15 Δεκ 2013

Οι παπανδρεϊκοί παίζουν με τα νεύρα Βενιζέλου – Τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

–¡—¡À¡¬« - –¡—¡ƒœ”« ‘«” –—œ≈ƒ—…¡” ‘œ’ –¡”œ  ¡–œ ‘œÕ √…Ÿ—√œ –¡–¡Õƒ—≈œ’ ”‘œÕ ≈’¡√√≈Àœ ¬≈Õ…∆≈Àœ--◊—«”‘œ” ֜ի”//EUROKINISSIOΟ Ευ. Βενιζέλος θα ήθελε πολύ η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς να σκεπάσει την εσωκομματική γκρίνια, που τελευταία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αλλά, μετά το ...
«Ακροπόλ», αντί να περάσουν μερικές μέρες χαράς και ηρεμίας, «έσκασε» την Πέμπτη το βράδυ η επιστολή των 11 παπανδρεϊκών με την οποία ζητήθηκε η έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Πιο πολύ απ’ όλα οι βενιζελικοί ενοχλήθηκαν από την επιλογή του μομέντουμ. Πάνω που ήθελαν να κρατήσουν στην επιφάνεια τη συζήτηση για την επιτυχημένη εκδήλωση των 58 βρέθηκαν ξανά στη δίνη της εσωστρέφειας. Και αυτό ενώ ήταν γνωστό ότι η συνεδρίαση της ΚΠΕ θα γινόταν το επόμενο Σάββατο.
Η θεωρία των βενιζελικών είναι ότι οι παπανδρεϊκοί, που έτσι κι αλλιώς κρατούν αποστάσεις από την «πρωτοβουλία των 58», υπονομεύουν ανοιχτά πλέον το εγχείρημα και φοβούνται την επιτυχία του, γιατί δεν πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια. Βέβαια, το ποιος είναι παπανδρεϊκός και ποιος δεν είναι στο εσωτερικό του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη και εξαιρετικά σύνθετη συζήτηση. Σίγουρο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει ομάδα στην οποία δίνει εντολές, σίγουρο όμως είναι επίσης ότι το περιβάλλον του είναι εξαιρετικά καχύποπτο απέναντι στη σημερινή ηγεσία ενός κόμματος το οποίο ο ΓΑΠ, όπως αρκετοί πιστεύουν, θεωρεί ιδιοκτησία του, αφού το ίδρυσε ο πατέρας του και, επομένως, αλλαγή ονόματος και συμβόλων δεν θα δεχόταν εύκολα.
Βουλευτές και στελέχη που έχουν παπανδρεϊκές καταβολές κάνουν διαφορετικές μεταξύ τους επιλογές, που όμως έχουν κάτι κοινό, ότι συνιστούν διαφοροποίηση από το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Ετσι, η Λούκα Κατσέλη διατηρεί ανοιχτό δίαυλο με την Κουμουνδούρου, η Θεοδώρα Τζάκρη έφυγε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Οδυσσέας Βουδούρης έφτιαξε το δικό του κόμμα (Κοινωνία Πρώτα) που κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γιάννης Πανάρετος κάλεσε να αρχίσει ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Μπεγλίτης διάλεξε ΔΗΜ.ΑΡ., όπως και ο Θανάσης Οικονόμου, ενώ φαίνεται ότι όλο και πιο κοντά στην Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά. Τρεις βουλευτές, Φ. Σαχινίδης-Θ. Μωραΐτης-Γ. Ντόλιος, υπέγραψαν την επιστολή για τη σύγκληση της Κ.Ε. μαζί με τον Γ. Πεταλωτή και άλλους παπανδρεϊκούς που δεν δείχνουν διάθεση εξόδου από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δείχνουν διάθεση να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Βενιζέλου.
Τα πρόσωπα που παίζουν στα σενάρια διαδοχής
Παρόλο που αποτελεί εσωκομματικό ταμπού οποιαδήποτε συζήτηση για επίδοξους διαδόχους του Ευ. Βενιζέλου, δεν υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ότι αρκετά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα ή απλώς τη φιλοδοξία να ονειρευτούν τον αρχηγικό ρόλο.
-Ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης θεωρείται από πολλούς ως η φυσική επιλογή στην περίπτωση που η επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και μετά τις εκλογές.
-Ο Κώστας Σκανδαλίδης εκφράζει την ακριβώς αντίθετη τάση, να μπει ένα τέλος όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν στη συνεργασία με τη Ν.Δ., αλλά διάφοροι «παλιοί» στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι τελικά θα συνταχθεί με κάποιον άλλο.
-Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, παραμένει δημοφιλής, αποφεύγει τις πολλές δημόσιες δηλώσεις φτιάχνοντας προφίλ, παίρνει σταθερά φιλολαϊκές θέσεις και περιμένει.
-Ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος, θα μπορούσε να κάνει το comeback για να πείσει ότι αυτός μπορεί να «ενώσει» το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜ.ΑΡ., με την οποία ήδη συμπορεύεται.
-Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λόγω ηλικίας, μπορεί να εμφανιστεί ως «αντι-Τσίπρας» αλλά ακόμη δεν έχει προκύψει ότι το επιδιώκει στο παρασκήνιο.
ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ