν τις τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες ζωντανές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ανταγωνισμό, τις χορηγήσεις αλλά και τις θέσεις εργασίας τραπεζουπαλλήλων στα καταστήματά τους.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΞΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, ξεκίνησε ως Πιστωτικός Συνεταιρισμός το 1994 και πήρε άδεια λειτουργίας ως Πιστωτικό Ίδρυμα με την επωνυμία Συνεταιριστική Τράπεζα Κορινθίας το 1994.
Το 2008, έχοντας επεκτείνει τη δραστηριότητά της πέρα από τα όρια του Νομού Κορινθίας, μετονομάζεται σε Τράπεζα Πελοποννήσου, στοχεύοντας στην επέκτασή της το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, αφήνοντας εκτός πεδίου δράσης τους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας όπου, μέχρι το 2012, δραστηριοποιείτο η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.
Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και τη διάθεση έως 190.000 νέων μερίδων, ονομαστικής αξίας 48,92 ευρώ και με τιμή διάθεσης 95 ευρώ έκαστη. Παράλληλα, θα διανεμηθούν δωρεάν έως 38.000 νέες μερίδες σε αναλογία 1 νέα μερίδα για κάθε 5 νέες μερίδες που θα αγοραστούν (ή πολλαπλάσια του 5). Η διάθεση των μερίδων και στις δύο περιπτώσεις θα γίνει με σειρά προτεραιότητας προς τα παλαιά και νέα μέλη, ενώ τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα από την αύξηση υπολογίζονται μέχρι 18.050.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, η γενναία κεφαλαιακή ενίσχυση είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση μίας ασφαλούς και δημιουργικής πορείας σε ένα περιβάλλον όπου αυξάνονται ο ανταγωνισμός, οι απαιτήσεις, οι κίνδυνοι και οι κανόνες εποπτείας. Επιπλέον, τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν την υλοποίηση επιχειρηματικού σχεδίου που εκτείνεται μέχρι το 2018.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πελοποννήσου κ. Γιώργος Δαλαμαρίνης, είχε πρόσφατα επισημάνει ότι στόχος είναι μέσα στην τριετία 2014-2016 η Τράπεζα να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης που θα την σταθεροποιήσουν σε μέγεθος και αξιοπιστία και θα την καταστήσουν βασικό οικονομικό παράγοντα της Πελοποννήσου.
Σημειώνεται ότι μετά την παύση λειτουργίας της Αχαϊκής Τράπεζας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου της στη Δυτική Πελοπόννησο, με τη λειτουργία υποκαταστημάτων σε Πάτρα και Πύργο. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και θα λειτουργήσουν θυρίδες καταθέσεων, καλύπτοντας τις ανάγκες εξυπηρέτησης συναλλαγών μελών και πελατών της Τράπεζας που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προώθηση νέων υπηρεσιών και προϊόντων προς όλους τους πολίτες της περιφέρειας Πελοποννήσου.


ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΕΡΡΩΝ


Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ν. Σερρών λειτουργεί ως Πιστωτικό Ίδρυμα από το 2004 με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και αποτελεί τη συνέχεια του Αστικού Πιστωτικού Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1995 από ομάδα επιχειρηματιών μετά από πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών και την υποστήριξη Παραγωγικών Φορέων του Νομού.
Οι μετοχές διατίθενται σε παλαιούς και νέους συνεταίρους προς 38,8 ευρώ η κάθε μία. Παλαιά μέλη είναι τα μέλη που κατέχουν συνεταιριστικές μερίδες μέχρι την ημερομηνία έγκρισης του Ενημερωτικού ∆ελτίου.  Για αγορά δέκα μερίδων θα ισχύει το δώρο μίας συνεταιριστικής μερίδας.
Η διάθεση των μερίδων θα γίνει με απόλυτη χρονική προτεραιότητα σε παλαιούς και νέους συνεταίρους, μέχρι του ποσού των 5.000.000 ευρώ.
Τέλος, επισημαίνεται ότι δε μεταβιβάζονται δικαιώματα παλαιών συνεταίρων σε νέους κατά τη διαδικασία αύξησης των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας.
«Βρισκόμαστε στο δέκατο έτος της πορείας μας», τόνισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο πρόεδρος Γιάννης Χατζηλιάδης, «μιας πορείας που αντικατοπτρίστηκε στην τοπική οικονομία κι απεικονίστηκε στην εμπιστοσύνη που την περιέβαλαν και την περιβάλλουν οι Σερραίοι. Ποτέ δεν αποκλίναμε από τους στόχους μας. Διαθέσαμε προϊόντα που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της αγοράς των Σερρών, με αμεσότητα, ευελιξία, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και αξιοκρατία, καθώς η τράπεζα διοικείται τοπικά από τους Σερραίους, διά των εκπροσώπων τους».
Τοπική στήριξη – Εκκλησία και Περιφερειάρχης
«Πρέπει να στηρίξουμε τις τοπικές προσπάθειες, έτσι ώστε να έχουμε μια τόνωση της τοπικής μας αγοράς. Η Εκκλησία μας πρωτοστατεί σ’ αυτή την προσπάθεια, με ορισμένες εποχές σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρας, διότι δεν πρέπει να απέχει από τις δράσεις και τα τεκταινόμενα του τόπου μας. Η Εκκλησία μας είναι του λαού, ενδιαφέρεται και αγωνίζεται και αγωνιά γι’ αυτόν. Πρέπει λοιπόν, να δώσουμε προτεραιότητα στην αγορά των Σερρών , τις πρωτοβουλίες των Σερραίων επιχειρηματιών», είπε ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επεσήμανε τη στήριξή του, τονίζοντας ότι «ως Περιφέρεια, στηρίζουμε στην πράξη και είναι ιδιαίτερα σημαντικό σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας να υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες όπως της τράπεζας των Σερρών». Μάλιστα ως ένδειξη στήριξης κατέθεσε τη δική του ιδιωτική συμμετοχή.
«Κομμάτι του επιμελητηρίου Σερρών», χαρακτήρισε τη συνεταιριστική τράπεζα ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας, προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή μηδενικής ρευστότητας προς τους επιχειρηματίες περιμένουμε όλοι μια καλύτερη ημέρα. Θέλουμε μια δική μας τράπεζα πιο δυνατή από σήμερα κι ευχόμαστε ότι οι Σερραίοι θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση μέσω της Α.Μ.Κ. Αν αυξηθούν τα κεφάλαια, θα υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν περισσότερα χρήματα στους Σερραίους επιχειρηματίες, θα γίνουν επενδύσεις και θα μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας».

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ


Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό ων 5,85 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, προχωρά η συνεταιριστική τράπεζα Ηπείρου, προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος ως προς το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας
Η συνεταιριστική τράπεζα Ηπείρου έχει παρουσία με καταστήματα σε όλη την περιφέρεια της Ηπείρου και η συνδρομή της είναι σημαντική στη διαμόρφωση της τοπικής οικονομίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, είναι η πρώτη συνεταιριστική σε επίπεδο υποδοχής φακέλων για επενδυτικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ πολλά επενδυτικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή έχουν υλοποιηθεί με δικές της εγγυητικές. Το συνεταιριστικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ηπείρου αριθμεί περί τους 11.000 μεριδιούχους
Και σε επίπεδο οικονομικών δεικτών, όμως, η τράπεζα φαίνεται πως τα πηγαίνει αρκετά καλά, αφού είναι κερδοφόρα, οι καταθέσεις της είναι περίπου στα 235 εκατ. ευρώ, οι χορηγήσεις της στα 210 εκατ. ευρώ.
Όλοι οι Ηπειρώτες μέλη!
Picture
Ουσιαστικά εκείνο που ζητάει η Συνεταιριστική Ηπείρου και το οποίο επανέλαβαν ο Πρόεδρός της Κων/νος Ζωνίδης και ο Διευθυντής της Βασίλης Τσουκανέλης στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε την προηγούμενη  Κυριακή στο ξενοδοχείο «Du Lac», είναι κάθε Ηπειρώτης να αποκτήσει μία έστω μετοχή της Τράπεζας (κοστίζει  70 ευρώ) στο πλαίσιο της αύξησης του κεφαλαίου της.
“Με τον τρόπο αυτό η Συνεταιριστική θα επεκτείνει ουσιαστικά τη λαϊκή της βάση και θα είναι σε θέση να ανταποδώσει την στήριξη αυτή χρηματοδοτώντας μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας και παρέχοντας δάνεια στους ίδιους τους πολίτες! Όλα αυτά σε μία εποχή που οι «στρόφιγγες» χρηματοδότησης από πλευράς των συστημικών τραπεζών παραμένουν κλειστές για επιχειρηματίες και ιδιώτες”bankwars