4 Δεκ 2013

Μύθος η αλληλεγγύη – Τελευταία στον εθελοντισμό και την φιλανθρωπική δράση η Ελλάδα



Paidi-570Την κατάρριψη του μύθου ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κρίση χτύπησε την πόρτα μας οι Έλληνες στράφηκαν στον εθελοντισμό και την φιλανθρωπική δράση έρχεται να ..
επιβεβαιώσει η έρευνα του Παγκόσμιου Δείκτη Προσφοράς.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία (135η) θέση της κατάταξης. Αντιστοίχως σε ένα συνηθισμένο μήνα το 30% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσαν ότι βοηθούν αγνώστους, το 6% ότι δίνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και μόνο το 4% ότι προσφέρουν το χρόνο τους σε εθελοντική βάση.
Στο συνολικό δείκτη ως πιο πρόθυμοι να δώσουν βοήθεια αναδείχθηκαν οι Αμερικανοί, ακολουθούμενοι από τους κατοίκους του Καναδά, της Βιρμανίας της Νέας Ζηλανδίας, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Αμερικανοί είναι πρώτοι και στην επιμέρους κατηγορία της παροχής βοήθειας σε αγνώστους, ακολουθούμενοι από τους κατοίκους του Κατάρ. Τα κατ’ αναλογία περισσότερα χρήματα σε οργανώσεις αρωγής δίνουν οι κάτοικοι της Βιρμανίας και οι Βρετανοί, ενώ στον εθελοντισμό την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Τουρκμενιστάν, ακολουθούμενο από τη Σρι Λάνκα.
Ο δείκτης καταρτίζεται κάθε χρόνο από τη βρετανική οργάνωση Charity Aid Foundation. Η κατάταξη βασίζεται σε περισσότερες από μισό εκατομμύριο συνεντεύξεις που έχει λάβει η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup από το 2005 και μετά.
Γενικά, παρά την επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, η έρευνα δείχνει ότι το επίπεδο συμμετοχής και στις τρεις μορφές παροχής βοήθειας έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το 2012.